Overslaan en naar de inhoud gaan

PLDA wordt verleden tijd!

  • 25/09/2024

De Belgische douane-aangiftesystemen ondergaan momenteel significante veranderingen als gevolg van de invoering van het MASP-C (Multi-Annual Strategic Plan for Customs). Dit plan, dat door de Europese Unie is opgezet, wil de digitalisering en harmonisatie van douaneprocessen in alle lidstaten bevorderen. In België worden hierdoor verschillende bestaande systemen geüpgraded of vervangen.

 

Tegen midden 2025 moeten papieren douaneprocedures vervangen zijn door Europese platformen. Specifiek voor België gaat het om de vervanging van de douaneapplicatie PLDA (Paperless Douane & Accijnzen) waarmee ondernemingen al sinds 2009 elektronische douane- en accijnsaangiften indienen.

Het Belgische PLDA-platform ruimt plaats voor aparte Europese platformen voor invoeren (IDMS), uitvoeren (AES), veiligheidscontroles (ICS2), kennisgeving van aanbrengen (PN), tijdelijke opslag (TS) en gecentraliseerde vrijmaking (CCI). Het bestaande Europees platform voor transit (NCTS) krijgt een uitbreiding.

PLDA-Import wordt IDMS
Voor de invoer van goederen wordt het huidige PLDA-Import vervangen door IDMS (Import Declaration Management System). Dit systeem zal zorgen voor een efficiëntere verwerking van importaangiften, waarbij de nadruk ligt op een sterkere integratie met de Europese douanenormen en -systemen. IDMS biedt verbeterde functionaliteiten, zoals een automatische gegevensuitwisseling en betere mogelijkheden voor risicobeoordeling, waardoor de verwerkingstijd voor importgoederen aanzienlijk kan worden verkort.

IDMS zal aan de nieuwe vereisten van het EU Common Data Model voldoen voor invoeraangiften, waardoor het systeem up-to-date blijft met de nieuwste wet- en regelgeving van de Europese Unie.

PLDA-Export wordt EDMS/AES
Ook aan de uitvoerzijde wordt de flow verder gemoderniseerd. Voor exportzendingen zal het huidige PLDA-Export vervangen worden door EDMS (Export Declaration Management System), ook wel AES (Automated Export System) genoemd. Ook deze applicatie is ontworpen om de afhandeling van (export)aangiften te optimaliseren en aan te passen aan de nieuwe eisen van de Europese douanewetgeving. Een meer gestroomlijnde en geautomatiseerde verwerking van exportgegevens zal de snelheid en nauwkeurigheid van douaneprocedures een boost geven.

Upgrade van NCTS naar P5
NCTS (New Computerized Transit System) krijgt een grondige upgrade naar de zogenaamde Fase 5 (P5). Door deze upgrade wijzigt het berichtenverkeer met douane naar XML. Ook gebruikers zullen de impact van deze aanpassingen ondervinden, waarbij het onder meer verplicht is om minstens een 6-digit HS-code mee te sturen in een transitdocument. 

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie