Om snel en efficiënt enorme hoeveelheden grafische bestanden te doorzoeken, zocht Athena Graphics uit Roeselare een readymade AI-model. Bleek dat je die modellen moet trainen, telkens opnieuw, per zoekbaar beeldelement. Onbegonnen werk, en dus ontwikkelde het bedrijf zijn eigen AI-tool. De recente proof of concept is overtuigend en veelbelovend. Tekst en uitleg door CEO Stefaan Deblauwe en CIO Alexander Degroote.

Onze tool herkent alle inhoudelijke elementen op een verpakking.
Athena Graphics werkt als design-to-printbedrijf voor de verpakkingsindustrie en telt 2 types klanten, legt CEO Stefaan Deblauwe uit: “Enerzijds producenten van merkproducten (A-merken of private labels) die hun verpakking door creatieve bureaus laten ontwerpen; anderzijds (flexo)drukkers van verpakkingen.” Technische operatoren maken de creatieve verpakkingsbestanden technisch drukklaar volgens de internationale kwaliteitsnormen. Collega’s fabriceren flexodrukplaten in polymeer voor de drukkers.
Om de digitale stroom van orders, opmerkingen, goedkeuringen, leveringen,… te beheren, ontwikkelde Athena Graphics een digitaal managementsysteem. Via een portaal krijgen klanten toegang. Ze vinden er hun bestellingen, drukklare bestanden, facturen en de status van dat alles. Ze kunnen ook bestanden delen met partners in hun netwerk zoals een drukker of marketingbureau. Een archief houdt alles zorgvuldig per klant bij. Het systeem integreert via application programming interfaces (API) ook software van derde partijen voor een zo compleet mogelijke service. En het omvat een webshop waar drukkers bestanden kunnen opladen voor de fabricatie van (flexo)drukplaten, die ze 24 uur later geleverd krijgen.
We willen onze klanten de mogelijkheid bieden om zelfstandig en efficiënt te vinden wat ze nodig hebben.
Stefaan Deblauwe & Alexander Degroote
Manueel of intelligent zoeken
Digitaliseren, automatiseren en integreren zat Athena Graphics altijd al in de genen. Maar tegenwoordig maakt ook artificiële intelligente deel van de aanpak uit. En niet zonder reden.
Almaar vaker vragen klanten om een verpakkingsbestand uit het verleden op te diepen. Omdat ze er iets aan willen veranderen (het lettertype, de kleur…) of omdat er wettelijk iets móet veranderen (een aanpassing van het officiële recyclinglogo, de naam van een ingrediënt vanaf nu ‘in vetjes’ weergeven …). “Weten jullie op welke verpakkingen nog het oude recyclinglogo staat?”, klinkt het dan, of “We hadden vroeger een blauwachtige verpakking en willen die nu in het rood. Hebben jullie die blauwachtige nog? Dan moeten we alleen de kleur veranderen.”
“Stuk voor stuk terechte vragen”, zegt Stefaan Deblauwe, “maar het gewenste bestand vinden, betekent scrollen door honderden zoniet duizenden bestanden in een archief van 100 terabyte groot. We besteden onze tijd liever aan de corebusiness voor onze klanten.”
CIO Alexander Degroote: “Dergelijke manuele zoektocht kan alleen met gerichte zoektermen zoals bestelbonnummer, leverdatum,… en op voorwaarde dat die ooit geregistreerd werden. En naar kleuren zoeken is al helemaal moeilijk, want hoe blauw is ‘blauwachtig’? Wie in Google iets intikt, vindt altijd wel iets, maar in een gestructureerde database zoeken is een ander paar mouwen.”
Koud kunstje
De IT-afdeling ging op zoek naar een oplossing voor de klanten. Artificiële intelligentie misschien? “Aanvankelijk kwamen we van een kale reis thuis”, oppert Alexander Degroote. “De AI-bedrijven die we raadpleegden, gebruiken modellen die je eerst moet trainen, als het ware de oplossingen al suggereren. Dat is de wereld op zijn kop, het duurt erg lang en nieuwe zoekopdrachten vergen nieuwe trainingen.” De IT’ers hebben zich verdiept in de wondere wereld van AI en bedachten een tool die alle inhoudelijke elementen op een verpakking herkent, zonder training. Pdf’s van de verpakkingsbestanden vliegen door de zelf ontwikkelde AI-server, die pijlsnel alle informatie analyseert. Zoeken naar oude klantenbestanden op ‘recyclinglogo’ is nu een koud kunstje. En ‘blauwachtige’ verpakkingen vind je door op een kleurenkaart een kleurenrange aan te klikken. Binnenkort is de tool beschikbaar in het klantenportaal. “We willen onze klanten de mogelijkheid bieden om zelfstandig en efficiënt te vinden wat ze nodig hebben”, besluit Stefaan Deblauwe.
De omringende landen als markt
Ongeveer 80 voltijdse equivalenten, meestal technische profielen, zijn aan de slag in de (hoofd)vestiging in Roeselare, in het Nederlandse Veenendaal en in het Franse Saint-Etienne. Vooral in die landen ontwikkelt Athena Graphics zijn business, maar het heeft ook klanten in Duitsland, Italië, Spanje…