Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • KU Leuven - Brugge: “Nieuw EFRO-project is hefboom voor extra onderzoeksopportuniteiten”

KU Leuven - Brugge: “Nieuw EFRO-project is hefboom voor extra onderzoeksopportuniteiten”

  • 14/06/2024

De kennisboulevard ‘digital health’ in Brugge verder uitbreiden: dat is de belangrijkste doelstelling van het onlangs goedgekeurde EFROproject ‘Upscaling Health Tech Labs for Accelerating Innovations’. 3 West- Vlaamse kennisinstellingen, waaronder KU Leuven – Brugge, nemen eraan deel. Kurt Claeys, campusvoorzitter van de groep Biomedische Wetenschappen van KU Leuven – Brugge, is verheugd over de extra mogelijkheden die dat zal bieden.

KU Leuven - Brugge: “Nieuw EFRO-project is hefboom voor extra onderzoeksopportuniteiten” Kurt Claeys

“Dankzij dit project zullen we tot eind 2025 de wetenschappelijke test- en valideringsomgevingen van de kennisinstellingen kunnen uitbreiden en de community ‘digital health’ activeren”, legt hij uit. “POM West-Vlaanderen treedt op als promotor. Het brengt de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (KU Leuven) hiervoor samen met de opleidingen sport en bewegen en toegepaste gezondheidswetenschappen (Howest) en met ergotherapie, verpleegkunde, voedings- en dieetkunde en logopedie (VIVES). De 3 instellingen zullen apart aan de slag gaan, maar ook intensief samenwerken. We willen ook de brug slaan met ondernemingen, ziekenhuizen, revalidatiecentra en sportclubs uit de regio.” 

Mobiele apparatuur 

Het departement revalidatiewetenschappen voert onderzoek naar zowel musculosceletale (het menselijke ‘bewegingsapparaat’) als neuromotorische revalidatie (alles inzake het zenuwstelsel). “6 jaar geleden mochten we ons bewegingslab in gebruik nemen”, gaat Kurt verder. “Het is het eerste lab voor bewegingsanalyse in West-Vlaanderen. Het huidige project biedt ons de kans de testmogelijkheden uit te breiden. Daarnaast kunnen we een kit mobiele apparatuur aankopen, zodat we ook op andere locaties tests zullen kunnen uitvoeren.” 

De deelnemende kennisinstellingen kunnen dankzij dit project hun wetenschappelijke test- en valideringsomgevingen uitbreiden.

Kurt Claeys

Het bewegingslab fungeert als een hefboom voor extra onderzoeksmogelijkheden. “Sinds de opening ervan konden we het al gebruiken voor een 6-tal afgelegde en 10 lopende doctoraten. Met CoMoveIT is er zelfs een spin-off uit ontstaan, die slimme rolstoelen ontwikkelt voor rolstoelgebruikers die hun voertuig niet met de armen kunnen besturen. Dankzij vernuftige technologie bedienen ze hun rolstoel met hoofd- en voetbewegingen. Daarnaast heeft een orthopedisch chirurg van AZ Delta in ons lab objectief kunnen bewijzen hoe baanbrekend zijn nieuwe techniek voor het plaatsen van knieprotheses is.”

Daarnaast is de connectie met de afdeling industrieel ingenieur van KU Leuven - Brugge uniek. “CoMoveIT is daaruit gegroeid, maar we konden dankzij hun input ook onze methodiek voor bewegingsanalyse verbeteren. Bovendien loopt nu een project rond intelligente steunzolen: in de zolen zijn sensoren verwerkt die de drukken op de voetzool nog beter kunnen interpreteren, waarna de zool zich automatisch aanpast. Het zijn projecten die ook interessant zijn voor de 120 studenten die in Brugge het eerste deel van hun universiteitsopleiding volgen, om daarna naar Leuven te trekken voor het vervolg”, besluit Kurt Claeys. (BVC - Foto Kurt)

KU LEUVEN – BRUGGE - REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE 

West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie