Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka|VeGHO lid in de kijker: Navonus

Voka|VeGHO lid in de kijker: Navonus

  • 14/05/2024

Geregeld zetten we een VEGHO-lid uit North Sea Port in de schijnwerpers. Deze maand: Navonus, goederen surveyor en scheepsagent met een breed scala aan diensten.  

Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?

Josie Peiffer: “Als goederen surveyor bieden we  een breed scala aan diensten aan, van pre-shipment, sampling, kwaliteits- en gewichtsonderzoeken tot ruimcontrole, gewichtsbepalingen en opvolgen van bunkerbeladingen. We leveren ook de vereiste certificaten af (zoals OVOCOM). Met een no-nonsensmentaliteit en toegewijde aandacht zoeken we logistieke oplossingen en adviseren we onze klanten met hun contracten (via onze GAFTA-, FOSFA- en ISO 17020-accreditaties)  wanneer dat nodig is.” 

Joris Clappaert: “Hetzelfde geldt voor onze agentuurdiensten, waar we als professionele tussenpersoon verantwoordelijk zijn voor het regelen en coördineren van allerlei zaken met betrekking tot zeeschepen en havenfaciliteiten. De taken van een scheepsagent omvatten onder meer het verwelkomen van schepen bij aankomst in de haven, het regelen van douane- en immigratieformaliteiten, het coördineren van laden en lossen, het organiseren van bunkeren- en bevoorradingsdiensten, het regelen van herstellingen en onderhoudswerkzaamheden en het afhandelen van financiële en administratieve zaken met betrekking tot de scheepvaartactiviteiten. Daarnaast fungeert een scheepsagent als communicatieschakel tussen de schipbemanning, rederijen, havenautoriteiten, douane, loodsen en andere betrokken partijen. De scheepsagent zorgt ervoor dat alle operationele aspecten van het schip soepel verlopen en dat de logistieke processen efficiënt worden afgehandeld. Het uiteindelijke doel van een scheepsagent is om ervoor te zorgen dat het schip veilig en op tijd kan aankomen en vertrekken uit de haven, volgens de geldende voorschriften en procedures.” 

Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?

Joris: “Navonus werd in 2011 opgericht door Josie Peiffer en mezelf, met ondersteuning van Piet Wassenaar, oprichter en CEO van de Maaskade Groep. Door onze expertise in goedereninspectie en agency te combineren en het hoofdkantoor in Gent te vestigen, hebben we ons op de kaart gezet. Hoewel onze eerste stappen uitdagend waren, hebben we naam gemaakt. De bedrijfsstrategie van Navonus is nauw afgestemd op de unieke kenmerken van de Gentse haven. In een haven als North Sea Port, waar import- en bulkstromen overheersen, zijn goederenontvangers vaak betrokken bij zowel scheeps- als vrachtactiviteiten. Onze integratie van inspectie- en agentuurdiensten biedt een strategisch voordeel om aan deze behoeften te voldoen.” 

Hoe zijn jullie als bedrijf gegroeid?

Josie: “Navonus heeft in de afgelopen jaren zijn aanwezigheid en netwerk aanzienlijk uitgebreid, met vestigingen in havens zoals Antwerpen, Zeebrugge, Rotterdam, Terneuzen, Vlissingen en Hamburg, evenals een netwerk van vertegenwoordigers in verschillende Europese landen en overzeese locaties. De recente toevoeging van een filiaal in Aarhus, de grootste haven van Denemarken, benadrukt de groeistrategie van het bedrijf. In de afgelopen twaalf jaar heeft het Belgische bedrijf een gestage groei ervaren, nieuwe markten betreden en tegelijkertijd vastgehouden aan zijn kernwaarden van nabijheid en service. De kernwaarden van Navonus bestaan uit drie belangrijke principes: lokaal handelen, uitgebreide en persoonlijke service bieden en onafhankelijkheid behouden. Als dienstverlener kunnen we maar zo goed zijn als onze mensen. De juiste mensen vinden, hen zo goed mogelijk trainen en hen tevreden houden, daar draait het om.” 


 

"De kernwaarden van Navonus bestaan uit drie belangrijke principes: lokaal handelen, uitgebreide en persoonlijke service bieden en onafhankelijkheid behouden"

Josie Peiffer, Manager Supervision

Hoe zetten jullie in op innovatie en duurzaamheid?  

Joris: “Zowel in onze surveyor- als scheepsagentuuractiviteiten worden moderne tools gebruikt, zoals port call software en moderne tools voor het meten van voorraden in magazijnen en silo's. Prioriteit geven aan duurzaamheid maakt ook deel uit van onze aanpak. Zo sloot Navonus zich in 2019 aan bij het Green Award-programma  voor schonere en veiligere zeescheepvaart als Incentive Provider, waarbij een korting van 5% op rekeningen wordt aangeboden aan reders die deelnemen aan het programma.” 

Wat is jullie grootste troef?

Josie: “Diversificatie, waarbij elk filiaal zich specialiseert in specifieke vracht- en inspectiediensten die aansluiten bij de lokale markten. Aangezien elke vestiging een andere haven met specifieke kenmerken bedient, zijn de activiteiten gediversifieerd naar verschillende producten (vloeibare bulk, meststoffen, eetbare oliën, rijst, schroot), naast de droge bulkgoederen zoals graan die de basis vormden in Gent.”  

Joris: “De agentuurdivisie behandelt nu ongeveer 900 zeeschepen per jaar. In dit aantal evenaart Zeebrugge momenteel North Sea Port met elk zo'n 400 schepen, maar de agentuuractiviteiten richten zich in Zeebrugge vooral op pure autovervoerders, terwijl Gent meer bulkschepen en tankers ziet. In Antwerpen werden naast tankers ook offshore en baggerwerken onderdeel van de portefeuille sinds Navonus een aanbesteding van DEME won voor de bemiddeling van schepen die een havenbezoek of sluispassage in die haven nodig hadden. Die nichemarkten zijn onze sterkte.” 

Josie: “Aan de surveykant voert Navonus jaarlijks ongeveer 2.500 inspecties uit, waarbij North Sea Port meer dan de helft van het totale volume voor zijn rekening neemt en binnenvaartschepen het voortouw nemen over zeeschepen. Een inspectie kan meerdere dagen duren als het gaat om het bewaken van de hele los- en/of laadoperatie. Het kan ook nodig zijn  om meerdere inspecteurs  in te schakelen voor verschillende soorten inspecties. Aangezien de lokale omstandigheden variëren, verschilt de balans tussen goedereninspectie en scheepsagentuurdiensten van locatie tot locatie. In Hamburg en Aarhus, bijvoorbeeld, is de activiteit bijna volledig gericht op inspectie, met name in droge agribulk en eetbare oliën. Er kunnen echter nog andere stromen volgen en we zijn altijd van plan om op het gepaste moment scheepsagentuurdiensten toe te voegen, in lijn met onze kernwaarden." 

 

Navonus

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke

OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024

Artikel uit publicatie