Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 05/04/2024

Het Compensatiefonds van de kusthavens heeft 25.000 euro geschonken om de Brugse MUG-helikopter operationeel te houden. De spoedhelikopter en de nabijheid van het traumacentrum van AZ Sint-Jan zijn van levensbelang voor iedereen die in de haven werkt. Naast deze aandacht voor de fysieke gezondheid, gaf de Centrale van Werkgevers Zeebrugge (Cewez) een nieuw elan aan de psychosociale welzijnsbevraging. Maar liefst 600 havenarbeiders vulden de enquête in.

Grote inspanningen voor fysiek en mentaal welzijn

Het Compensatiefonds voor de kusthavens Zeebrugge-Brugge, Oostende en Nieuwpoort verzamelt middelen uit de bijdragen die door cao’s aan de werkgevers opgelegd worden. Daarmee worden sociale voordelen toegekend aan erkende havenarbeiders, logistieke werknemers met een veiligheidscertificaat en vaklui. Vanuit dit fonds werd op 15 maart al voor de vierde keer een cheque overhandigd als steun voor de MUG-helikopter. 

“Om onze helikopter voor spoedinterventies in de lucht te houden, is jaarlijks 850.000 euro nodig”, zegt arts Nicolas Müller, voorzitter van de vzw Instituut Medische Dringende Hulpverlening. “Dit is de enige spoedhelikopter in Vlaanderen. Ons budget wordt samengelegd door het provinciebestuur West-Vlaanderen, een aantal steden en gemeenten, en kleine en grote giften. Deze 25.000 euro is een zeer mooie schenking.” 

“We steunen graag deze werking omdat het welzijn van iedereen in de haven belangrijk is”, zegt ondervoorzitter van het Compensatiefonds Dennis Paelinck. Jaarlijks voert het urgentieteam, waaronder 6 piloten, 700 tot 750 interventies uit in West-Vlaanderen, een gedeelte van Oost-Vlaanderen en af en toe over de grens met Nederland. “Daarvan zijn gemiddeld 1 op de 20 interventies in de haven van Zeebrugge. Voor mensen met ernstige trauma’s zijn de nabijheid van het AZ Sint-Jan en de snelle MUG-helikopter heel belangrijk. Het AZ Sint-Jan is een door de Deutsche Geselschaft für Unfallchirurgie erkend traumacentrum en heeft als enige ziekenhuis in West-Vlaanderen universitaire bedden”, zegt Müller. Piloot Danny Plaisier heeft een boodschap voor de bedrijven. “Het is cruciaal dat wij goed onze weg kunnen vinden. We raden de bedrijven aan om na een oproep de exacte locatie met een rooksignaal aan te geven.” 

Welzijnsbevraging 

Tot 10 maart organiseerde de Centrale van Werkgevers Zeebrugge (Cewez) een welzijnsbevraging bij de havenarbeiders. “We wilden verder gaan dan zomaar de wettelijk verplichte psychosociale enquête. Gecoördineerd door ons steunpunt voor veiligheid en welzijn, schakelden we alle moderne communicatiemiddelen in om de havenarbeiders te bevragen over hun werkgeluk”, zegt directeur Carla Debart. “Deze vernieuwde aanpak leverde een enorme respons op. De reactiegraad steeg van vroeger 7% naar nu 30%. Meer dan 600 van de 2.115 erkende havenarbeiders namen aan de bevraging deel. Dat geeft ons een breed platform om acties te ondernemen. Momenteel worden de gegevens geanalyseerd door onze externe partner voor bescherming en preventie. Op basis van de bevindingen komen er acties voor een fijne en veilige werkomgeving.” (RJ - Foto MVN)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie