Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 15/11/2024

TE Connectivity uit Oostkamp produceert onderdelen voor de automobielindustrie. De vestiging maakt deel uit van een internationale groep van bijna 100 productiebedrijven over de hele wereld. In Oostkamp werken zo’n 700 mensen. “In een wagen loopt heel wat bedrading die de connectie maakt tussen een begin- en eindpunt, bijvoorbeeld tussen je richtingaanwijzers vooraan en je knipperlicht achteraan”, legt Frederik Declerck uit. “Wij maken daarvoor de connectoren: de kunststofbehuizing en het metalen contact in die behuizing dat zorgt voor de signaaloverdracht tussen de systemen. Tom Demedts vult aan: “We ontwerpen die connectoren afhankelijk van de vragen en noden van onze klant. Daarna maken we ook zelf de matrijzen en bouwen we de assemblagelijn voor onze productie.”

TE Connectivity

Bij het productieproces wordt onvermijdelijk afval geproduceerd, onder meer bij het spuitgietproces. Het bedrijf heeft de voorbije jaren al heel wat stappen gezet om de hoeveelheid afval bij het spuitgieten terug te dringen. “Kunststofbehuizingen maken we door gesmolten kunststof in een matrijs te gieten. Daarbij is er altijd een overschotje, dat we het aanspuitkanaal noemen. In eerste instantie hebben we onze matrijzen geoptimaliseerd, om dat aanspuitkanaal zo klein mogelijk te maken.”

Vermalen

Ondanks die inspanning bleef de hoeveelheid afval aanzienlijk. “Van de duizenden tonnen granulaat die we jaarlijks gebruiken, belandt ‘slechts’ een kleine 90% in een van onze kunststofproducten”, zegt Frederik Declerck. “Dat wil zeggen dat een goeie 10% werd weggegooid. Daarom zijn we in tweede instantie ook op zoek gegaan naar een manier om die fractie afval opnieuw te kunnen gebruiken. We doen dat door de aanspuitkanalen te recupereren en ter plaatse opnieuw te vermalen. Daarna worden ze weer als grondstof gebruikt.” Het klinkt eenvoudig, maar het was geen evidente stap. “Er zijn veel tests en onderzoeken gebeurd om te kunnen bewijzen dat het eindproduct toch kwalitatief sterk genoeg is, ondanks het feit dat een deel van de grondstof niet meer ‘nieuw’ is. Daarnaast hebben we daar uiteraard ons productieproces moeten op afstemmen.” De verandering betekent een aanzienlijk economisch voordeel voor het bedrijf. “Het spaart ons grondstof uit en het beperkt de kosten om ons afval te laten verwerken”, zegt Cedric Denys. “Los daarvan zien we het ook als onze plicht om op dergelijke zaken in te zetten. Het is echt not done om zovele kilo’s kwaliteitsvol materiaal gewoon weg te gooien. De kunststof die niet meer geschikt is om op onze site te hergebruiken, wordt naar een externe partner gebracht. Die voegt er dan additieven aan toe zodat die opgewaardeerde kunststof opnieuw als grondstof kan dienen.”

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be.

VCDO

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor.

SDG 12 focust op duurzame consumptie- en productiepatronen. Subdoelstellingen zijn onder meer “Tegen 2030 het duurzame beheer en het efficiënte gebruik van natuurlijke hulpbronnen realiseren” en “Tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik”.

SDG - 12

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie