Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Lowie Vermeersch van Granstudio: “Grenzen tussen werk, kantoor én vervoer zullen nog verder vervagen”

Lowie Vermeersch van Granstudio: “Grenzen tussen werk, kantoor én vervoer zullen nog verder vervagen”

  • 08/03/2024

Eén van de voornaamste trends in hr is het feit dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. Door technologie kan het home office er als een échte office gaan uitzien en wordt de auto van de toekomst de ideale cocon om in te werken. Daar weet Lowie Vermeersch alles van. Met zijn bedrijf Granstudio ontwerpt de Kortrijkzaan auto’s en mobiliteitssystemen voor klanten over de hele wereld.

Lowie Vermeersch van Granstudio: “Grenzen tussen werk, kantoor én vervoer zullen nog verder vervagen”

Lowie Vermeersch is opgegroeid in Kortrijk. Al van jongs af droomde hij ervan om auto’s te ontwerpen. De studie industrial design bestond nog niet in ons land, dus trok hij naar Nederland. “Mijn stage liep ik bij Pininfarina, één van de voornaamste onafhankelijke designbureaus voor automerken, zoals Ferrari. Ik ben daar doorgegroeid, om in 2007 hoofd van de designafdeling te worden. In 2011 heb ik beslist om ook het laatste stuk van mijn droom vorm te geven: een eigen onderneming opstarten. Bij Granstudio doen we automotive design, maar zijn we ook bezig met mobiliteit in de brede zin van het woord. We werken nu met een 65-tal mensen, in Turijn en in Kortrijk.” 

Over de ‘blurring lines’ tussen verschillende facetten van ons leven heeft Vermeersch heel wat te delen. “Vroeger was het heel eenduidig: een huis was bedoeld om te wonen, een werkplek om te werken, een voertuig om je mee te verplaatsen. Die grenzen zijn vervaagd: thuis wonen én werken we, werkomgevingen worden als leefplekken ingericht en ook bij voertuigen – die je kan zien als mobiele ruimtes – is die eenduidigheid aan het afnemen. Dankzij technologie kan je met andere dingen bezig zijn, in je auto én in het openbaar vervoer. Voertuigen kunnen ook nog meer dan vroeger een ontmoetingsplek worden. Bij Granstudio zijn we aan het werken aan een nieuwe generatie auto’s. De voorste passagiersstoel zal 180 graden kunnen draaien, om beter met elkaar te kunnen praten.” Technologie speelt een cruciale rol in dat proces van ‘blurring’. “Dankzij augmented en virtual reality kan je plots overal je volledige workstation bij je hebben. Door het mogelijk te maken om van mobiele ruimtes een werkplek te maken, gaat de kwaliteit van openbaar vervoer omhoog, want je kan je reistijd dan nuttig invullen.” 

Holistische visie op mobiliteit 

Granstudio werkt voor klanten wereldwijd. “Op dit moment zijn we bezig met het ontwerpen van auto’s voor Europese en voor Chinese merken. Tegelijk designen we voor een busconstructeur een nieuwe range aan elektrische bussen én bestuderen we voor steden hoe ze de mobiliteit kunnen verbeteren. We ontwerpen niet zomaar voertuigen, maar volledige mobiliteitservaringen waarbij we ook kijken naar wat er gebeurt tussen het gebruik van verschillende voertuigen. Vandaar onze holistische visie op mobiliteit, vertrekkend vanuit de menselijke beleving.” 

Granstudio maakt ook het verschil met de nieuwe, zelf ontwikkelde tool DigiPHY. “Dat is een fysiek en digitaal platform met een autostoel en een stuur. Die elementen worden gecombineerd met een virtual reality- omgeving van een auto, wat resulteert in een extended reality-ontwerpomgeving. Het systeem hebben we de laatste 3 jaar zelf ontwikkeld in Hangar K en verkopen we nu aan verschillende partijen. Dat we in Kortrijk een vestiging hebben, sluit de cirkel. Alle kennis die ik op mijn lange tocht vergaard heb, breng ik ook terug naar de plek waar ik vandaan kom, verrijkt met een sterk innovatieve aanpak.” (JV- Eigen foto)

Ontdek de inzichten van Lowie 

Vermeersch op 21 maart Van 16 maart tot 21 maart strijkt FTI (Flanders Technology & Innovation) neer in Kortrijk. Het 6-daagse festival over technologie en innovatie wordt afgesloten met een b2b-event op donderdag 21 maart. Lowie Vermeersch deelt er zijn visie op ‘the blurring lines’. Leden van Voka - Kamer van Koophandel West- Vlaanderen krijgen korting: zij betalen 96 euro excl. btw in plaats van 123,97 euro. Gebruik daarvoor de kortingscode VOKAlovesFTI.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie