Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Tips van de Expert: Geert Perneel - Commercieel Directeur Altez Group - "Een vlotte verkoop of verhuur van de gebouwen waarin je investeert"

Rendement, rendement, rendement: dat is wat je als projectontwikkelaar wil met het oog op een vlotte verkoop of verhuur van de gebouwen waarin je investeert. Essentieel in dat plan: een oerdegelijke voorbereiding en een vlotte samenwerking met alle bouwpartners. Wie onderstaande tips ter harte neemt, komt alvast een heel eind.

Geert Perneel - Commercieel Directeur Altez Group

1. Kies voor samenwerking in een bouwteam 

“Wie aan projectontwikkeling begint, hecht idealiter belang aan 2 cruciale pijlers. Een kwalitatief terrein op een degelijke ligging is een must om je gebouw vlot verhuurd of verkocht te krijgen. Daarnaast moet het gebouw zelf uiteraard tot in de puntjes verzorgd zijn. Omdat een pico bello eindresultaat sowieso begint met een zorgvuldige voorbereiding, doe je er goed aan om samen te werken in een bouwteam, waarbij je alle partners – architect, EPB-verslaggever, aannemer en ingenieur – idealiter al in het ontwerpstadium bij het project betrekt. Die aanpak levert je een pak minder kopzorgen op en leidt tot een prettigere bouwervaring. Een bouwteam is een systeem dat veel vertrouwen van iedere partij vraagt, maar dat absoluut zijn vruchten afwerpt. Een goede interactie tussen alle partners bevordert nu eenmaal het hele proces.” 

2. Laat het gebouw uittekenen in BIM 

“Idealiter is het hele gebouw vooraf uitgetekend in een BIM-model. Dat vergt een langere voorbereidingsfase, maar levert een veel vlottere voortgang van de werken op de werf op, want je vermijdt fouten en misverstanden tijdens de bouwfase. Daarnaast biedt BIM een gedetailleerde visualisatie, wat helpt bij betere besluitvorming en kostenbeheersing. Het model maakt ook een nauwkeurige planning en simulatie van bouwprocessen mogelijk, wat resulteert in een efficiënter bouwproces en lagere faalkosten.” 

3. Investeer in een opmetingsplan en een bodemanalyse 

“We leven in een tijdperk waarin er, terecht, veel nieuwe gebouwen terechtkomen op sites die in het verleden al eens zijn aangesneden. Herbestemming van gronden is prima, maar voor de nieuwe bouwheer is het dan wel cruciaal om eerst een grondige bodemanalyse en sondering te laten uitvoeren. Hoe beter je weet wat er allemaal onder de grond aanwezig is, hoe beter je de kosten en de impact daarvan op het totale budget kunt inschatten. Daarnaast is het ook zeker een goed idee om een opmetingsplan te laten maken, zodat de correcte dimensies van het perceel tot in de kleinste details bekend zijn. Niet iedereen bouwt op een stuk grond waarvan de afmetingen vooraf geweten zijn. Zo’n opmetingsplan is zowel voor de architect als de aannemer een essentieel werkinstrument.”

Ontdek hier meer tips.