Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen zet zich aan het begin van het jaar scherp voor wat een uitdagend jaar belooft te worden. Hiermee verwijst de ondernemersorganisatie naar de uitdagende economische tijden die gecombineerd lopen met veel vraagtekens rond de politieke situatie.
Voka West-Vlaanderen telt in onze provincie alleen al meer dan 3.200 ondernemingen die lid zijn van de organisatie. Deze ondernemingen zorgen in onze provincie voor de tewerkstelling van honderdduizenden mensen. Ze zijn bepalend voor het welzijn en de welvaart in onze regio. Een groot deel van deze bedrijven bevinden zich in de regio rond Roeselare.
Economie staat onder druk
Aan het begin van het nieuwe jaar klinken de geluiden niet zo positief bij Voka West-Vlaanderen. “Economisch staan we voor gigantische uitdagingen door de markten die vertragen, de geopolitieke situatie die nog steeds onder druk staat en de instabiele politieke omgeving”, zegt Bénédicte Soenen, voorzitter Voka regio Midden-West-Vlaanderen. “Iedereen verwijst naar de nakende eedaflegging van de Amerikaanse president, maar we mogen niet vergeten dat er ook in de omliggende landen een zeer instabiel politiek en bijgevolg economisch klimaat is.” Daarmee verwijst de regiovoorzitter naar landen als Duitsland en Frankrijk, die zeer bepalend zijn voor het economische klimaat in Europa.
“Voeg daarbij dat ook in ons land de politieke situatie nog niet op kruissnelheid zit en dan heb je toch wel een zeer uitdagende cocktail”, zegt Matthieu Marisse, regioverantwoordelijke Midden- & Zuid-West-Vlaanderen. “Op alle bestuursniveaus is men zich nog een weg aan het banen in de nieuwe legislatuur. Daarbij is het belangrijk dat we zo snel mogelijk de neuzen in dezelfde richting krijgen”, vult hij aan.
Samen bereiken we meer
Voka West-Vlaanderen schreef naar aanleiding van de Vlaamse & federale verkiezingen een memorandum, en voor de lokale verkiezingen een regiodeal. Beide documenten zijn perfect complementair aan elkaar. Ze zetten de uitdagingen voor onze provincie en regio op scherp en tonen meer dan ooit aan hoe groot de noodzaak is om in onze regio meer te investeren.
“Dat kunnen we niet alleen, maar moeten we met een zo breed mogelijke coalition of the willing doen, zoals ik dat graag noem”, zegt Bénédicte Soenen. “In onze regiodeal hebben we alle prioriteiten op een rijtje gezet. We roepen politici en andere actoren op om samen de schouders te zetten onder onze regiodeal”, vult ze verder aan. “Enkel door samen te werken aan deze initiatieven kunnen we impact creëren in Brussel en de nodige investeringsmiddelen naar onze regio halen”, zegt Matthieu Marisse.
Opvallend is de brede impact van de vragen die Voka West-Vlaanderen stelt aan de overheden. Ze overstijgen het puur bedrijfsmatige belang en hebben een grote impact op de maatschappij. Voka West-Vlaanderen wil van West-Vlaanderen de beste provincie maken om te ondernemen, werken, wonen en leven. Hiervoor zijn broodnodige investeringen nodig.
Gas geven is de boodschap
“De mobiliteit in onze regio staat al heel lang onder druk. We zijn blij te lezen in het Vlaamse regeerakkoord dat de nieuwe regering het probleem op de E403 erkent en wil aanpakken. Wij vragen al langer een derde rijstrook in beide richtingen. Elke week gebeuren er ongevallen met serieuze impact. Niet alleen voor de slachtoffers van de ongevallen maar ook voor de logistieke transporten die stilstaan door de files en niet in het minst voor de hardwerkende West-Vlamingen die op weg zijn van of naar het werk”, aldus Matthieu Marisse. “Tegen het einde van de legislatuur in 2029 willen we een derde rijstrook zien in beide richtingen. Anders is het regeerakkoord op dat punt weer een maat voor niets geweest. Helaas moeten we vaststellen dat er opnieuw gestudeerd zal worden en dat de resultaten hiervan ten vroegste eind 2026 worden verwacht”, vult Bénédicte Soenen aan. Ze vraagt zich luidop af waarom dat alles zo lang moet duren.
