Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Wever & Ducré zet zich in voor inclusie op de werkvloer

Wever & Ducré zet zich in voor inclusie op de werkvloer

  • 06/09/2024

Inclusie op de werkvloer: bij Wever & Ducré is het geen loos begrip. Het verlichtingsbedrijf, met hoofdkantoor in Kortrijk ontwikkelt, produceert en verdeelt architecturale en decoratieve designverlichting. In het hoofdkantoor werken zo’n 100 medewerkers. Wereldwijd stelt het bedrijf zo’n 300-tal mensen tewerk. Wever & Ducré is actief over de hele wereld, waarvan het zwaartepunt van de verkoop in Europa ligt.

Wever & Ducré zet zich in voor inclusie op de werkvloer Elke Jongbloet

De operationele site op Evolis van Wever & Ducré kan als voorbeeld gelden voor inclusie op de werkvloer. Zo loopt er op dit moment een samenwerking met het OCMW. “Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen, gaat het OCMW op zoek naar werkplekken waar zij concrete werkervaring kunnen opdoen”, zegt Elke Jongbloet, Managing Director People, Culture & Planet bij Wever & Ducré. “Van april tot net voor het zomerverlof zijn een 5-tal mensen komen meewerken in ons magazijn, als een aparte enclave binnen onze organisatie.” 

Mankracht 

“Het was een medewerker van ons die een aantal maanden geleden vanuit onze werkgroep duurzaamheid het idee aanreikte, op een moment dat we extra mankracht konden gebruiken in het magazijn. Die samenwerking is ons bijzonder goed bevallen, waardoor we nu bekijken hoe we die kunnen verankeren. Door bijvoorbeeld een vaste plek te voorzien binnen onze organisatie waar het OCMW gebruik van kan maken, of anderzijds door waardevolle werkkrachten na die samenwerking bij ons in dienst te nemen.” 

Daarnaast loopt er ook een samenwerking met De Lage Kouter, een school voor buitengewoon secundair onderwijs. “Het vorige schooljaar is elke week een groepje leerlingen van 17, 18 jaar komen helpen in ons magazijn, onder begeleiding van een leerkracht. Het gaat om jongeren met onder meer aandacht- en autismespectrumstoornissen, voor wie het niet evident zou zijn om aan de slag te gaan op de reguliere arbeidsmarkt. Door hen te laten kennismaken met het werkveld, wil de school enerzijds kijken of een gewone job haalbaar zou zijn en anderzijds de drempel naar een job verlagen.” 

Maar het is niet evident om dergelijke plekken te vinden. “De begeleidende leerkracht vertelde ons dat daarvoor maar weinig bedrijven openstaan. Wij hebben hier ook eerst even bekeken hoe we dat op een goede manier konden organiseren. Je wil uiteraard kansen geven aan die jongeren, maar tegelijk de efficiëntie van je eigen werking zoveel mogelijk behouden. Maar we wilden hieraan graag onze medewerking verlenen. Als de school volgend schooljaar wil terugkomen, zijn de leerlingen meer dan welkom.” 

“Als bedrijf nemen we immers graag ons sociaal engagement op, door duurzaam te ondernemen. Niet enkel op ecologisch vlak, maar dus ook op sociaal vlak. We stellen ons bedrijf graag open om mensen te laten proeven van magazijnierswerk en van de arbeidsmarkt in het algemeen.” (JM - Foto Kurt) Meer weten? 

Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 10 focust op het terugdringen van ongelijkheid in en tussen landen. Subdoelstelling 10.2 wil “tegen 2030 de sociale, economische en politieke inclusie van iedereen mogelijk maken en bevorderen, ongeacht leeftijd, geslacht, handicap, ras, etniciteit, herkomst, godsdienst of economische of andere status”.

SDG 10

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie