Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • PepsiCo investeert 200 miljoen euro in Veurnse vestiging

PepsiCo investeert 200 miljoen euro in Veurnse vestiging

  • 31/05/2024

“Naar 115.000 ton chips per jaar”

Voedingsmiddelenbedrijf PepsiCo heeft de ambitie om 200 miljoen euro te investeren in de uitbreiding en verduurzaming van de chipsfabriek in Veurne. Met de investering wil het de productie met 35% optrekken, de CO2-uitstoot met 75% verminderen en het verbruik van leidingwater reduceren naar een achtste van het huidige. Er zouden op termijn 150 nieuwe jobs bij komen.

PepsiCo investeert 200 miljoen euro in Veurnse vestiging General Manager van PepsiCo BeLux Miet Delmotte

PepsiCo België Luxemburg is een onderdeel van de Amerikaanse voedselgigant PepsiCo. De vestiging in Veurne is – omwille van de strategische ligging tussen verschillende markten – een belangrijke productieplant voor PepsiCo. Er werken 650 mensen. Bekende merken als Lay’s, Doritos en Cheetos rollen er van de band. 

De groep investeert 200 miljoen euro in de site. In de eerste fase van dat masterplan werd recent een parkeertoren gerealiseerd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een uitbreiding van de personeelsfaciliteiten, met op het gelijkvloers sanitair, kleedkamers en een cafetaria voor de medewerkers, en op de eerste verdieping vergaderzalen en burelen. Om verder te kunnen groeien, wordt de productiecapaciteit opgekrikt met de installatie van een nieuwe productielijn tegen 2026. Op dit moment worden er 83.000 ton chips per jaar geproduceerd; de bedoeling is om dat op te trekken naar 115.000. In 2025 wordt een uitgebreid magazijn gebouwd, om ook qua opslagruimte te kunnen volgen.

Duurzaamheid 

In het plan is ook aandacht voor duurzaamheid. “In 2023 waren we bij de 20 snelst groeiende bedrijven in ons land”, zegt Miet Delmotte, General Manager van PepsiCo BeLux. “Als belangrijke producent hebben we een verantwoordelijkheid te dragen op vlak van duurzaamheid. Een groot deel van de investeringen gebeuren dan ook in functie daarvan.” 

Vanuit de Westhoek leveren onze 650 medewerkers dagelijks zo’n 2 miljoen zakken chips aan 14 landen.

Het bedrijf wil daarom zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, voornamelijk gas, drastisch afbouwen, door de productielocatie tegen 2030 te elektrificeren en door gebruik te maken van hernieuwbare energie. “Daarvoor moeten we ons elektriciteitsvermogen vervijfvoudigen, van 4 MVA naar 20 MVA. Die ambitie kunnen we niet alleen realiseren en juist daarom rekenen we op broodnodige investeringen in de lokale energie-infrastructuur”, klinkt het. “We willen daarnaast ook graag ons productieproces zo omvormen dat we er aanzienlijk minder leidingwater bij nodig hebben. Dat willen we doen door ons waterverbruik te optimaliseren via een slimme realtime monitoring, door het productiewater te hergebruiken en het hemelwater op te vangen en door het vocht in de aardappelen opnieuw te gebruiken. Ons doel: het leidingwaterverbruik met een factor 8 naar beneden brengen tegen 2030: van 3,4 liter naar 0,4 liter per kilogram afgewerkt product.” 

“Wij investeren significant in een sterke toekomst voor onze fabriek in Veurne, één van de grootse chipsfabrieken van PepsiCo in Europa”, zegt Delmotte. “Vanwege haar strategische ligging in België, tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, kiezen we resoluut voor onze fabriek in Veurne om deze belangrijke investeringen te doen. Vanuit de Westhoek leveren onze 650 medewerkers dagelijks zo’n 2 miljoen zakken chips aan 14 landen. Dat willen we graag uitbreiden, waarbij 150 extra jobs gecreëerd kunnen worden.” (JM - Foto DD) 

www.pepsico.com

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie