Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vijf tips om jouw pitch naar een hoger level te brengen

Vijf tips om jouw pitch naar een hoger level te brengen

  • 25/06/2024

Een pitch is meer dan een eenvoudige presentatie. Het is een krachtige manier om je boodschap over te brengen en je publiek te overtuigen. Of je nu nieuwe medewerkers wil aantrekken, een klant wil overtuigen of investeerders wil aantrekken. Een effectieve pitch kan het verschil maken. Maar hoe begin je aan een pitch? En welke soorten pitchen zijn er?

“Welke soorten pitchen bestaan er en welke hanteer ik best?”

  • Rekruteringspitch – Een rekruteringspitch is ontworpen om potentiële medewerkers te overtuigen om bij jouw organisatie te komen werken. Hierin benadruk je de unieke voordelen en cultuur van je bedrijf.
  • Verkooppitch – Bij een verkooppitch focus je op het overtuigen van de klant om jouw product of dienst te kopen. Hier leg je de nadruk op de voordelen van jouw aanbod en hoe deze de klant helpen.
  • Investeerderspitch – Een investeerderspitch richt zich op het overtuigen van bedrijven of individuen om te investeren in jouw project of bedrijf. Het is cruciaal om hierbij de potentiële groei en het rendement op de investering te benadrukken.

Vijf tips om jouw pitch naar een hoger level te brengen

Tip 1: Start met een ijsbreker 

Een goede ijsbreker helpt om de aandacht van je publiek te trekken en een ontspannen sfeer te creëren. Wat is een ijsbreker? Dit kan een korte anekdote, een interessante visual of een prikkelende vraag zijn.

Tip 2: Vertel een verhaal

Structuur is essentieel bij het vertellen van een verhaal. Zorg ervoor dat je pitch een duidelijke inleiding, body en conclusie heeft. Verhalen maken je pitch memorabel en helpen om een emotionele connectie met je publiek te maken.

Tip 3: Lichaamstaal

Bij een pitch is je lichaamstaal net zo belangrijk als de woorden die je kiest. Het is essentieel om actief en bewust te zijn van je presentatie en de juiste kledij te dragen die professioneel overkomt en vertrouwen uitstraalt. Een open houding is cruciaal; sta rechtop, houd je schouders ontspannen en gebruik subtiele handgebaren om je punten te versterken. Oogcontact is ook van groot belang. Door regelmatig oogcontact te maken met je publiek, bouw je vertrouwen op en houd je hen betrokken bij je verhaal.

Tip 4: Juiste pitchtaal

De taal die je gebruikt tijdens je pitch kan het verschil maken tussen succes en falen. Het is belangrijk om actieve taal te gebruiken in plaats van passieve taal, omdat dit dynamischer en overtuigender overkomt. Spreek in de wij-vorm in plaats van de ik-vorm om een gevoel van samenwerking en inclusie te creëren. Wees eerlijk en benoem zowel de positieve als de negatieve verwezenlijkingen om je geloofwaardigheid te behouden. Pas het KISS-principe toe: Keep It Simple and Straightforward. Gebruik een krachtige statement om direct de aandacht te trekken en zorg ervoor dat elke slide slechts één boodschap bevat om de helderheid en focus te behouden.

Tip 5: Display it, don’t tell it

Een effectieve pitch gaat niet alleen over wat je zegt, maar ook over hoe je het presenteert. Gebruik visuele hulpmiddelen om je boodschap kracht bij te zetten. Dit kan bijvoorbeeld een grafiek, afbeelding of korte video zijn. Door je verhaal te visualiseren, maak je het niet alleen aantrekkelijker, maar ook gemakkelijker te begrijpen en te onthouden voor je publiek.
Door deze tips te integreren in je pitch, kun je een samenhangend en overtuigend verhaal vertellen dat niet enkel informeert, maar ook inspireert en overtuigt. Onthoud dat een goede pitch begint met een ijsbreker, een duidelijk verhaal vertelt met de juiste lichaamstaal en pitchtaal en visuele elementen gebruikt om je boodschap te versterken. Less is more, en vertel je verhaal altijd met passie.
 

Get inspired

Entrepreneurship World Cup 

Maak je ondernemersdroom werkelijkheid met de Entrepreneurship World Cup, een spannende competitie georganiseerd door Voka in samenwerking met GEN-Global. Deze prestigieuze wedstrijd opent de deuren naar een wereld van ondernemerskansen en biedt pre-starters, startups en scale-ups een unieke kans om hun ideeën te laten excelleren op het wereldtoneel.

Ontdek meer

Contactpersoon

Annelies Maes

Projectmanager Starten, Snelle groei & Financiering

Proximus
imu - vzw - Altez
OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024