Een recordaantal van 70 West-Vlaamse bedrijven werkt aan een inclusiever hr-beleid via het Welt-programma van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zetten ondernemingen steeds sterker in op een hr-beleid waarbij elke vorm van discriminatie gebannen wordt.
“Wie zin heeft om te werken, is welkom in onze ondernemingen. Dat is het belangrijkste criterium dat werkgevers hanteren om kandidaten aan te werven. Ondernemingen hanteren een open blik en gooien daarbij alle vooroordelen rond geslacht, leeftijd, afkomst, taal en handicap overboord. Op die manier leveren ondernemingen een grote bijdrage aan een inclusievere samenleving”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.
Welt zet ondernemingen op de goede weg
Steeds meer werkgevers zetten in op een inclusieve werkomgeving. Een recordaantal van 70 West-Vlaamse ondernemingen voert momenteel een actieplan uit in het kader van Welt, het hr-programma van Voka West-Vlaanderen. Via Welt werken ondernemingen stap voor stap aan een inclusievere werkplek.
Het Welt-programma start met een uitgebreide scan waarbij de hr-situatie in het bedrijf in kaart wordt gebracht. Nadien worden werkpunten gedetecteerd en wordt er samen een actieplan opgesteld waarmee de ondernemingen concreet aan de slag gaan. In een lerend netwerk komen de hr-verantwoordelijken van verschillende bedrijven bij elkaar om naar elkaar te luisteren en goede praktijken uit te wisselen.
AGC uit Zeebrugge en Cras Wood Group uit Waregem zijn twee van de ondernemingen die momenteel een actieplan aan het uitvoeren zijn samen met Voka West-Vlaanderen. Ze zetten in het bijzonder in op inclusief rekruteren en op mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.
“Inclusie en diversiteit vormen binnen AGC Zeebrugge eerder de norm dan een uitzondering op onze manier van werken. Iedereen, op gelijk welke afdeling of niveau, is voor ons een collega met haar of zijn eigen persoonlijke talenten die we willen laten groeien om op haar/zijn manier toegevoegde waarde te bieden voor onze onderneming(en). Daarbij geven we hun de kans om deze talenten over te brengen op andere of nieuwe collega’s. Binnen AGC Zeebrugge vragen we aan ervaren - vaak iets oudere - collega’s om via een peter-/metertraject hun kennis, ervaring, geborgenheid, warmte en genegenheid voor de job over te brengen op nieuwe, jongere collega’s. Zo krijgen we iedereen mee in onze ondernemingsvisie. We creëren aan de hand van deze overdrachtsmomenten bovendien kansen om onze mensen - mits een kleine aanpassing van hun jobinhoud - langer en inclusief bij ons aan de slag te houden”, zegt Matthias Goes, hr-manager bij AGC Zeebrugge.
Iedereen, op welke afdeling of niveau ook, is voor ons een collega met haar/zijn eigen persoonlijke talenten die we willen laten groeien.
Matthias Goes, hr-manager AGC Zeebrugge
Ook Cras Wood Group draagt diversiteit en inclusie hoog in het vaandel.
Evi Waterbley, hr-officer bij Cras Wood Group: “Vanuit Cras Wood Group willen we jobs aanbieden op maat van mensen, vertrekkend van hun talenten. Inclusie vormt voor ons de rode draad in het rekruteringsproces. Door bewuster om te gaan met (al dan niet onbewuste) vooroordelen proberen we met een open blik op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers. Het resultaat hiervan is een uiteenlopend team van medewerkers. Deze manier van denken proberen we dan ook mee te geven aan onze medewerkers zodat ook zij met een open mind hun nieuwe collega’s verwelkomen. Daarnaast hebben we ook een mooie samenwerking met VIBSO in Waregem, waarbij we stageplaatsen aanbieden om zo leerlingen voor te bereiden op een reguliere tewerkstelling.”
Door bewuster om te gaan met (al dan niet onbewuste) vooroordelen proberen we met een open blik op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers.
Evi Waterbley, hr-officer Cras Wood Group
Krappe arbeidsmarkt
Ondernemingen die de diversiteit van de samenleving het beste weerspiegelen, behalen niet toevallig de beste resultaten. Dat is aangetoond door een onderzoek van McKinsey: diverse organisaties hebben 36% meer kans op succes dan niet-diverse organisaties. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om anders na te denken over hun hr-beleid. Uit een recente Voka-bevraging blijkt dat 9 op de 10 ondernemingen erg moeilijk geschikt personeel vindt.
“Het personeelsprobleem zal de komende jaren nog verergeren. Dat ligt grotendeels aan de vergrijzing van de bevolking. Het aspect diversiteit en inclusie zal dus alleen nog maar aan belang winnen”, besluit Bert Mons.