Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Dempsey Goedbloed (Vancouver): “Iedereen wordt hier gerespecteerd”

Dempsey Goedbloed (Vancouver): “Iedereen wordt hier gerespecteerd”

  • 04/10/2024

Dempsey Goedbloed verhuisde in juli 2019 naar Atlanta in de VS, om er voor Unilin Panels een verkoopsorganisatie op te zetten voor Noord- en Zuid-Amerika. Na een aantal jaar kreeg ze een job aangeboden in Vancouver, waar ze nu voor Canusa Wood de verkoopsen marketingafdeling leidt. Ze woont er samen met haar vriend Maxim en hondje Stella – vernoemd naar het Belgische biermerk.

Dempsey Goedbloed (Vancouver): “Iedereen wordt hier gerespecteerd”

Als je naar de VS wil verhuizen voor het werk, komt daar enorm veel administratie bij kijken. 

Je moet voldoen aan een pak voorwaarden en het hele proces kost veel tijd en geld. We moesten bijvoorbeeld aantonen dat ik geen job ‘afnam’ van een Amerikaan. Eens we onze visa hadden, kwamen de volgende stappen: een woonplaats vinden, een bankrekening openen, ons rijbewijs opnieuw halen,… Verhuizen naar Canada was veel meer straightforward. De overheid wil de Franse taal promoten in andere provincies dan Quebec en zo hebben wij zeer makkelijk een visum kunnen krijgen.

Als het gaat over zakendoen, zijn Noord- Amerikanen minder risico-avers dan Belgen. 

Ze zullen al sneller eens iets uitproberen. Het gaat makkelijk en snel om zelf iets te starten. Dat komt ook door het minder gecompliceerde belastingssysteem. Het allerbelangrijkste hier is je netwerk. Het duurt even om dat uit te bouwen, maar eens je vertrokken bent ontstaat er een sneeuwbaleffect.

In de VS vonden wij het moeilijk om aansluiting te vinden bij de lokale community. 

Wij woonden dan ook nog eens in Atlanta, niet meteen de meest vooruitstrevende of expatminded stad. In Vancouver voelen wij ons veel meer ‘thuis’. Hier is een mix van culturen. Er is ook een groep van Belgen (Belgian Canadian Association of British Columbia) die evenementen organiseert. We hebben er nog geen kunnen bijwonen, maar willen daar snel verandering in brengen.

Het is mooi hoe in Vancouver zoveel culturen en afkomsten zo goed kunnen samenleven. 

Er zijn veel mensen met Aziatische, Indische, Europese, Zuid- Amerikaanse,… afkomst: iedereen wordt gerespecteerd. De zachtheid en mentaliteit van de mensen hier heb ik nog maar zelden meegemaakt. En natuurlijk is de natuur hier ook van een ander niveau dan wat we gewoon zijn. De meren, de bergen, de zee,… het is de Ardennen op zware steroïden. Op de nummerplaten staat ‘Beautiful British Columbia’ en dat is niet voor niets.

Als West-Vlaming opgevoed in een gezin van bourgondiërs heb ik het enorm moeilijk met de voeding in de VS. 

Hier bestaat geen cultuur van tafelen: eten is zeer functioneel. Het moet vooral snel en veel zijn. Ook in supermarkten was het in de VS moeilijk: de rayons met diepgevroren pizza en wafels zijn groter dan de hele versafdeling. Het eten is nergens zo lekker als in België!

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie