Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Reactie van Voka|VeGHO op het vertrek van Daan Schalck bij North Sea Port

Reactie van Voka|VeGHO op het vertrek van Daan Schalck bij North Sea Port

  • 18/10/2024

Voka-VeGHO, de vereniging van bedrijven in het Vlaamse deel van de haven North Sea Port (NSP) actief, verneemt tot haar verrassing dat de samenwerking van NSP en haar CEO Daan Schalck beëindigd wordt. Gezien het recent hernieuwd mandaat van Dhr Schalck en het schitterend parcours dat hij met NSP reed en rijdt, komt deze beslissing onverwacht.

In een eerste fase, als CEO van de Gentse Haven, bouwde hij een sterke relatie uit met de bedrijven. In 2018 slaagde hij er in de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen onder te brengen in een nieuwe entiteit, North Sea Port, die daarmee een haven werd op Europese schaal. We drukken daarom onze grote erkentelijkheid uit voor Dhr Schalck en hadden gehoopt dat hij de komende 6 jaar de verdere uitbouw van NSP zou leiden.

We roepen de Vlaamse en Nederlandse autoriteiten en overheden, aandeelhouders van NSP, dan ook op dit ambitieus project onverminderd verder te zetten. Daarvoor dient NSP op zoek te gaan naar een nieuwe CEO, met internationale ervaring en een grote affiniteit met het bedrijfsleven. Een havenbedrijf leeft immers bij gratie van haar klanten, dat zijn de industriële, logistieke en maritieme bedrijven die activiteiten in de haven ontwikkelen.

Concreet dringen we aan dat de nieuwe CEO belangrijke dossiers voor de toekomst van NSP met voorrang behandelt, zoals de uitdieping van het kanaal Gent-Terneuzen en de nieuwe Zelzatetunnel, zodat grote zeeschepen Gent ook effectief kunnen bereiken via de nieuwe zeesluis. Ultieme doelstelling is het hinterland en het duurzaam transport via binnenvaart uit te breiden naar het volledige Seine-Schelde bekken, tot in Parijs. Daarnaast zijn ook vele andere infrastructuurwerken cruciaal, zoals het goederenvervoer per trein, de personenmobiliteit en in het bijzonder de fietsveiligheid. Tenslotte moet de digitaliseringsversnelling ingezet worden en rekenen de ondernemingen op het havenbedrijf om mee de bedrijfszekerheid van de nautische keten te verzekeren. 

Voka-Vegho is bereid met de nieuwe CEO en zijn team op dezelfde constructieve manier te werken aan een ambitieuze toekomst voor NSP, zoals we dat steeds met Daan Schalck konden. De private havengemeenschap besluit dus graag met een welgemeende: “Daan, proficiat voor wat je gerealiseerd hebt en bedankt voor de samenwerking”
 

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke