Als je internationaal wil ondernemen, zit je goed bij de Kamer van Koophandel. In bijna alle landen van de wereld vind je een Kamer van Koophandel of meerdere. Deze maand trekken we naar Valinhos en São Paulo, Brazilië. Damien Grimmelprez staat er aan het hoofd van de Belgian-Luxembourgian-Brazilian Chamber of Commerce and Industry in Brazil.
Van België naar Brazilië: een gedurfde stap
“Tijdens mijn vorige functie reisde ik meerdere keren per jaar door Latijns- Amerika. In de periode 1994-1998 was er een sterke economische ontwikkeling en zag ik hoe fundamentele behoeften en diensten ontbraken. Ik begon na te denken over mijn toekomst: doorgroeien in een multinational of zelf ondernemen? De keuze viel op het laatste. De uitdaging om een goedbetaalde baan op te geven voor een onzekere toekomst was groot, maar het idee bleef me achtervolgen – daardoor wist ik dat ik de stap moest wagen.”
Werken en wonen in Brazilië
“Bij aankomst in Brazilië sta je er als Belg ergens wel alleen voor. Sociale structuren vallen weg en integreren is een uitdaging. Tegelijk geniet je van een zekere anonimiteit, er zijn geen verwachtingen. Het constante goede weer en het vele licht dragen bij aan een optimistische en vriendelijke sfeer. Mensen leven meer buiten en alles is wat informeler. De professionele contacten zijn spontaan en gemoedelijk. Iedereen wordt direct met de voornaam aangesproken. De werkdruk is hoog en te vergelijken met België, zeker in de zuiderse staten van Brazilie. São Paulo, een wereldstad, functioneert op hetzelfde tempo als andere metropolen en zakendoen staat er centraal.”
Professionele en persoonlijke uitdagingen
“In Brazilië zijn vriendschappen snel gemaakt, maar ook vluchtig. Terwijl Belgen als gereserveerd worden gezien, zijn onze relaties vaak gemeend en voor lange tijd als het ijs eenmaal is gebroken. Brazilianen zijn heel gemotiveerd en snel mee te krijgen in een bepaald idee of project. Door de mindere scholings- en opleidingskansen in vergelijking met België mist men soms een bepaalde kritisch vermogen.”
Zakencultuur: Noord versus Zuid
“Brazilië kent een diverse immigratiegeschiedenis, wat zich weerspiegelt in de zakencultuur. In het zuiden, met sterke Europese en Aziatische invloeden, lijkt de manier van zakendoen sterk op de Belgische stijl. Het noorden, historisch beïnvloed door Afrikaanse immigratie en landbouw, is minder gereguleerd, al vindt er een positieve evolutie plaats.”
Economische kansen voor Vlaamse ondernemers
“Brazilië is een wereldspeler in landbouw en grondstoffen. De landbouwsector is enorm professioneel en groeit dankzij voortdurende investeringen en onderzoek. Mineralen, cellulose, ijzererts en petroleum vormen een tweede economische pijler. Verdere industrialisatie kan extra toegevoegde waarde creëren. Duurzaamheid is een prioriteit: 89% van de energieproductie is groen. Uitbouwen van een beter logistiek netwerk blijft een grote uitdaging, maar biedt opportuniteiten voor privé- investeringen. Vlaamse bedrijven kunnen een rol spelen in deze ontwikkelingen.”
De rol van Belgalux
“Belgalux heeft als missie een sterk netwerk te vormen tussen Belgische, Luxemburgse en Braziliaanse ondernemers. Tijdens activiteiten worden contacten uitgewisseld, kennis gedeeld en zakelijke kansen gecreëerd. Nauwe samenwerking met de agentschappen van FIT, AWEX en HUB Brussels, de ambassade en de consulaten generaal in São Paulo en Rio de Janeiro versterken het netwerk.”
Toekomstperspectief
“2025 brengt grote onzekerheid, en daarom stemmen we onze activiteiten af op de noden van onze leden. Onze aansluiting bij BLCCA en contacten met de Kamers in Mexico, Chili en Argentinië versterkt de internationale dimensie van ons netwerk. Onze Gold members blijven een steunpilaar door hun grote professionaliteit en lange aanwezigheid in Brazilie. Zij helpen om de nieuwkomers met de nodige do´s en dont´s op weg te helpen in de complexe administratie van Brazilie.”
Belgische economische missie naar Brazilië
“In november 2024 verwelkomde Brazilië een grote Belgische economische missie in aanwezigheid van Prinses Astrid. Met 300 Belgische ondernemers, diplomaten en vertegenwoordigers van instellingen was het een uitgelezen kans om zakelijke opportuniteiten te ontdekken. Latijns-Amerika staat weer op de radar van buitenlandse investeerders.”
