Logistiek adviesbureau Logflow in Oostkamp helpt bedrijven bij de optimalisatie van hun logistieke flow. “We slagen er vaak in om op een kleinere oppervlakte efficiënter te werken”, zegt CEO Eric Vandenbussche. Opmerkelijk: het bedrijf lanceerde recent zelf een kwaliteitslabel voor bedrijven met gebouwen die aan verschillende duurzaamheids- en efficiëntienormen voldoen.
Logflow werd in 2000 opgestart door Eric Vandenbussche. Intussen heeft hij een team van 46 ingenieurs rondom zich verzameld. “Wij helpen bedrijven om hun logistieke flow efficiënter te maken, door hun hele bedrijfsproces onder de loep te nemen en te hertekenen, door te automatiseren waar nodig, door de optimale opslagtechnieken uit te denken, enz. We doen dat voor heel uiteenlopende bedrijven, van kleine kmo’s tot grote multinationals.”
“Onze meerwaarde zit in onze kennis: elk van onze ingenieurs heeft zijn eigen specialisatie en wij zetten per project de juiste mensen samen. Wij zijn ook niet gebonden aan leveranciers, wij proberen geen eigen producten te verkopen en kunnen dus te allen tijde een kritische blik behouden. Logflow kan op die manier met nieuwe ideeën en inzichten komen die bedrijven op eigen houtje wellicht minder snel zouden bedenken. We zijn ook vrij uniek; je moet al snel uitwijken naar het buitenland om vergelijkbare diensten te vinden.”
Landbouwgrond
De bedrijfsactiviteit van Logflow op zich is al duurzaam. “De ruimte om te ondernemen wordt in Vlaanderen steeds schaarser”, zegt Vandenbussche. “We kunnen niet blijven landbouwgrond inpalmen en als we blijven morsen met de beschikbare bouwgrond, dan komt er echt een moment dat ondernemers belet zullen worden om te ondernemen. Wij staan bedrijven bij met die gedachte in het achterhoofd. Intussen hebben we al ruim 400 projecten afgewerkt. Daarbij slagen we er gemiddeld in om op een oppervlakte die 30% kleiner is, 10 tot zelfs 30% efficiënter te werken. Die winst maken we voornamelijk met behulp van software en IT en met verantwoorde automatisatie.”
“Eén van onze klanten wilde zijn 2 vestigingen van 10.000 m² en 5.000 m² centraliseren op een nieuwe locatie. Er was wat twijfel of dat wel haalbaar was op een beschikbaar perceel. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om alle activiteiten op een efficiënte manier te bundelen op 9.000 m², met nog ruimte over voor eventuele groei op vlak van productie en opslag. Efficiënter omgaan met de beschikbare ruimte, dat is onze rode draad. Hong Kongdenken in Flanders Fields, noem ik het wel eens.”
Opmerkelijk: het bedrijf lanceerde recent zelf een kwaliteitslabel voor bedrijven met gebouwen die aan verschillende duurzaamheids- en efficiëntienormen voldoen. “Het Ruimte Prestatie Certificaat noemen we het, naar analogie met het Energie Prestatie Certificaat. Het is een beloning voor bedrijven waar economie en ecologie in harmonie samengaan, want niet alleen de ruimte telt, productieresultaten blijven uiteraard ook van groot belang.” (JM - Foto Kurt)
Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be
De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor.
SDG 9 heeft als boodschap “bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie”. SDG 8 focust dan weer op aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei.