2 deelnemers getuigen over het Lab Learning & Development
Actief inzetten op de verdere ontwikkeling van eigen medewerkers is anno 2024 een erg belangrijke troef, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Om dat nog beter te vertalen naar de eigen bedrijfsmissie, namen nogal wat hr-verantwoordelijken vorig jaar deel aan het Lab Learning & Development van Voka West-Vlaanderen. We polsten naar de ervaringen van Ines Stubbe (HR Business Partner bij Pattyn) en Stijn Vanloot (HR Manager bij Braem).
Pattyn focust zich sinds jaar en dag op de ontwikkeling en de bouw van verpakkingsmachines. “De industriële en innoverende omgeving verandert voortdurend”, weet Ines Stubbe. “Ons op een flexibele manier aanpassen aan die wijzigende context is cruciaal om marktleider te blijven. Door sterk in te zetten op een gediversifieerd opleidingsaanbod, doen we aan kennisdeling en verbreding, worden onze medewerkers multi-inzetbaar of zijn er andere groeipaden mogelijk. Omdat we erg inzetten op kennisborging, is het belangrijk te kunnen rekenen op mensen die vanuit hun anciënniteit heel wat kennis en ervaring hebben opgebouwd. We zetten hen graag in om die knowhow via interne opleidingen ook door te geven aan andere medewerkers. Daarnaast moedigen we onze mensen aan om externe vormingssessies te volgen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van soft skills.”
De deelname aan het Lab L&D van Voka was erg verrijkend voor Ines. “We beseffen heel goed dat het belangrijk is om onze aanpak regelmatig te moderniseren. We deden mee aan het Lab om kritisch na te denken over hoe we onze L&D-strategie konden verbeteren en over welke nieuwe kapstokken we kunnen inzetten om blijvend aan kennisborging te doen.”
Stilaan beseft iedereen dat de transitie naar een lerende organisatie een positief effect heeft.
Stijn Vanloot
Vanuit zijn ruime ervaring reikt lesgever Mathias Vermeulen nuttige info aan over hoe je het luik L&D zo goed mogelijk met de bedrijfsvisie kunt aligneren. “Daar konden we tijdens het Lab zelf al aan sleutelen, maar vervolgens zijn we er ook binnen Pattyn actief mee aan de slag gegaan. We werken aan een landingspagina waar al onze medewerkers het opleidingsaanbod en de inhoud van bepaalde vormingsmomenten kunnen consulteren. Daarnaast hebben we ook trajecten gecreëerd voor nieuwe medewerkers en voor mensen die binnen ons bedrijf naar een nieuwe functie willen doorgroeien. Tijdens de opleiding zelf was de interactie met de andere deelnemers ook een grote meerwaarde: het luisteren naar elkaars ervaringen laat je vanuit een ander perspectief naar bepaalde zaken kijken.”
Gepassioneerde docent
Gelijkaardige signalen horen we bij Stijn Vanloot. “Braem NV is met bijna 300 medewerkers uitgegroeid tot één van de grootste handelaars in vrachtwagens en vrachtwagenonderdelen voor de premium merken Man en Mercedes. Naast die activiteiten heeft Braem binnen de groep een van de grootste servicecentra van Europa voor een breed gamma aan (zwaar) rollend materieel, bouwmachines (mixers, kippers, kraanwagens) en grondverzetmachines.” Het belang van een goed L&D-beleid is evenredig met het bedrijf gegroeid. “We besteden meer aandacht aan het ontwikkelen van eigen talent én het breder rekruteren van mensen. Zo hebben we dankzij de uitbouw van een goede interne omkadering een aantal profielen die vroeger in toerisme, zorg en voeding actief waren, kunnen omscholen tot technisch talent voor ons bedrijf.”
Stijn zag de deelname aan het Lab L&D van Voka als de ideale locomotief om Braem te helpen evolueren van een echte doe-organisatie naar een lerende organisatie. “Mathias is heel gepassioneerd en brengt zijn kennis op een heel relaxte manier. Hij laat je, naast de bekende klassieke leervormen, ook kennismaken met de mogelijkheden van gamification en AI. Erg nuttig zijn ook de inzichten over bestaande softwaretools om een leerplatform te ontwikkelen dat door alle afdelingen kan worden gebruikt. Aan de hand van zijn tips en tricks moest elke deelnemer een concreet opleidingsplan uitschrijven, dat we tijdens de laatste sessie mochten voorstellen. Dat was de ideale oefening om de opgedane kennis naar de praktijk te vertalen.”
Het Lab L&D doet je onder meer kritisch nadenken over nieuwe kapstokken voor kennisborging.
Ines Stubbe
Actief bezig zijn met L&D helpt automatisch om het interne draagvlak te vergroten, merkt Stijn. “Stilaan beseft iedereen wel dat de transitie naar een lerende organisatie een positief effect heeft: het laat ons toe tijd te besparen en een hogere retentie van medewerkers te bewerkstelligen. Leidinggevenden treden nu ook op als coaches, want ze geven kennis die ze tijdens hun vormingsmomenten hebben opgedaan door aan hun mensen. Ze zijn ook meer bezig met het detecteren van intern talent en luisteren naar medewerkers die graag willen doorgroeien naar een andere functie. Het helpt allemaal om alle interne knowhow aan boord te houden en de loyaliteit van mensen te verhogen.” (BVC - Foto’s DD)