“Compacte ontwerpen harmoniëren met hoge performantie”
Smartwatches, medische toestellen, systemen voor luchtvaart en defensie, ontelbare andere toepassingen: ze zijn stuk voor stuk vervaardigd uit erg geraffineerde elektronica. Bij heel wat producten zijn die printborden van Harelbeekse makelij. Assemblics focust zich sinds jaar en dag op die nichemarkt, die gepaard gaat met heel streng gereguleerde kwaliteits- en beveiligingseisen.
Assemblics is in 1985 opgericht door 2 vennoten. Sinds 2006 heeft Koramic Investments de meerderheid van de aandelen in handen. CEO Steven Bouckaert en CTO Elie De Ruyck sturen een team van 25 mensen aan, die stuk voor stuk hun specialisatie in EMS (electronic manufacturing services) hebben.
“Wij maken de printplaten die in elektronische toestellen worden geïntegreerd, meestal op basis van een ontwerp dat klanten ons aanleveren”, stipt Technical Manager Wannes Gykiere aan. “Die klanten zijn fabrikanten van medische toepassingen (zoals implantaten voor diabetes of clusterhoofdpijn), kritische communicatie (betaalterminals, modules die het betaalverkeer tussen klanten beveiligen), luchtvaart en defensie (grondmodules die communiceren met ruimtetuigen). Ook onderzoeksinstellingen die de praktische realiseerbaarheid van nieuwe technologie naar een prototype willen checken, zijn hier kind aan huis.”
Hightech omgeving
De opdrachten die Assemblics toevertrouwd krijgt, zijn dus allesbehalve evident. “De lat ligt erg hoog, ja”, weet Sales & Marketing Manager Robbe Masschelein. “Dat vereist onder meer een erg modern machinepark, geïntegreerd in een heel cleane en sterk beveiligde omgeving. Investeren in nieuwe machines is een continu proces, zeker omdat technologieën ontzettend snel evolueren. Ontwerpen worden bovendien almaar compacter en tegelijk verlangt de markt dat elektronica almaar beter presteert. Dat lijkt paradoxaal, maar in de praktijk kunnen we die 2 vereisten goed matchen.” Daarvoor zijn uiteraard wel de juiste mensen nodig. “Onze machineoperatoren zijn allemaal specialisten in hun vak. Ze slagen erin om de limieten van onze machines steeds verder te leggen. Herstellingen van complexe elektronica zijn echt finessewerk. Als je weet dat sommige soldeerverbindingen niet breder zijn dan een haar, begrijp je dat een specifieke expertise nodig is om dit ultra verfijnd werk te beheersen.” (BVC - Foto DD)
Wereldtop in Vlaanderen
Assemblics werkt in functie van robotisering en automatisering. “Logischerwijs maken die aspecten ook deel uit van onze productieprocessen, die voortdurend gepaard gaan met een hoge kwaliteit en flexibiliteit. Dat moeten we ook op lange termijn blijven waarborgen. Vlaanderen en de omliggende landen zijn wereldtop in deze branche. Het is één van de redenen waarom steeds meer hightech elektronicafabrikanten hun productie deels of volledig weer naar Europa verhuizen, doorgaans omwille van minder goede ervaringen met Aziatische partners. Ook om duurzaamheidsredenen blijkt dat vaak een goede keuze”, vertellen Robbe en Wannes.