Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

VIVES drones-onderzoekgroep - “Drones op waterstof creëren extra kansen”

Onbemande luchtvaart zit enorm in de lift, met drones als grootste exponent. VIVES doet al jarenlang research naar ontwikkelingsmogelijkheden voor deze toestellen en groepeert dat sinds dit academiejaar in een specifieke onderzoeksgroep, die op verschillende manieren bedrijven ondersteunt. “Naast vliegende drones schuilt er ook veel potentieel in rijdende, varende en duikende toestellen”, stipt onderzoeker Steven Olivier aan.

VIVES drones-onderzoekgroep

Het hart van de drones-onderzoeksgroep van VIVES situeert zich vlak naast de luchthaven van Oostende. “We zitten in Drone Dock, het test- en innovatiecentrum dat wij voor eigenaar POM West-Vlaanderen uitbaten in samenwerking met KU Leuven. Ook de nabijheid van VLOC (Vlaams luchtvaartopleidingscentrum) is een meerwaarde. Onze focus ligt momenteel vooral op offshore onbemand luchtverkeer, waarbij we ons onder meer zullen richten op langeafstandsvluchten met drones op waterstof. De meeste drones worden momenteel nog aangedreven door batterijen, maar die kunnen gemiddeld maar 45 minuten vliegen. Met waterstof zou de vluchttijd verlengen tot 3 à 6 uur, wat perfect zou zijn voor inspectie van windmolenparken in de Noordzee, licht cargoverkeer en op lange termijn zelfs air taxi’s, die bijvoorbeeld dienstpersoneel naar windmolens zouden kunnen brengen.”

In functie van het vliegen op waterstof komt er binnenkort een mobiele installatie voor de productie en opslag van waterstof. “Vermoedelijk zal dat voor 2026 zijn, maar volgend jaar al bouwen we een wind- en regensimulator met een outdoor testkooi. Daardoor zullen we beter weten hoe drones reageren in reële weersomstandigheden. Door die grote buitenkooi moeten we ook niet telkens een exploitatievergunning aanvragen, wat de testmogelijkheden aanzienlijk verruimt.”

Bedrijven kunnen meedoen aan gesubsidieerde projecten, maar we verzorgen ook dienstverlening op maat.

Steven Olivier

Ruime toepassingsmogelijkheden

Vandaag al maken redelijk wat bedrijven gebruik van drones. Op termijn zullen dat er nog veel meer worden. “Bedrijven kunnen meedoen aan gesubsidieerde Vlaamse of Europese projecten, maar we verzorgen ook dienstverlening op maat, zoals wegwijs in de regelgeving, begeleiding bij vergunningsaanvragen, het uitvoeren van testvluchten, advies bij het investeren in de juiste drones, enzovoort. Brandweer, politie en civiele diensten ondersteunen we via trainingen. Op termijn zullen daar ook toepassingen voor de landbouw bijkomen, zoals het in kaart brengen van gewassen of het testen van sproeidrones.”

Het onderzoekluik krijgt een verlengstuk in opleidingen die VIVES aanbiedt. “Naast de bachelor Luchtvaart is er sinds dit academiejaar ook de bachelor Drones Applications. Alumni van die opleidingen zullen ondernemingen veel kunnen bijbrengen over toepassingsmogelijkheden voor drones. Rijdende, varende en duikende drones zullen eveneens ontzettend nuttig worden. Studenten kunnen daar onder meer via stages en eindwerken toe bijdragen. Het zou best kunnen dat ons werk op termijn ook leidt tot de creatie van spin-offs”, besluit Steven Olivier.

West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.