Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Pierre Mottet, AKT for Wallonia: “We doen wat we ook van anderen verlangen: we bundelen de krachten in Wallonië”

Pierre Mottet, AKT for Wallonia: “We doen wat we ook van anderen verlangen: we bundelen de krachten in Wallonië”

  • 17/09/2024

De Waalse werkgevers volgen het Vlaamse voorbeeld en brengen de Kamers van Koophandel en de belangenorganisatie van de Waalse ondernemingen dichter bij elkaar. Voortaan komen ze samen naar buiten onder de nieuwe naam AKT for Wallonia. Wij vragen aan Pierre Mottet – de voorzitter van AKT – en aan Rudy Provoost van Voka hoe de vork aan de steel zit.

Waarvoor staat de naam AKT for Wallonia?
Pierre Mottet: “AKT is de naam voor de alliantie tussen Union Wallonne des Entreprises en de vijf Waalse Kamers van Koophandel en Industrie. We verbinden ons lot aan elkaar en willen een dynamische gemeenschap tot stand brengen voor alle Waalse ondernemingen. De nieuwe naam symboliseert wat we delen: actie.”

“We zijn vertrokken vanuit de vaststelling dat we de grote uitdagingen van Wallonië samen moeten aanpakken met energie en met goede wil. We moeten onze Waalse regio heruitvinden om de groei van de economie en de industrie te verzekeren. We voegen de daad bij het woord en doen zelf wat we van anderen verlangen: onze troeven bundelen eerder dan energie te verspillen.”

“Met AKT brengen we de lokale verankering samen met brede regionale slagkracht om duidelijker de stem van de ondernemers te laten klinken.”

Pierre Mottet

We moeten onze Waalse regio heruitvinden om de groei van de economie en de industrie te verzekeren.

Pierre Mottet, voorzitter AKT

“Daarbovenop omvat AKT ook 24 sectororganisaties. En we vormen een hypergeconnecteerde draaischijf die de Waalse ondernemerswereld linkt met de andere ondernemingsorganisaties zoals Voka en het VBO, met de sociale partners en het middenveld en met de rest van de samenleving.”

Hoe kijkt het Vlaamse Voka naar de vernieuwingsoperatie in het Waalse werkgeverslandschap?
Rudy Provoost: “Ik ben fan van de dynamiek die momenteel zichtbaar is in het Waalse ondernemingslandschap. De oprichting van AKT for Wallonia is een grote stap voorwaarts. De krachten worden gebundeld om de belangen van de bedrijven in Wallonië beter te verdedigen. Daar kan je onmogelijk tegen zijn.”

“Een krachtenbundeling, dat is precies de hervorming die ook Voka heeft doorgevoerd, nu bijna 20 jaar geleden. Als ik vanuit de ervaring met Voka een raad mag geven dan is het deze: neem je tijd. Een veranderingstraject als dit doe je niet overnight. Structuren veranderen is stap één, alle neuzen in dezelfde nieuwe richting laten wijzen is de stap waar het meeste energie in zal kruipen. Uiteraard willen we onze ervaringen delen en onze Waalse vrienden waar nodig begeleiden in deze boeiende reis.”

Waarom is AKT for Wallonia goed voor de Waalse bedrijven?
Mottet: “Onze missie is duidelijk: een ondernemingsvriendelijk klimaat scheppen waar nieuwe ideeën ruimte krijgen, waar ondernemingen kunnen groeien om samen een welvarend en duurzaam Wallonië bouwen.”
“Wij zijn er om ondernemingen bij te staan op elke etappe van hun tocht, of het nu gaat om advies- en dienstverlening, belangenbehartiging op het publieke en politieke forum of om netwerkopportuniteiten en kansen tot samenwerking aan te reiken. We zijn er ten diepste van overtuigd dat wanneer ondernemingen innoveren en kunnen groeien, de hele samenleving erop vooruitgaat.”

Wat is het belang van een sterke Waalse economie voor Vlaanderen?
Provoost: “Vlaanderen en Wallonië zijn elkaars belangrijkste handelspartners. Beide gewesten hebben er baat bij dat de andere regio economisch beter gaat presteren. Dat zou belangrijke economische spillovers opleveren waar iedereen beter van wordt.”

“Veel bedrijven hebben vestigingen in het hele land. Zij kunnen uit eerste hand getuigen over de verschillen tussen beide landsdelen. En neen, het is niet altijd zo dat het in Vlaanderen beter ondernemen is dan in Wallonië. Elke regio heeft zijn troeven. Het is zaak om die nog beter uit te spelen om zo investeerders warm te maken voor ons land.”

Rudy Provoost

Er is geen enkele reden waarom Wallonië geen stralende toekomst voor zich zou hebben.

Rudy Provoost, voorzitter Voka

Mottet: “In het regeerakkoord van de nieuwe Waalse regering worden ondernemingen en hun medewerkers genoemd als trekkers van de Waalse transformatie. Als het regeerakkoord straks ook leidt tot concrete acties, dan hoop ik dat Wallonië binnen 5 jaar zijn eigen lot in handen heeft genomen en daarbij alle talenten zal inzetten. Het zal een Wallonië zijn dat werk heeft gemaakt van een versterkt economisch en industrieel weefsel en daarbij ondernemingen heeft ondersteund om te kunnen versnellen in de transitie. Het zal een Wallonië zijn met een efficiënt overheidsapparaat, met eenvoudige procedures en structuren en met een begroting die onder controle is gebracht. We zijn vandaag al volop bezig om die visie mee te helpen realiseren.”

Provoost: “Ik ben ook positief verrast door de ambitie die de nieuwe Waalse regering aan de dag legt. De absolute prioriteit moet zijn om eindelijk de economische prestaties op te krikken. De nieuwe Waalse regering heeft de kans om het beleid grondig om te gooien voor een sterkere economie. Het beleid kan op veel vlakken beter, maar de focus moet vooral liggen op het versterken van de private sector.”

“Innovatie laat zich trouwens niet tegenhouden door regiogrenzen. Waarom niet samenwerken aan innovatie- en industrieclusters over taal- en gewestgrenzen heen? Onze industriële bedrijven delen dezelfde uitdagingen. Laat ons ook voor de oplossingen aan hetzelfde zeel trekken.”

“In Wallonië zijn er ook tal van succesverhalen te vinden. Sommige regio’s presteren bovenmatig goed, zoals de ruime Waals-Brabantse regio. Zet daar nog meer de spotlights op en probeer de succesrecepten te kopiëren. Er is geen enkele reden waarom Wallonië geen stralende toekomst voor zich zou hebben.” 

imu -vzw - groep maatwerk

Artikel uit publicatie