Bossuyt Kitchen, producent van professionele keukens op maat, voert geregeld aanpassingen aan zijn keukens en productieprocessen uit. Dankzij die innovaties koken chefs almaar efficiënter of comfortabeler. Dit jaar zet het bedrijf een opvallende innovatie in de markt. De Ergo-Passe is een in hoogte verstelbare doorgeefpas voor de mise-en-place en het dresseren van borden, aanpasbaar aan de wensen van de professionele chef. Zaakvoerder Karl Bossuyt licht toe.
Bijna 100 jaar geleden richtte Leon Bossuyt in Harelbeke Bossuyt Leon bvba op voor ‘de vervaardiging en verkoop van slagersmateriaal, koelkasten en koeltogen’. Daaruit groeiden 2 bedrijven met ieder een eigen koers: de productie van keukens op maat en de inrichting van winkels.
Derde generatie Karl en Steven Bossuyt runnen Bossuyt Kitchen, dat keukens op maat fabriceert voor gastronomische restaurants, hotels, feestzalen, cateraars, bedrijven, recreatie, woonzorgcentra, ziekenhuizen… De bedrijfssite in Kuurne omvat een showroom van 1.000 m², ontwerpbureau, R&D-afdeling, productieruimte, test- en herstelatelier, en een gloednieuw logistiek magazijn van 2.600 m². Op de site zijn een 65-tal gedreven en bedreven medewerkers aan de slag.
Bossuyt Kitchen maakt alles zelf, in roestvrij staal: fornuizen, keukenbladen, boven- en onderkasten,… Roestvrij staal biedt belangrijke voordelen op het vlak van stevigheid, duurzaamheid, onderhoud, hygiëne en uitstraling. Na de aankoop van – extra dikke – platen, plooien en lassen productiemedewerkers het materiaal in de juiste vorm. De losse en in te bouwen kookapparatuur koopt Bossuyt Kitchen bij verschillende leveranciers.
Innovatie na inductie
“Ooit betekende de komst van inductie een ingrijpende verandering”, weet Karl Bossuyt. “Professionele chefs boden aanvankelijk wat weerstand, maar ze waardeerden al gauw de voordelen van koken met inductie. Denk aan de nauwkeurigere bepaling van de temperatuur, snellere opwarming, efficiënter energieverbruik, veiligheid zonder die vlam in de buurt en veel snellere schoonmaak.”
Zodra inductie haar intrede deed, nam Bossuyt Kitchen het voortouw met zelfgeproduceerde inductiefornuizen voor zijn keukens op maat. Het eerste model werd Induchef gedoopt en vertoonde een min of meer gestandaardiseerde rechthoekige vorm. Later, na de integratie van Maes Inox in de groep, bood de keukenbouwer de markt een tweede fornuis aan, Ben Martin, vaak afgerond en met meer aandacht voor design. Chefs bepalen zelf de afmeting van hun fornuis, de invulling van de kookzones, het aantal en de plaatsing van de opbergruimtes.
Werken aan lage doorgeefpassen is belastend voor de rug. De hoogte van onze Ergo-Passe is traploos elektrisch regelbaar voor een optimale werkhouding.
Karl Bossuyt
Nauw klantencontact
Het team van Bossuyt Kitchen houdt bij de klanten de vinger aan de pols. Ze ontmoeten elkaar op beurzen en tijdens werk- of studiebezoeken aan restaurants of fabrikanten van toestellen, in België of in het buitenland. Zo vernemen ze uit eerste hand wat chefs bezighoudt en welke ontwikkelingen of innovaties die op prijs zouden stellen. “Het innovatietempo in onze sector is niet hoog”, legt Karl Bossuyt uit. “Zelf introduceren we geregeld aanpassingen die koken efficiënter en comfortabeler maken, bijvoorbeeld om herstellingen onder een kookzone uit te voeren zonder het fornuis te moeten ontmantelen.”
Een ander sprekend voorbeeld? “Chefs meldden ons dat grote kookpotten vaak het display met temperatuuraanduiding onder de glasplaat met kookzone verbergen. Daarom verplaatsten we het display onder een extra glasplaatje buiten die kookzone. Voor onze afdeling R&D en ons productieteam een koud kunstje, voor klanten een nuttige ontwikkeling. Dat merken we ondertussen ook aan de navolging door conculega’s.”
Innovatieve Ergo-Passe
In 2024 lanceert Bossuyt Kitchen de recentste en niet de minste innovatie: de Ergo-Passe, een elektrisch in hoogte verstelbare doorgeefpas tussen keuken en zaal. “De innovatie maakt het werk van professionele chefs ergonomischer en minder belastend voor de rug. Ze bepalen zelf de optimale hoogte van het werkblad, zowel voor de mise-en-place als voor het dresseren van de borden.”
Met één druk op de knop regelen de chefs traploos de hoogte van het aanrecht: van minstens 92-95 centimeter tot maximaal 102-105 centimeter. Bossuyt: “De zware elektromotoren tillen daarbij best wel wat gewicht: borden, kommen en ander servies in de (warmte)kasten of (warmte)laden onder het aanrecht. Dat chefs de inrichting en uitrusting van de doorgeefpas kunnen personaliseren, is een belangrijke extra troef. Tegelijk biedt de doorgeefpas de keuken extra ruimte voor allerhande voorbereidingen tussen de maaltijden. In elke keuken is er altijd plaats te kort en dat wordt er niet beter op nu ruimte almaar meer kost.” Is de Ergo-Passe als meubel een indrukwekkende innovatie, dan bevat hij binnenin nog extra nieuwigheden. Karl Bossuyt geeft een voorbeeld: “In de meeste doorgeefpassen gaan verwarmen en verlichten samen. In de Ergo-Passe kun je de ledlampen en infraroodwarmtestralers boven in de brug afzonderlijk aanschakelen. Handig als je licht nodig hebt om een koud dessert af te werken zonder dat het smelt. De infraroodwarmtestralers geven hun warmte bovendien alleen langs onder af en beschadigen de ledverlichting rondom niet. Ze zijn ook uiterst gemakkelijk schoon te maken.”
Persoonlijk contact met de chefs
Het team van Bossuyt Kitchen kent heel wat professionele bekende chefs persoonlijk. In het bedrijfsmagazine Young Potentials leggen jonge chefs uit hoe ze in hun restaurant vanuit de passie voor koken en hospitality een eigen stijl en visie ontwikkelen. Met het magazine moedigt Bossuyt Kitchen de jonge chefs aan om hun droom na te streven en te scoren bij Gault & Millau of Michelin. Die betrokkenheid toont aan dat Bossuyt Kitchen de leefwereld van de klanten kent en waardeert.