“Hetzelfde geldt voor het Kanaal Roeselare-Leie dat ook in datzelfde regeerakkoord vermeld staat. De noodzaak voor een opwaardering is zeer hoog. De kades en oevers staan hier en daar op instorten, de diepgang is niet groot genoeg, er is maar één sluis die toegang geeft tot het kanaal, de bruggen moeten vernieuwd worden,… We hebben geen tijd te verliezen, de middelen moeten worden vrijgemaakt en het Kanaal Roeselare-Leie moet opnieuw kunnen bloeien. Het mooie aan dit dossier is dat ook meteen de fietsverbindingen, het recreatieve gedeelte van het kanaal, de natuur en omgeving en zo verder worden meegenomen. De positieve impact van dit project is er dus niet alleen voor de bedrijven, maar ook en niet in het minst voor ons allemaal”, zegt Matthieu Marisse. Voor Voka West-Vlaanderen zijn het niet alleen de grote infrastructuurdossiers die tellen. Ook andere heikele punten in de regio moeten de nodige aandacht krijgen. “Ik denk bijvoorbeeld aan de ontsluiting van Tielt dat nu ook op het prioriteitenlijstje van de vervoerregio MidWest is terechtgekomen en in de plannen van de DVV MidWest waarin alle steden en gemeenten van Midden-West-Vlaanderen de krachten bundelen. Ook de verkeersdoorstroming op bijvoorbeeld de N382 moeten we onder de loep nemen om een vlottere bereikbaarheid van de steden en gemeenten in de regio te bekomen”, zegt Bénédicte Soenen.
Geef ruimte om te ondernemen
Ruimte is een ander belangrijk onderdeel van het groeiverhaal voor de regio volgens Voka West-Vlaanderen. Er is dringend nood aan nieuwe ruimte om te ondernemen. “We zien te veel bedrijven verhuizen naar andere regio’s, zelfs richting het buitenland. Simpelweg omdat ze geen ruimte meer vinden om te ondernemen. We hebben nood aan meer dan 430 hectare bijkomende industriegronden in de provincie om te beantwoorden aan de ruimtevraag van ondernemingen. We moeten verstandig omgaan met de ruimte die we hebben en moeten denken in flexibele vormen van bedrijfspanden. Hetzelfde geldt voor ruimte om te wonen. Jonge gezinnen bijvoorbeeld vinden steeds moeilijker een geschikte en betaalbare woning die voldoet aan de verwachtingen. Niet iedereen wil of kan in een appartement gaan wonen. Een verhaal dat ik in ons bedrijf steeds vaker hoor op de werkvloer”, getuigt Bénédicte Soenen.
Meest krappe arbeidsmarkt van Vlaanderen
“Met onze nieuwe besturen moeten we ook durven kijken naar de activering van niet-actieven op onze arbeidsmarkt. We hebben de meest krappe arbeidsmarkt van Vlaanderen en de demografische evoluties geven aan dat dit in de toekomst zo zal blijven”, zegt Matthieu Marisse. “Lokale besturen spelen hier een cruciale rol om deze mensen in beeld te brengen en om ze mee te helpen richting een activatie op de arbeidsmarkt. Maar we zullen ook veel meer oog moeten hebben voor het aantrekken van nieuwe talenten van buiten de EU. Ook hier spelen de diverse besturen een belangrijke rol. We moeten de mensen een warm en correct onthaal kunnen bieden met de nodige aandacht voor inburgering en omkadering”, vult hij verder aan. Voka West-Vlaanderen nam reeds het initiatief om samen met Kortrijk, Roeselare, Brugge en de POM West-Vlaanderen een International House op te richten. Een plek waar heel wat expats terechtkunnen met al hun vragen en een netwerk met andere expats kunnen opbouwen. “De eerste reacties vanuit de bedrijven en de internationale talenten zijn alvast zeer positief en lovend. Stap voor stap breiden we de werking verder uit op maat van de noden en wensen van de expats en de bedrijven. Ik ben benieuwd naar de resultaten die we nu in jaar twee zullen neerzetten”, zegt een zichtbaar trotse regiovoorzitter.
Bedrijven zijn geen melkkoeien
De financiële toestand van veel steden en gemeenten baart Voka West-Vlaanderen grote zorgen. “In de voorbije legislatuur zagen we al dat lokale overheden makkelijk de weg lijken te vinden naar ondernemingen om de financiële putten te dichten. Zonder succes, want de belastingdruk op ondernemingen is al bijzonder groot door onder andere de opcentiemen. Toch probeerde een stad als Tielt tot twee keer toe een serieuze belastingverhoging door te voeren, vooralsnog zonder succes. Het ene belastingreglement werd ingetrokken, het andere is nog hangende voor de Raad van State. “Bedrijven zijn geen melkkoeien van overheden. We dragen al bijzonder veel bij aan de overheidskas, maar alles kent z’n limieten. We moeten erover blijven waken dat we bedrijven en dus werkgelegenheid aantrekken in plaats van afstoten”, aldus Bénédicte Soenen.
Alleen gaat sneller, samen gaan we verder
Voka West-Vlaanderen staat klaar om de krachten te bundelen. Samen met de lokale besturen, de provincie, de parlementsleden en ministers, andere organisaties en actoren. De ondernemersorganisatie is ervan overtuigd dat we volgens het oude Afrikaanse gezegde alleen sneller gaan, maar samen verder. Voka West-Vlaanderen reikt actief de hand aan iedereen die mee wil schrijven aan de toekomst van onze regio met een duidelijke visie en concrete engagementen.