Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • beMatrix zet voor nieuwbouw maximaal in op circulariteit en duurzaamheid

beMatrix zet voor nieuwbouw maximaal in op circulariteit en duurzaamheid

  • 18/10/2024

"Voortrekkersrol spelen in CO2-neutrale ambities"

De site van beMatrix in Roeselare ondergaat een ware metamorfose. Na een energieaudit van de kantoren en de 2 productiehallen besliste het management van de producent van systemen voor de eventindustrie om te investeren in een grondige reconversie. 3Architecten werkte het concept uit en kiest voor een aanpak waarbij veel materialen van de oude site creatief worden hergebruikt.

beMatrix zet voor nieuwbouw maximaal in op circulariteit en duurzaamheid Jan Tyvaert, Edwin Van der Vennet en Marc Panen

“Toen onze sector het in COVID-tijden zwaar te verduren kreeg, hebben we grondig over de toekomst van het bedrijf nagedacht”, vertelt C!O en mede-eigenaar Edwin Van der Vennet. “De conclusie was dat we duurzamer dan ooit wilden werken, met koolstofneutraliteit als één van de ambities op korte termijn. Het komt erop neer dat we de manier waarop we in de eventindustrie met materialen moeten omgaan – duurzame productie, maximaal hergebruik én maximale recyclage – zoveel mogelijk naar andere domeinen willen vertalen.” Eén daarvan is het beheer van de sites. “We wisten al langer dat onze productie-, stockage- en assemblageruimtes te krap werden. Bovendien was uit een energie-audit van onze productiekantoren en de 2 productiehallen gebleken dat één productiehal nog aan alle vereisten voldoet, maar dat de 2 andere gebouwen niet goed scoorden. Daarom hebben we van de nood een deugd gemaakt en beslist om onze bestaande productiesite grondig te transformeren in de vorm van een reconversie.” 

circuMatrix 

Dat gebeurt in 2 fasen. “Tegen eind dit jaar gaan we een nieuw hoogbouwmagazijn in gebruik nemen”, legt COO Marc Panen uit. “Begin 2025 gaan we de tweede productie hal slopen, om op dezelfde locatie nieuwe infrastructuur te laten verrijzen. Het tweede productiegebouw zou tegen eind 2025 klaar moeten zijn. In het eerste kwartaal van 2026 denken we ook de nieuwe kantoren in gebruik te kunnen nemen.” 

De nieuwbouw is volledig uitgetekend door 3Architecten, dat het project ‘circuMatrix’ doopte. “Energieneutraliteit en circulariteit staan centraal”, duidt architect Jan Tyvaert. “Via geothermie kunnen we het gebouw verwarmen en koelen. De energie daarvoor komt zo veel mogelijk van zonnepanelen op de nieuwe daken. Onze analyse van de bestaande gebouwen leerde dat één productiehal zeker nog lange tijd bruikbaar is mits een betere gevelisolatie en nieuwe technieken voor de verwarming. De tweede productiehal en de kantoren zullen we laten slopen, maar we kunnen wel nog talrijke materialen uit die constructies gebruiken.” De gevelpanelen van cellenbeton vormen daar een goed voorbeeld van. “We laten die panelen zorgvuldig demonteren, ter plaatse in blokken van 125 centimeter zagen en op hun zijkant plaatsen. Een proefopstelling met horizontale stapeling van die panelen leerde dat het een erg stabiele constructie is, die een hoge isolatiewaarde vertegenwoordigt. Op die manier ontpoppen ze zich tot de bouwblokken voor de nieuwe kantoorgevel. Zo vormen ze de best mogelijk visuele illustratie van hergebruik. In de gevel zullen verder nog eerder kleine glaspartijen geïntegreerd zijn, die een goed evenwicht vormen tussen het comfort van voldoende daglicht voor het personeel en het energetische karakter van het gebouw.” 

Water en groen 

Ook de talrijke groenblauwe accenten zijn opvallend. “In tegenstelling tot veel andere panden in industriezones, kiezen we niet voor ‘schaamgroen’ (groeninplantingen die zo onopvallend en verspreid mogelijk op de site aanwezig zijn, nvdr), maar geven we het groen een prominente plaats vóór het gebouw. Daarnaast kiezen we voor maximale opvang van hemelwater, waardoor beMatrix volledig zelfvoorzienend wordt qua waterverbruik. De parking is zoveel mogelijk aangelegd met waterdoorlatende verharding en zal omringd zijn door wadi’s. Het nieuwe kantoorgebouw zal bovendien uitgeven op de visvijver naast onze site en de refter zal maximaal aansluiten bij die groenblauwe invulling. Op die manier kunnen onze medewerkers optimaal genieten van een stukje natuur midden in de industriezone.” 

We willen de manier waarop we in de eventindustrie met materialen moeten omgaan, zoveel mogelijk naar andere domeinen vertalen.

Edwin Van der Vennet

Daarnaast kiest beMatrix voor het maximaal scheiden van personenverkeer, wagens en vrachtwagens. “Zo komt er bijvoorbeeld een fietsveilige verbinding tussen onze 2 sites in Roeselare (Wijnendalestraat en Industrieweg), die parallel met de spoorweg loopt. Het belang van die ecologische verplaatsingen accentueren we door vlakbij de ingang van het gebouw een grote, afgesloten fietsenstalling met uitgebreide oplaadmogelijkheden te voorzien”, aldus Edwin Van der Vennet. 

De plannen onderstrepen ook de intenties van beMatrix voor lokale verankering. “Deze investering illustreert de waarde die we aan onze mensen hechten: het is een bewuste keuze om samen met hen op onze vertrouwde locatie verder te groeien.” (BVC - Foto DD) 

www.bematrix.com

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie