Op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen hebben vier bedrijven uit de regio Antwerpen-Waasland een internationale erkenning ontvangen voor hun geleverde inspanningen naar duurzaamheid de voorbije jaren. Het Antwerpse chemiebedrijf Evonik, maatwerkbedrijf Vlotter Maakbedrijf uit Boom, meubelbeslagspecialist Van Hoecke uit Sint-Niklaas en waterzuiveraar Aquafin uit Aartselaar kregen in het Mechelse doe-centrum Technopolis een certificaat uitgereikt van UNITAR, het agentschap voor opleiding en onderzoek van de Verenigde Naties.
De zogenaamde twin transitie, waarin digitale en duurzame innovaties elkaar versterken, stond donderdag centraal tijdens de zevende editie van de Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Technopolis. Aanwezige bedrijven konden daar volop inspiratie putten om hun duurzame toekomst verder vorm te geven via hun deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Met dit programma begeleidt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bedrijven al sinds 2017 bij het verduurzamen van hun werking en activiteiten.
Voor hun volgehouden inspanningen op dit vlak mochten liefst 91 Vlaamse bedrijven op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen een duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties in ontvangst nemen. Van deze gelauwerde bedrijven waren er 76 die het certificaat van SDG Pioneer kregen overhandigd.
‘Deze bedrijven hebben de voorbije jaren actieplannen, telkens opgebouwd rond de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, met verve gerealiseerd. Op die manier hebben ze duurzaamheid structureel verankerd in hun werking’, weet Noah Feron, teamleider inclusief en duurzaam ondernemen bij de Antwerps-Wase Kamer.
Na geslaagde deelnames aan dit VCDO mogen chemiebedrijf Evonik en Vlotter Maakbedrijf zich voortaan dus ook een SDG Pioneer noemen. ‘We willen duurzaamheid verankeren in al onze activiteiten in Antwerpen en een voorbeeld zijn voor andere vestigingen binnen het concern’, stelt Dirk Goossens, Sustainability Coordinator bij Evonik Antwerpen. ‘Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) begeleidt ons hierbij stapsgewijs en helpt ons om duurzaam ondernemen breder te trekken dan enkel onze CO2-voetafdruk. Het opgestelde duurzaamheidsbeleid en klimaatplan specifiek voor onze Antwerpse vestiging zijn uniek binnen het concern. We hebben ervaren dat samenwerking en partnerschappen cruciaal zijn om duurzamer te worden. Zo wordt een afvalstof die ontstaat in de ene productie-eenheid op de site als grondstof ingezet in een andere installatie. Binnen het Ecluse2-project werken we in partnerschap met externe firma’s aan een duurzame stoomvoorziening voor heel de site.’
Negen andere bedrijven werden uitgeroepen tot SDG Champion, met Aquafin en Van Hoecke daarbij als laureaten uit de Antwerpse regio en het Waasland. Die toegekende titel is hun beloning voor een gerealiseerd pilootproject rond transitie, na eerder al tot SDG Pioneer uitgeroepen te zijn geweest.
Terwijl Van Hoecke aan de slag is gegaan met de principes van ecodesign bij de productie van een van zijn ladesystemen, heeft Aquafin uiteenlopende initiatieven naar klimaatneutraliteit genomen. ‘Door optimalisaties in onder andere sturingen en installaties kunnen we elk jaar 1% energie-efficiënter werken. Nog dit jaar starten we de bouw van twee nieuwe slibdrogers op restwarmte. Ter vervanging van een nooddieselgroep wordt een batterijsysteem voor energieopslag geïnstalleerd, die ook kan worden ingezet voor stabilisatie van het elektriciteitsnet. Met de bouw van vier bijkomende biomethaaninstallaties zal de productie van biomethaan stijgen tot 40 GWh per jaar. Met zonnepanelen op meer dan 45 rioolwaterzuiveringsinstallaties produceren we ondertussen al een geïnstalleerd vermogen van 18 megawattpiek per jaar aan zonne-energie’, haalt CEO Jan Goossens enkele acties uit Aquafins aanpak ‘Road to zero carbon’ aan.