Overslaan en naar de inhoud gaan

Danneels bouwt op 50 jaar ervaring

  • 20/09/2024

Opgericht in 1974 blaast projectontwikkelaar Danneels dit jaar 50 kaarsjes uit. Al die tijd vonden er in de bouwsector heel wat veranderingen plaats. Dat die elkaar almaar sneller opvolgen, vergt van een ontwikkelaar een flinke dosis aanpassingsvermogen en de wil om te blijven investeren in opperste kwaliteit. Dat zegt Karsten Foekens (36), die 4 jaar geleden CEO werd bij het bedrijf in Brugge.

Danneels bouwt op 50 jaar ervaring Karsten Foekens

Als projectontwikkelaar van eengezinswoningen en appartementen zoekt en koopt Danneels te verkavelen bouwgrond, zorgt voor de vergunningen, legt straten, pleinen en nutsvoorzieningen aan, bouwt met externe partners eengezinswoningen of appartementen, verkoopt die en levert ze op aan klanten,… 

Een mondvol, maar 65 medewerkers leiden alle stappen in optimale banen. Per jaar verwezenlijkt Danneels in Vlaanderen 200 tot 250 wooneenheden. Het bedrijf houdt kantoor in Brugge en Duffel en breidt vanuit Breda zijn activiteit in Nederland uit. “Voor de meeste bouwheren (en bouwdames) in België hoeft heuse innovatie, zoals houtskeletbouw, niet”, ervaart Karsten Foekens. “Omdat we onze klanten graag tegemoetkomen, houden we voorlopig vast aan het bouwen op de bewezen traditionele manier. Wel plaatsen we al sinds 2021 standaard een geothermische warmtepomp, vanwege de vereiste BEN-norm (Bijna EnergieNeutraal). Dat maakt een woning wat duurder, maar onze klanten aanvaarden de meerprijs vanwege de energiezuinigheid. Bij de aanvraag van een lening speelt dat ook vaker in hun voordeel. ” 

Voorbij de vastgoedkoorts 

“Tijdens de coronacrisis hebben bouwbedrijven topjaren gekend”, vervolgt Foekens. Omdat mensen vanwege de lockdowns een tuin of terras wilden? “Ja, maar vooral omwille van de financiële zekerheid die een kwaliteitsvolle woning biedt. Door de grote vraag en het magere aanbod (onder meer vanwege de Oekraïnecrisis) waren grondstoffen, materialen en bouwgrond fors duurder geworden. Dankzij de lage rente konden velen de duurdere woningen toch betalen en zo ontstond een rush op het vastgoed.” 

Er liggen voldoende opportuniteiten waar we graag op inspelen. De vraag is wie ze als eerste ziet.

Karsten Foekens

Intussen is de rente opnieuw gestegen maar zijn de prijzen amper gedaald. “Door die combinatie kalft de markt wat af. Veel jonge gezinnen kunnen zich de eerste jaren geen nieuwe woning veroorloven en sparen enkele jaren. Dat uitstel wordt bij ons deels gecompenseerd door meer 55-plussers die hun eerste gezinswoning van de hand doen en een kleinere nieuwe woning met modernere technieken kopen. En later een appartement, bij het pensioen. We bouwen gezien de demografische evolutie (eenoudergezinnen, alleenstaanden,…) alvast meer, maar iets kleinere woningen.” Saneren tijdens de luwte in de business is voor Danneels absoluut niet aan de orde. Wel bezint CEO Foekens zich over de strategie van het bedrijf. “We moeten wakker zijn en scherp blijven. Er liggen voldoende opportuniteiten waar we graag op inspelen. De vraag is wie ze als eerste ziet. En maken we van de dip niet beter gebruik om nieuwe mensen, met een specifieke kennis of ervaring aan te trekken?” 

Wachten op vergunningen

“Een belangrijke hindernis is dat vergunningen lang op zich laten wachten, tot wel 2 of 3 jaar. En in een verkiezingsjaar is het hek helemaal van de dam. Bovendien ondernemen we in een land waar de laagdrempelige mogelijkheden voor beroep tegen voorlopige vergunningen gretig worden gebruikt om het vergunningsproces te vertragen. Dat kost een bedrijf als het onze veel tijd. ” 

Nog een evolutie is dat veel verkavelingen anders ontwikkeld worden. Foekens: “Gemeentelijke overheden leggen almaar vaker op dat we voorzien in gemeenschappelijk groen, geclusterd parkeren, kleinere eigen tuinen die niet strak naast elkaar liggen,… Dat is weleens in tegenspraak met wat de meeste Vlamingen verkiezen: een halfopen eengezinswoning met garage, redelijk grote tuin achter het huis en weinig buren. Nieuwbouwers zullen op termijn de voordelen van die evolutie wel waarderen, maar ook dat vergt wat tijd.” 

De bouwsector is cyclisch en de markt voor energiezuinige eengezinswoningen trekt stellig weer aan. Karsten Foekens: “Dan zullen we knallen dankzij onze aangepaste strategie en aanpak, ons grote aanbod en de kwaliteit van de medewerkers.” (DDM - Foto DD) 

www.danneels.be

Proeven van het luxesegment 

Projectontwikkelaar Danneels beweegt zich al jaren in het hogere middensegment. Karsten Foekens heeft beslist om met projecten in onder meer Meise en Knokke te onderzoeken hoe het bedrijf kan scoren in het luxesegment. “Het is een strategische keuze om met onze jarenlange ervaring ook die klantengroep te bedienen. Het wordt weliswaar geen hoofdtak van het bedrijf, maar een aanvulling op ons aanbod. Die woningen verkopen we volledig afgewerkt, niet op plan.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie