Kmo’s die hun bedrijf willen vergroenen, kunnen bij PMV vanaf maandag 28 april een beroep doen op de Ecoboostlening. Het nieuwe financieringsinstrument moet het voor ondernemers makkelijker maken om de verduurzaming van hun onderneming te financieren.
Heel wat ondernemingen willen hun bedrijfsprocessen groener maken: zonnepanelen plaatsen, laadpalen voor elektrische wagens installeren, restwarmte gebruiken… Die plannen hebben vaak, voor een kmo, een stevig prijskaartje. Om de financiering ervan makkelijker te maken, biedt PMV voortaan de Ecoboostlening aan. Het nieuwe financieringsinstrument is een achtergestelde lening tot 150.000 euro voor de financiering van investeringen in hernieuwbare energie, watervoorziening, duurzamere mobiliteit en afvalverwerking. De lening kan ook worden gebruikt voor investeringen in de renovatie van commerciële gebouwen, de reductie van vervuiling en de bescherming & het herstel van de biodiversiteit en ecosystemen. De lening heeft een looptijd van minimum 3 en maximum 10 jaar. De rentevoet bedraagt 3%.
Moeilijke bancaire financiering
Met de Ecoboostlening maakt PMV het voor zelfstandigen en kmo’s mogelijk om duurzame investeringen, met typisch een langere terugbetaaltermijn, toch financierbaar te maken en zo het aantal duurzame investeringen in Vlaanderen te laten stijgen. Uit een recente Unizo-enquête blijkt dat één op de zes ondernemers op zoek is naar financiering om hun bedrijf duurzamer te maken. Maar net vandaag is het voor ondernemers moeilijker om bancaire kredieten te verkrijgen, o.a. door de hogere rentevoeten en meer uitgebreide garanties die de banken vragen. Uit een Europese studie van 2023 bleek al dat er onvoldoende externe financiering beschikbaar is voor kmo’s om de enorme financieringsnoden te dekken die de duurzaamheidstransitie met zich meebrengt.
Klimaattransitie mogelijk maken
“Het zou jammer zijn mocht die moeilijkere toegang tot financiering de realisatie van investeringen in duurzaamheid bemoeilijken. Kmo’s hebben niet alleen een grote economische waarde voor Vlaanderen, maar zijn ook verantwoordelijk voor ongeveer 63% van de CO2-uitstoot. Zonder de kmo’s is er dus geen échte groene transitie. We moeten ondernemers dus helpen om, onder meer, hun energiegebruik te rationaliseren door, bijvoorbeeld, hun gebouwen te isoleren, hun apparatuur en machines energie-efficiënter te maken of slimme energiebeheersystemen te installeren”, vertelt Filip Lacquet, lid van het uitvoerend comité en verantwoordelijk voor Bedrijfsfinanciering bij PMV. Het achtergesteld karakter van de Ecoboostlening is daarbij van belang: het is een manier om het quasi-eigen vermogen van ondernemingen te versterken.
Invulling noden ondernemers
“Met de Ecoboostlening maken we het voor ondernemers makkelijker om krediet te verkrijgen”, aldus Lacquet. Met het achtergesteld karakter van de Ecoboostlening, de aantrekkelijke rentevoet en de langere looptijd van de lening is hij ervan overtuigd dat het financieringsinstrument aansluit bij de noden van veel Vlaamse zelfstandigen en kmo’s. Bovendien worden voor de Ecoboostlening doorgaans geen waarborgen gevraagd, noch een cofinanciering. Vanaf maandag 28 april 2025 kan de Ecoboostlening worden aangevraagd via de website van PMV. De Vlaamse investeringsmaatschappij biedt, naast de Ecoboostlening, drie types gestandaardiseerde leningen aan: de Startlening (max. 100.000 euro), de Cofinanciering (max. 350.000 euro) en de Cofinanciering+ (max. 700.000 euro).
Lagere rentevoet Startlening
Samen met de lancering van de Ecoboostlening past PMV de rentevoet aan van de Startlening, een achtergestelde lening tot 100.000 euro voor vennootschappen, zelfstandigen en vrije beroepers die nog met hun activiteiten moeten starten in hoofdberoep of die niet langer dan vier jaar actief zijn. Filip Lacquet: “Gezien onze referentie-rentevoet al geruime tijd meer dan 0,5% lager ligt, beslisten we om de rentevoet voor de Startlening te verlagen naar 3%. Nu de onzekerheid in onze economie groeit, willen we immers net de startende ondernemers een duwtje in de rug geven.”
Maak je bedrijf futureproof met circulair ondernemen
Wil je met jouw kmo stappen zetten naar circulair ondernemen, maar weet je niet goed hoe? Na deze 3-daagse workshop zit je boordevol ideeën én heb je een praktisch stappenplan op maat van je eigen kmo's waarmee je concreet aan de slag kan. Het toepassen van de circulaire basisprincipes zorgt voor een win-win: een crisisbestendige én duurzame organisatie.