Het VDAB Maritiem Opleidingscentrum in Zeebrugge breidde zijn aanbod en infrastructuur flink uit. Bedrijven en werkzoekenden vinden er niet alleen leslokalen, scheepsmotoren en veiligheidsopstellingen, maar ook unieke, hoogtechnologische simulatoren. Daarmee kunnen ze in quasi levensechte omstandigheden vaar- en baggersituaties oefenen.
Het VDAB Maritiem Opleidingscentrum in de Lanceloot Blondeellaan in Zeebrugge is uniek in ons land. “We richten ons op zowel werkzoekenden als werknemers en werkgevers in de maritieme sector. Dat gebeurt in partnerschap met overheden, bedrijven, scholen en sectorfondsen”, zegt teamleider Jaimie Daelman. “Dit centrum is gestart vanuit basisveiligheidsopleidingen voor beginnende vissers en baggermedewerkers. Naarmate de maritieme sector groeide, nam ook ons aanbod toe dankzij onder meer samenwerking met de groepen Jan De Nul en DEME voor hoogtechnologische, unieke simulatoren. In samenspraak met de sector zoeken wij steeds naar de nieuwe behoeften en kijken we uit naar investeringen binnen bestaande en nieuwe partnerschappen.”
Vacatures matchen
“De maritieme sector is voor werkzoekenden die er geen familie in hebben vaak onbekend en onbemind. Nochtans zijn er heel veel vacatures voor mensen met uiteenlopende achtergronden op alle niveaus.
Wij helpen hen om daarin de weg te vinden. De sector heeft ook veel mogelijkheden om door te groeien, zowel aan boord als op de wal. Ons werk begint bij leerlingen te laten kennismaken met de beroepen in de sector, via schoolbezoeken en deelname aan beurzen en evenementen, zoals onlangs Technofest op de Marinebasis.
Daarnaast werken we samen met www.areyouwaterproof.be, een website voor het bekendmaken van maritieme opleidingen en beroepen door Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Jan De Nul, DEME, Koninklijke Belgische Redersvereniging en Sectorfonds Rijn- en Binnenvaart. Ten slotte hebben we voor deze sector binnen VDAB bemiddelaars en sinds dit jaar 3 accountmanagers specifiek voor de Vlaamse havens, die de bedrijven en werkzoekenden met elkaar helpen te matchen.”
Het opleidingsaanbod in Zeebrugge is zeer divers en praktijkgericht. “Je leert hier niets over ‘love boat’ maar wel over veiligheid en competenties aan boord. Vaak gaat het om verplichte attesten om een functie te mogen starten of voortzetten. Een nieuw project draait bijvoorbeeld rond werken op hoogte voor opvarenden.” Spectaculair zijn de diverse simulatoren, zowel van engine control rooms, baggeroperaties als het besturen van een schip. Met ondersteuning van krachtige computerprogramma’s simuleren beeldschermen levensechte situaties. Via de beelden worden weersomstandigheden, het wiebelen van de zee of zelfs het effect van het lossen van een lading op het evenwicht van een schip nagebootst. “De instructeurs – van VDAB of bedrijven – maken de cursisten vertrouwd met reële situaties. Dat gaat van gewone bezigheden, bijvoorbeeld het bedienen van scheepsmotoren of het invaren van een dok, tot alarmtoestanden bij pannes of zwaar weer. Het is niet altijd extreem: hier wordt ook geoefend op simulaties van nieuwe machines voor ze in gebruik genomen worden.”