Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 21/02/2025

Na een jarenlange voorbereiding startte Virya Energy in Zeebrugge met de bouw van Hyoffwind, de eerste groene waterstoffabriek van ons land. Het initiatief van een groep partners rond de familie en de Groep Colruyt, deels gefinancierd met Vlaamse innovatiesteun, wordt midden 2026 operationeel. De productiesite wordt een pioniersproject voor de energiesector en de industriële klanten.

Hyoffwind

Port of Antwerp-Bruges ziet voor Zeebrugge een grote taak als platform voor de industriële energietransitie. Zo gebruikt de petrochemische cluster jaarlijks 500.000 ton waterstof als grondstof of hulpstof bij processen. Om die keten te helpen decarboniseren, wordt gekeken naar de import van ‘groene’ waterstof met tankschepen en lokale productie. Dat gas wordt emissievrij aangemaakt op basis van water door middel van het gebruik van elektriciteit van windturbines of zonnepanelen. Wat dat boeiende thema voor Zeebrugge betekent, werd toegelicht op een druk bijgewoonde infosessie in het ABC-gebouw. Die werd georganiseerd door Stad Brugge in samenwerking met Port of Antwerp- Bruges en VIVES Hogeschool.

Productie midden 2026

Het momenteel meest concrete project is de bouw van waterstoffabriek Hyoffwind, die onlangs startte langs de Barlenshuisstraat. Het is een project van Virya Energy, de holding voor duurzame energie van de Colruyt Groep en Korys, het investeringsfonds van de familie Colruyt. “De familie en de onderneming zijn al heel lang bezig met hernieuwbare energie en het decarboniseren van de eigen activiteiten. Ze behoorden tot de eerste investeerders in zonne- en windenergie en experimenteren al sinds de jaren 90 met kleinschalige waterstofproductie”, zegt CEI Stephan Windels van de divisie Virya H2.

Na 7 jaar onderzoek, technologische en financiële verkenning, werd vorig jaar beslist om Hyoffwind te bouwen. Colruyt Groep en Korys vonden als partners BESIX (aannemer), John Cockerill (industrieel technologiebedrijf), Messer (Duitse wereldspeler in industriële gassen) en Hyoffgreen (investeringsfonds van Vlaamse gemeenten). De Vlaamse regering kende 30 miljoen euro strategische innovatiesteun toe aan het project waarvan een totale kostprijs van 80 miljoen euro circuleert. “We trekken momenteel de gebouwen op en vanaf september wordt de technische uitrusting geïnstalleerd. We verwachten de eerste productie midden 2026. Een gedeelte van het waterstofgas wordt samengedrukt om met tankwagens af te voeren, de rest gaat rechtstreeks op het aardgasnet. We starten met een elektrolyser met een vermogen van 25 megawatt, die naar 100 megawatt opgeschaald kan worden.”

Een tweede concrete toepassing van waterstof wordt het aanbod in het tankstation van de parking die AERS Energy dit jaar nabij de snelweg aanlegt. “Wij geloven in de toekomst van waterstof als brandstof voor langeafstandsvervoer. Maar je kunt pas zien wat het geeft, wanneer je het probeert. Wij willen het kip-of-ei-verhaal doorbreken”, zegt ondernemer Jackij Aers.

Tegelijk beseft iedereen dat er nog veel praktische, financiële en commerciële obstakels zijn om de waterstofmarkt vorm te geven, zoals expert Joannes Laveyne van Universiteit Gent toelichtte. Stephan Windels: “In deze pioniersmarkt zijn er nog geen zekerheden over de verkoopprijs en wat de klanten ermee gaan doen. Wij willen eerst en vooral kennis en ervaring verzamelen.

apzi

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie

Wiels
Titeca
Accent
ING
Logo SD Worx