Weinig bedrijven die zo actief zijn in het buitenland als broeierij Lafaut in Beselare: maar liefst 90% van de omzet wordt gegenereerd door export. Dat aandeel zal wellicht alleen maar verder groeien, want binnenkort opent Lafaut ook een vestiging in Ivoorkust. Afrika lijkt misschien een minder voor de hand liggend continent om aan te snijden, maar er liggen heel wat opportuniteiten.

Met Maxim en Angela Lafaut is broeierij en pluimveebedrijf Lafaut aan de vierde generatie toe. Het begon met overgrootvader Gerard Lafaut, die na de Tweede Wereldoorlog op zijn zolder in Brugge 600 leghennen hield voor consumptie-eieren. Zoon Azair bouwde op zijn beurt in Beselare 6 kippenstallen voor 20.000 moederdieren, om broedeieren te verhandelen. Daarna volgde in 1974 een eigen broeierij om uit die bevruchte eieren zelf ook kuikens te produceren.
In 1984 kocht Azair een broeierij in het Franse Hondschote, om van daaruit de Franse markt te bedienen. Koen Lafaut, huidig zaakvoerder en vader van Maxim en Angela, begon datzelfde jaar ook mee te draaien in het bedrijf. Intussen heeft Lafaut 1 miljoen moederdieren die 40 miljoen kuikens en 200 miljoen broedeieren per jaar opleveren. Een groot deel daarvan is bedoeld voor export. “Zo’n 10 jaar geleden merkten we dat we hier het plafond wat bereikt hadden qua verkoop in West-Europa. Sindsdien zijn we intensiever beginnen inzetten op export. Onze broedeieren belanden in alle uithoeken van de wereld: van Oost-Europa tot in Zuid-Amerika”, legt Maxim Lafaut uit.
Onze broedeieren leveren elders in de wereld betere kippen op dan wanneer ze daar zelf kippen zouden kweken.
Eigen onlineplatform
Daar hebben ze uiteraard ook kippen. “Maar onze broedeieren zijn echt toonaangevend in de pluimveesector”, zegt Lafaut. “Wij hebben de knowhow om kwalitatieve kippen en broedeieren te produceren, wat lang niet overal zo is in de wereld. Wij hebben ook het geschikte klimaat daarvoor. Onze broedeieren leveren elders in de wereld betere kippen op dan wanneer ze daar zelf kippen zouden kweken.”
In het najaar opent Lafaut een broeierij in Ivoorkust. “Dat is een land met een hele jonge bevolking, waar het economisch beter gaat en waar de mensen in het algemeen steeds meer vlees eten, en dus meer kip. Daar willen we onze kuikens verdelen naar lokale landbouwers. Ook andere Afrikaanse landen staan op de radar voor verdere expansie.”
Broeierij Lafaut gaat mee met haar tijd, en dat betekent dus ook digitaliseren. “We hebben met Lafaut Online recent een eigen platform ontwikkeld. Daarop kan je al onze broedeieren en kuikens traceren. Dat wordt van ons verwacht, zodat we bij problemen zoals ziekte onze eieren of kuikens meteen kunnen aanwijzen. Ook qua service naar onze klanten is dit een grote plus: zo kunnen die ook volgen waar hun bestelling zich bevindt in het proces.”
Een van de grootste bedreigingen van de pluimveesector is, de vogelgriep. “Bioveiligheid is van essentieel belang om mogelijke besmettingen uit onze keten te houden. Die tracering is een belangrijke factor bij het indammen van een mogelijke uitbraak. En dankzij onze spreiding met verschillende vestigingen, beperken we ook de impact van een uitbraak op de continuïteit van onze handel.”