Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 09/02/2024

Barias uit Roeselare verpakt voeding in opdracht van andere ondernemingen. Het bedrijf stelt zo’n 150 mensen te werk. Dat voeding aantrekkelijk en kwalitatief verpakt is, lijkt voor heel veel mensen een evidentie. Maar de eindconsument kan niet inschatten hoeveel kennis, techniek, organisatie en regelgeving er achter een verpakking zit.

Barias zet in op overlegmomenten met medewerkers

“Onze opdrachten zijn arbeidsintensief en er zijn heel wat manuele stappen tijdens het inpakproces. Onze mensen bepalen dus het tempo, de kwaliteit, de veiligheid, de juistheid en de efficiëntie van ons productieproces. Dat maakt hen een belangrijke schakel in onze organisatie. Hun welzijn is dan ook een prioriteit voor ons”, zegt CEO Chris Mullie. Dat ze zich betrokken en geïnformeerd voelen is daar een belangrijk onderdeel van. “Van arbeider tot manager: al onze mensen hebben een mening over hoe we efficiënter, duurzamer, ergonomischer of performanter kunnen werken. Bij ons krijgen ze de kans om die te delen.” 

Overlegorganen 

Om dat concreet te realiseren, heeft Barias maar liefst 26 overlegorganen, van meetings die maar één keer per jaar worden gehouden, tot dagelijkse overlegmomenten en opleidingen. “Zo hebben we een dagelijkse boardmeeting met alle leidinggevenden waarin de voorbije en de komende 24 uur heel kort worden besproken. Elke week brengt elke leidinggevende een andere arbeider mee uit zijn afdeling om mee te volgen. Die brengt dan verslag uit bij zijn collega’s. Op die manier weten zij waar wij mee bezig zijn, en weten wij ook wat leeft op de werkvloer.” 

“Een keer per maand is er een performantiemeeting waarbij scores worden gegeven voor personeels- en merkbeloftes die opgesteld zijn. En op adrenalinemeetings stellen we de nieuwe deals voor die binnengehaald zijn, zodat onze mensen mee enthousiast kunnen zijn en weten dat ze jobzekerheid hebben. Per afdeling hebben we tweejaarlijks een overleg waar iedereen punten mag aanhalen die voor verbetering vatbaar zijn. Al die werkpunten worden op post-its genoteerd en pas als iedereen oordeelt dat de werkpunten opgelost zijn, worden de post-its weggehaald.” 

“Elk van onze vergadering heeft een vooraf bepaalde vaste agenda, de inhoud wordt vooraf voorbereid en iedereen weet dus op voorhand waarover het gaat. We komen daardoor snel to the point. Meestal wordt zelfs rechtopstaand op de werkvloer zelf overlegd. Op die manier kom je niet tot cliché-vergaderingen waar iedereen knus bij een koffietje onderuit zakt op zijn stoel en er eindeloos wordt gepraat. Met resultaat: we zijn 2 jaar geleden gestart, en je voelt echt wel een dynamiek op de werkvloer. De medewerkers zijn betrokken en er is een grotere openheid ontstaan om dingen te melden.” (JM - Foto Kurt)

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 8 draait rond waardig werk en economische groei, met aandacht voor arbeidsrechten en gezonde werkomgevingen voor alle werknemers.

SDG8
Barias zet in op overlegmomenten met medewerkers

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie