Paneltim in Lichtervelde produceert kwalitatieve kunststof sandwichpanelen voor de agro-, industrie- en hygiënesector. Er werken 60 mensen die samen een omzet van 22 miljoen euro realiseren. “Het is 26 jaar geleden begonnen met de productie van kunststoffen hokafscheidingen voor varkensstallen en kippenhokken”, zegt CEO Annelies Deltour. “Intussen is ons gamma panelen flink uitgebreid: van panelen die gebruikt worden in trailers, cabines en containers tot panelen voor kunststoffen zwembaden en behuizingen voor technieken. We exporteren naar 54 landen.”
Duurzaamheid was van bij de start een belangrijk thema bij Paneltim. “Zowat de helft van onze panelen zijn voor de volle 100% vervaardigd uit gerecycleerde plastics”, zegt Tom Devoldere, Innovation Manager. “We kopen de grondstoffen daarvoor aan bij recyclers. Die zijn enerzijds afkomstig vanuit de industrie, gemaakt met de overschotten van productieprocessen. Anderzijds zijn de grondstoffen afkomstig van consumer plastic: dopjes van flessen, kratjes in kunststof, zelfs plastic stromen uit het containerpark,… 26 jaar geleden speelden vooral economische factoren een rol bij de keuze van onze klanten voor gerecycleerde grondstof. Nu willen klanten waar mogelijk inzetten op circulariteit om ideologische redenen.”
30 ton in een jaar tijd
Paneltim gaat nu nog een stap verder, met het Buy Back Program. “Bij het productieproces van onze klanten blijven heel vaak snijresten over”, vertelt Deltour. “De kwaliteit van die reststukken is nog heel goed. We halen die snijresten nu terug op bij de klant. In ruil krijgt de klant van ons een compensatie voor zijn afval, meer dan wat ze van traditionele recyclers zouden krijgen. Wij shredden die reststukken opnieuw en zetten die als maalgoed opnieuw in tijdens het spuitgietproces.” Ook voor de agro-industrie heeft Paneltim een terugkoopprogramma uitgewerkt. Panelen die jarenlang dienst hebben gedaan in de dierenhuisvesting, worden opnieuw opgehaald. “Om het ingezamelde materiaal te kunnen hergebruiken voor nieuwe panelen, hebben we een innovatief recyclageproces ontwikkeld dat geuren, bacteriën en virussen verwijdert uit kunststof. Oude panelen kunnen op die manier gebruikt worden voor de productie van nieuwe panelen, specifiek opnieuw voor de landbouw.”
Paneltim vermijdt op die manier dat heel wat materiaal terechtkomt in verbrandingsovens of op stortplaatsen. “Sinds januari 2023 hebben we zo al 30 ton kunststof een tweede leven gegeven. We gaan ervan uit dat dat in de toekomst nog flink zal aangroeien. Wij gaan zelf nog meer inzetten op ons Buy Back Program. Daarnaast staan investeringen in de landbouwsector al een poosje on hold. Als het stikstofakkoord definitief is afgeklopt en omgezet in wetgeving, hopen wij dat landbouwers opnieuw kunnen gaan investeren in moderne stallen die beantwoorden aan de nieuwe welzijnsnormen voor dieren en milieurichtlijnen.” (JM - Foto Kurt)
Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be.
De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor.
SDG 12 focust op duurzame consumptie- en productiepatronen. Subdoelstellingen zijn onder meer “Tegen 2030 het duurzame beheer en het efficiënte gebruik van natuurlijke hulpbronnen realiseren” en “Tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik”.