Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Anastasiya Rybina (Oekraïne): “Belgen hebben veel aandacht voor de gevoelens van anderen”

Anastasiya Rybina komt uit Oekraïne, maar verhuisde op haar 17de naar Italië, om daarna in Duitsland, België en Saudi-Arabië te wonen, en uiteindelijk terug te keren naar ons land. Ze werkt als UX/UI-designer voor Nipro Digital Technologies Europe in Brugge, waar ze woont met haar man en hun dochters van 11 en 9.

Anastasiya Rybina (Oekraïne): “Belgen hebben veel aandacht voor de gevoelens van anderen”

Ik heb als grafisch ontwerper een creatieve achtergrond, maar hier draag ik écht iets bij aan het leven van mensen. 

Nipro, met hoofdkantoor in Japan, is wereldleider in nierzorg. Bij Nipro Digital Technologies Europe ontwikkelen we procesgesturde dialysesoftware Nephro Flow Product Suite. Het biedt een compleet assortiment modules die kunnen geconfigureerd worden om zich aan te passen aan de toenemende digitale behoeften van elke dialyseafdeling. Mijn grootmoeder is overleden aan nierinsufficiëntie; zij kon geen dialyse krijgen. Deze job geeft me dan ook veel voldoening.

Dat Nipro een internationale werkomgeving is, vind ik fijn, want omgaan met mensen met verschillende achtergronden vind ik enorm verrijkend. Ik zie mezelf als wereldburger. Door zo vaak te verhuizen, heb ik gemerkt dat ik me vrij vlot kan integreren op nieuwe plekken. Ik leer altijd meteen de taal, om contact te kunnen maken met de mensen. En ik concentreer me op de positieve aspecten van een land en focus op gelijkenissen in plaats van verschillen.

Ik was altijd al fan van Belgen, maar sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken voel ik echt liefde. 

Mijn vader en zijn vrouw waren bij de start van het conflict nog in Oekraïne. De hr-manager van ons bedrijf heeft me toen aangespoord en geholpen om hen naar België te evacueren. Mijn vader was elektronisch ingenieur en is nu aan de slag als poetsman in een rusthuis. Hij en zijn vrouw zijn intussen goed geïntegreerd in Jabbeke. Ze hebben zoveel steun gekregen van vreemden die intussen vrienden geworden zijn. Ik ben daar enorm dankbaar voor.

Brugge is een prachtige stad. Erdoor wandelen of fietsen lijkt wel een sprookje, dankzij de zwanen, de bloemen, de topkunst. 

Ik hou zelfs van de vele toeristen op de Grote Markt, omdat ze zoveel geluk uitstralen als ze hier rondlopen. Ik ben blij culturele bagage te kunnen meegeven in de opvoeding van mijn kinderen. Ook op het vlak van goed en betaalbaar onderwijs is België trouwens top.

Ik woon sinds 2011 in België, met een onderbreking van 2 jaar. 

Belgen zijn over het algemeen beleefd en vriendelijk. Het zijn lieve mensen, die aandacht hebben voor de gevoelens van anderen – ook op het werk. Wellicht is het ook daarom dat bedrijven hier zo gericht zijn op het welzijn van medewerkers, met flexibele uren en veel sociale voordelen. Het enige minpunt is dat 3 maanden bevallingsverlof wel heel erg kort is, vergeleken met veel andere Europese landen.