Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 05/03/2024

Strengere Europese regels dwingen (grote) bedrijven binnenkort een versnelling hoger te schakelen in de wijze van rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en hun klimaatimpact. Ook kmo’s zullen hier impact van ondervinden. Laat je niet verrassen door deze groene rapporteringsgolf. Voka – KvK Limburg zet ondernemingen op 14 maart stevig in de startblokken met de opleiding ‘CSRD-proof via Future Fit’.

Wouter Demuynck

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive en verplicht in eerste instantie grote beursgenoteerde bedrijven in Europa om vanaf januari 2025 te rapporteren (over boekjaar 2024) over de impact die de ondernemingen hebben op mens en milieu zoals de klimaatimpact, de arbeidsomstandigheden, hoe ze de mensenrechten eerbiedigen en corruptie en omkoping bestrijden. Tegelijk moeten ze duidelijk maken welke impact, risico’s of kansen, het milieu heeft op de organisatie en haar financiële middelen. Denk aan grondstoffenschaarste of de ontwikkeling van nieuwe duurzame producten of diensten. Vanaf 2026 geldt de regel voor andere grote bedrijven, vanaf 2027 zijn ook de beursgenoteerde kmo’s aan de beurt.

“Voor de andere kmo’s is er momenteel nog geen verplichting, maar zij gaan wel geconfronteerd worden met een toename van vragen van hun grote klanten en partners, aangezien zij zullen moeten rapporteren over hun volledige waardeketen”, stelt Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg. “Ook voor hen wordt het dus zaak om een beleid uit te werken en hun impact in kaart te brengen, en de realiteit leert ons dat veel bedrijven hier nog niet klaar voor zijn. CSRD dwingt ze namelijk om niet alleen te praten over duurzaamheid, maar ook om meetbare doelen te stellen en hun prestaties openbaar te maken, en dat is geen evidente opdracht”, zegt Dreesen.

“Een duurzaamheids­rapport is niet alleen een verslag over het verleden; het is een belofte voor de toekomst, een voortdurende toewijding om onze impact op mens, planeet en welvaart te verbeteren. Deze opleiding heeft me veel bijgeleerd en handige nieuwe tools leren gebruiken.”

    Michael Jans, Van Zon

“Wouter is een ervaren docent met zeer veel kennis. Hij heeft ons goed op weg gezet om de materialiteitsanalyse uit te voeren.”

    Noëlla Claesen, Jaga

“De opleiding heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen. De perfecte balans tussen kennis en praktijk. De trainer weet zijn inzichten op een toegankelijke manier over te brengen en de tools zijn direct toepasbaar. Kortom, een absolute aanrader!”

    Kristiaan Deckers, Rezinal

 

CSRD-proof met Future Fit 
CSRD vertrekt van het principe dat niet alleen de impact van het bedrijf zelf telt, maar de hele waardeketen waar het deel van uitmaakt, van belang is voor de duurzaamheidsrapportering. En laat net dat toevallig ook het uitgangspunt zijn van ‘Future Fit’. Future-Fit is namelijk een open-managementtool die sterk wetenschappelijk onderbouwd is en duurzaamheid meetbaar maakt. Future-Fit toont de weg naar de gewenste toekomst, waar bedrijven binnen de planetaire grenzen werkzaam zijn en respect hebben voor mensen- en arbeidsrechten. Dat gebeurt niet alleen in de eigen onderneming maar in de hele  waardeketen.

“Tijdens drie interactieve sessies en workshops bekijken we telkens de parallel tussen wat in de CSRD gevraagd wordt en wat de Future-Fit-methodologie aanbreng”, zegt Wouter Demuynck, Change Driver bij GRUUND en gecertificeerd Future-Fit-adviseur. “Bedrijven die het lab volgen zullen uitgenodigd worden om na te denken over hun rol in en hun impact op de samenleving op lange termijn, en krijgen alle kaarten in handen om zelf een strategisch beleid uit te stippelen met meetbare doelstellingen (KPI’s). Op elk van deze aspecten biedt Future-Fit een uitstekende basis om duurzaamheid strategisch in de bedrijfsdoelstellingen te integreren. Daarom is werken met Future-Fit een uitstekende voorbereiding op de aankomende rapporteringsverplichtingen”, stelt Demuynck.

“Duurzaam ondernemen is niet langer een optie, maar een noodzaak. Het biedt voordelen op het gebied van innovatie, concurrentievermogen en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met dit CSRD-lab – en uiteraard ook via ons Voka Charter Duurzaam Ondernemen – willen wij onze ondernemingen klaarstomen voor een duurzame vooruitgang op alle  bedrijfsniveaus”, besluit Cathérine Dreesen. 

Contactpersoon

Wout Vandeweyer

Adviseur innovatie & duurzaam ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie