Met ondersteuning van Marifish.Inc
Met ondersteuning van de Oostendse incubator voor aquacultuurprojecten Marifish.Inc brengt Citribel een veelbelovend product op de markt. MycoFence verbetert de weerstand tegen ziekten en stress van vissen en garnaalachtigen, en is klaar om internationaal door te breken. Citribel maakt dit poeder met duurzame processen uit reststromen van de suikerproductie in Tienen. In 2024 won MycoFence 2 Innovation Awards van de Blauwe Cluster.

Dit verhaal begint een eeuw geleden in de Vlaams-Brabantse suikerstad Tienen. Na 10 jaar sleutelen aan een fermentatieproces om van resten van suikerproductie (vezels) citroenzuur te maken, richt Alphonse Cappuyns in 1929 La Citrique Belge op. Vandaag produceert Citribel met bioprocessen een breed scala aan natuurlijke producten voor hoogwaardige toepassingen. Eén daarvan heeft een groot potentieel voor aquacultuur: MycoFence maakt vissen en garnaalachtigen beter bestand tegen ziekten en stress. In 2024 wint MycoFence 2 Innovation Awards van de Blauwe Cluster en wordt dit één van de eerste deelnemers van Marifish.Inc in Oostende. De incubator biedt intensieve coaching en een ondernemend netwerk aan start-ups en scale-ups in aqua- en maricultuur. Marifish.Inc is een initiatief van European Food Centre (EFC), Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen.

Hoe kwam Citribel tot de creatie van MycoFence?
Timo Van Vooren (product & marketing manager): “Citroenzuur is een component in zowat alle voedings- en verzorgingsproducten. Wereldwijd worden echter alle producenten uit de markt geconcurreerd door China, dat citroenzuur als een geostrategisch product beschouwt en verkoopt aan een lagere prijs dan onze productiekosten. Daarom kijken we uit naar nieuwe manieren om ons op de markt te onderscheiden. De basis is ons unieke productieproces: wij maken als enige ter wereld citroenzuur door fermentatie van reststromen van suikerproductie. Daarbij ontstaat als bijproduct mycelium (zwamvlok), dat interessante componenten bevat om nieuwe producten voor andere markten te maken. Eén daarvan is MycoFence: een pure immuniteitsbooster op basis van natuurlijke ingrediënten, in een gemakkelijke poedervorm. Daarnaast maken we nu ook moleculen voor kunststoffen op biologische basis.”
Wat betekent die koersverandering voor de bedrijfsvoering?
Van Vooren: “Onder de hoge strategische druk – het is “do or die” – zijn een aantal mensen aan het werk gezet om deze transformatie uit te tekenen en in uitvoering te brengen. Citribel is een onafhankelijk bedrijf met 340 medewerkers dat reststromen van de Tiense Suikerraffinaderij koopt. Ons fermentatieproces loopt 24/7 door en creëert dagelijks 24.000 ton mycelium, goed voor een dagelijkse oppervlakte van 6 voetbalvelden.”
Hoe pakt u de valorisatie van het nieuwe product MycoFence aan?
Edith Wilderjans (innovatieprojectmanager): “Dankzij ons unieke proces bekomen wij een zuiverdere en functionelere versie van een component die al jaren in de aquacultuursector bekend is. Dit is een verbeterde oplossing voor bijvoorbeeld de kweek van scampi’s, die geen aangeboren immuniteitssysteem hebben. Voor de zalmkweek is MycoFence een interessant alternatief wegens de restricties op antibiotica. Zeker nu de zalmkweek in open water door de opwarming van de zeeën een toename kent van pathogenen (bacteriën, virussen en schimmels). Die kunnen leiden tot weefselziekten met enorme economische verliezen. We richten ons op landen waar veel zalm gekweekt wordt zoals Noorwegen en Chili, en voor de teelt van scampi’s op Azië.”
Dankzij ons unieke proces bekomen wij een zuiverdere en functionelere versie van een component die de aquacultuursector al jaren kent.
Edith Wilderjans
Hoe ver staat u?
Timo Van Vooren: “Eerstdaags wordt in Tienen een nieuwe fabriek opgeleverd voor het extraheren van MycoFence uit het mycelium. De voedingssector is sterk gereguleerd, dus was het voortraject voor de nodige erkenningen een hele klus. Voor deze testen hebben we subsidies gekregen van Vlaio en werkten we samen met Imaqua, een spinoff voor aquacultuur van UGent gespecialiseerd in onderzoek op garnaalsoorten, en een Canadees onderzoekscentrum voor aquacultuur.”
Welke meerwaarde betekent de samenwerking met Marifish.Inc?
Edith Wilderjans: “De Blauwe Cluster maakte ons vorige zomer warm om met Marifish.Inc in zee te gaan. Deze incubator ondersteunt ons met start-upchallenges en go-to-marketstrategy en introduceert ons in het ecosysteem van Belgische blauwe economie en in het bijzonder de ruime aquacultuur en de visserijsector.”
Timo Van Vooren: “Zelfs voor een ervaren bedrijf als Citribel is dit nieuw voor ons. In de aquacultuursector is MycoFence een start-up met een klein team dat zijn netwerk van nul moet opbouwen. Marifish.Inc helpt bijvoorbeeld bij het coachen van onze accountmanager. Door de noodzakelijke nabijheid van de reststromen blijven we dicht bij de Tiense Suikerraffinaderij, maar we zijn wel heel blij met de ondersteuning uit Oostende.”