Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 31/05/2024

Smart Eye-project is samenwerking met Flanders Make

Kris Hemeryck is verantwoordelijke van de dienst werkbegeleiding bij maatwerkbedrijf ’t Veer. Het doel van de dienst is om het werk te vereenvoudigen door middel van procesoptimalisatie. Uiteindelijk moet elke taak uitvoerbaar zijn door de mensen die er zijn tewerkgesteld. Zij hebben omwille van fysieke, mentale of psychische beperkingen een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Het kan ook gaan om langdurig werklozen of mensen met een te grote taalbarrière.

’t Veer helpt medewerkers met AI Kris Hemeryck

“We hebben mensen in dienst die uit het buitengewoon secundair onderwijs komen, maar ook hogeropgeleiden uit het buitenland die de taal niet machtig zijn. Eén van onze hoofddoelen is om te zoeken naar hulpmiddelen om de arbeidsprocessen te vereenvoudigen. Dat kunnen bestaande middelen zijn, maar we ontwikkelen er ook heel wat zelf in huis. Daarin kadert ook het Smart Eye-project dat we samen met Flanders Make uitwerkten”, vertelt Kris. 

AI-model 

Flanders Make is een expertisecentrum dat nauw samenwerkt met de KU Leuven en als taak heeft om te zoeken naar nieuwe technologieën en toepassingsmogelijkheden en die te implementeren in bedrijven. “Wij verzamelen hier onder andere assortimenten voor onze klanten. Dat kan via klassieke verzamellijnen waarbij verschillende medewerkers elk hun eigen onderdelen via een band verzamelen tot een setje of een assortiment compleet is. Dat systeem is enkel interessant bij grote oplagen en bij terugkerende opdrachten. We hebben echter veel klanten met kortere opdrachten voor steeds verschillende producten. Op deze doelgroep willen we nog meer focussen. We hadden daarvoor al ons pick-to-balance- systeem, afgeleid van het pick-to-lightsysteem, waarbij een lichtsignaal aangeeft welke stukken een medewerker uit een bak moet nemen. Bij ons wordt dat principe gecombineerd met een weegschaal om nog exacter te controleren of alles klopt. Het systeem werkt goed voor kleinere opdrachten, maar heeft als nadeel dat de set-uptijd voor nieuwe assortimenten vrij lang is. We zochten dus naar een betere en snellere oplossing en kwamen daarvoor terecht bij Flanders Make”, legt Kris Hemeryck uit. 

We kijken wat er op de markt is en wat we zelf kunnen ontwikkelen om processen te vereenvoudigen.

Kris Hemeryck

“Dankzij die samenwerking ontwikkelden we een proces dat verschillende onderdelen in een setje kan herkennen op basis van foto’s die we ervan nemen. Door een AI-model te trainen leert het systeem zichzelf hoe een complete set er moet uitzien. Terwijl de berekeningen vroeger een hele nacht duurden, kan dat nu in amper 3 minuten. Het programma is ondertussen door de testfase heen en wordt al in de praktijk gebruikt.” 

De ontwikkeling past binnen het kader van TTI (Toegepaste Technologische Innovatie) die binnen ’t Veer gehanteerd wordt. “Dat principe houdt in dat we actief prospecteren en experimenteren met technologie. We kijken wat er op de markt is en wat we zelf kunnen ontwikkelen om processen te vereenvoudigen. Bij experimenten horen ook af en toe mislukkingen maar de mindset van het bedrijf is dat je zelf dingen uitprobeert, een beetje volgens het Fail Forward-principe van Elon Musk, maar dan op iets kleinere schaal”, besluit Kris. (FL) 

www.tveer.com

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie