Howest: Onderwijs en onderzoek cybersecurity - “Inspelen op hoge nood van het werkveld”
Door de sterke trend naar digitalisering en automatisering, is de nood aan cybersecurity exponentieel gestegen. Het is een specialisatie waar Howest dankzij toegepast onderzoek en specifiek onderwijs heel goed mee vertrouwd is. Een gloednieuwe en voor Vlaanderen unieke bacheloropleiding lokt sinds dit academiejaar veel studenten. Daarnaast breidt de hogeschool ook de dienstverlening aan bedrijven uit.
Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, biedt in Brugge 4 opleidingen aan binnen de cluster Informatica & Technologie. “Daartoe behoren onder meer de bachelor toegepaste informatica (met vanaf het tweede jaar een keuzetraject ‘cyber security professional’) en sinds dit academiejaar de gloednieuwe bacheloropleiding cybersecurity”, vertelt William Schokkelé, opleidingsmanager bij de cluster.
Die nieuwe opleiding lokt meteen 150 Nederlandstalige studenten en kwam er op dringende vraag vanuit de bedrijfswereld. “Onze ondernemingen hebben nood aan cybersecurity-specialisten met een zo breed mogelijke kennis over alle mogelijke aspecten van dit domein. Ze bouwen onder meer knowhow op inzake industriële en forensische security, maar ook op vlak van threat intelligence (het verzamelen en analyseren van data over actuele of toekomstige cyberdreigingen, nvdr). In die zin kunnen ze op termijn bedrijven helpen bij het detecteren van dergelijke bedreigingen.
Studenten die het keuzetraject cybersecurity professional volgen binnen de bachelor toegepaste informatica, spitsen zich eerder toe op ontwikkeling van beveiligende systemen”, vult Johan Galle, opleidingsverantwoordelijke van de bachelor cybersecurity, aan. Howest heeft intussen een aanvraag ingediend om de nieuwe bacheloropleiding ook in het Engels te mogen aanbieden, vermits het keuzetraject in de bachelor toegepaste informatica door veel Engelstalige studenten wordt gevolgd.
Daarnaast zet Howest sterk in op toegepast onderzoek in samenwerking met de bedrijfswereld. “Veel kmo’s vinden de weg naar ons met vragen voor hulp of dienstverlening”, aldus Gert-Jan Wille, Head of Cybersecurity bij Howest en afgevaardigde voor de Vlaamse stuurgroep Cybersecurity.
“Omgekeerd kunnen ondernemingen gastlectoren afleveren of als stageplek fungeren. We hebben ook uitstekende relaties met het CCB (Centre for Cybersecurity Belgium) en CERT.be (Cyber Emergency Response Team). Door dergelijke experts ook in onze opleidingen te betrekken, begeesteren we de studenten.”
Het Security Operation Center zal ons toelaten om detectietechnieken zo goed mogelijk op maat van de kmo te vertalen.
Security Operation Center
Howest helpt productiebedrijven ook bij het beveiligen van hun operationele technologie (lopende banden, andere sturingen) en biedt in de toekomst met SOC as a service een cruciale nieuwe dienst aan. “Zo’n Security Operation Center verzamelt data van de volledige organisatie, zoekt naar kwetsbaarheden en verdachte activiteiten. Dit zal ons toelaten om detectietechnieken zo goed mogelijk op maat van de kmo te vertalen. Dat sluit aan bij onze missie om zoveel mogelijk cyberbewustzijn in het kmo-landschap te creëren”, besluit Gert-Jan Wille.
West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.