Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Hoe stel je als start-up een winnend team samen?

Hoe stel je als start-up een winnend team samen?

  • 04/10/2024

Vraag van de week 

Hoe stel je als start-up een winnend team samen?

Het samenstellen van een sterk, samenhangend team is een van de belangrijkste elementen binnen het succes van je onderneming. We helpen je graag op weg met de volgende tips. 

1. Identificeer de nodige skills 

Bepaal welke vaardigheden en expertise je nodig hebt om je doelen te bereiken. Door een duidelijke lijst van vereiste vaardigheden op te stellen, kun je gerichter zoeken naar de juiste mensen. Zorg dat je je goed bewust bent waar je zelf niet goed in bent! Omring je met mensen die jou aanvullen. 

Hoe? Maak een overzicht van alle rollen die je moet invullen en koppel die aan specifieke taken en verantwoordelijkheden. Wat is cruciaal voor het uitvoeren van deze taken en welke skills zijn nodig? 

2. Een goede cultuurfit is niet zomaar een modewoord 

Naast technische vaardigheden wil je teamleden selecteren die passen bij de waarden van je bedrijf. In een start-up werk je nauw samen, dus gedeelde waarden en een gemeenschappelijke visie zijn essentieel. 

Hoe? Formuleer de kernwaarden van je bedrijf en gebruik ze tijdens het wervingsproces. Stel kandidaten vragen die inzicht geven in hoe ze omgaan met teamwork, veranderingen, etc. Let op dat als de antwoorden aansluiten bij de cultuur die je in je bedrijf wil creëren.

3. Kies voor diversiteit 

Diversiteit binnen je team biedt verschillende perspectieven en ervaringen die kunnen bijdragen aan creatievere oplossingen en een beter begrip van een breed klantenbestand. 

Hoe? Wees je bewust van vooroordelen in het wervingsproces en streef naar een team dat divers is in termen van geslacht, leeftijd, etniciteit en zeker ook professionele achtergronden. 

4. Geduld is een schone deugd 

Wees geduldig en selectief in je zoektocht naar de juiste kandidaten, zelfs als dat betekent dat sommige posities langer open blijven. 

Hoe? Voer meerdere interviewrondes uit en overweeg praktijktests. Kijk hoe een kandidaat presteert in relevantie situaties voor de functie. Ook andere teamleden betrekken bij het wervingsproces kan helpen om te beslissen of de goede teamfit er is. 

5. Investeer in ontwikkeling en groei 

Een winnend team wordt niet alleen samengesteld, maar ook ontwikkeld. Investeer hier dan ook in. 

Hoe? Bied mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Een cultuur van leren en verbeteren versterkt je team en helpt om je aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. 

Conclusie 

Het samenstellen van een winnend team is niet eenvoudig, maar essentieel voor jouw succes. Ben je op zoek naar nog meer begeleiding, dan staat ons team hr & arbeidsmarkt je graag bij. Nog meer uitdagingen dan enkel het vormen van je team? Ga dan aan de slag binnen een van onze Bryo-trajecten!

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie