Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka: 'Meer mensen aan de slag' is voor 550 ondernemers dé topprioriteit voor de regio

Voka: 'Meer mensen aan de slag' is voor 550 ondernemers dé topprioriteit voor de regio

  • 05/09/2024

Voka Mechelen-Kempen pakt uit met grootste regionale ondernemersbevraging richting verkiezingen. 

Krijg 62.000 mensen extra aan de slag'. Dat is voor 550 ondernemers uit de regio Mechelen-Kempen dé topprioriteit voor de nieuwe lokale besturen. Die hebben sinds vorig jaar een pak meer bevoegdheden én middelen gekregen om mensen te activeren en aan een job te helpen. Voka Mechelen-Kempen bracht donderdagavond 150 politici en ondernemers samen voor een boottocht op het Albertkanaal. Op het event zijn - in de allerlaatste rechte lijn richting de gemeenteraadsverkiezingen - de resultaten en prioriteiten van de grootste regionale ondernemersbevraging uit de regio toegelicht.

Met de campagne 'Elke seconde telt' geeft Voka Mechelen-Kempen de ondernemers uit de regio een stem. De afgelopen weken hebben die ondernemers de kans gekregen om zich uit te spreken over hun prioriteiten. Waar moeten de nieuwe lokale besturen straks vol op inzetten? "550 ondernemers hebben zich al uitgesproken. Dat maakt onze bevraging de grootste regionale ondernemersenquête in de regio", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We hebben ondernemers uit 5 prioriteiten laten kiezen. Waarom deze vijf? Die zijn het resultaat van gesprekken met 150 ondernemers. Hier liggen ze écht van wakker. Deze vijf moeten écht beter als we het ondernemerschap én de regio verder duurzaam willen laten groeien. Op minder dan 40 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen spreken ondernemers zich héél duidelijk uit. Ze zetten 'meer mensen aan de slag' op één, gevolgd door 'eenvoudigere vergunningen' en daaraan gekoppeld 'voldoende ruimte om te ondernemen'. Thema's die ook in het DNA van Voka zitten".
 

Beter en vlotter

De Voka-Kamer berekende dat er tegen 2030 in de regio Mechelen-Kempen 62.000 mensen extra nodig zijn om het werk gedaan te krijgen. "Er staan op dit moment 6.500 vacatures in de regio open. Dat is enorm. Het probleem om mensen te vinden is een blijver. Sinds vorig jaar hebben lokale besturen extra tools en middelen gekregen om meer mensen aan een job te helpen. Zoals bijvoorbeeld een premie voor het activeren van leefloners richting de arbeidsmarkt. Daar moeten de besturen volop op inzetten", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen.

De economische activiteit in de regio Mechelen-Kempen is in één jaar tijd met 2,9 miljard euro toegenomen. Het gaat om de op één na sterkste toename van de afgelopen 10 jaar. De regio heeft de voorbije 10 jaar de sterkste groei gekend van heel Vlaanderen. "Dat moet de ambitie blijven. Daarom dat we deze vijf topprioriteiten naar voor schuiven. We zien dat onze ondernemers ook het thema vergunningen heel hoog zetten. Ook op dat vlak moet het de komende legislatuur echt beter en vlotter."

Charter

Voka Mechelen-Kempen heeft donderdagavond 150 ondernemers en politici samengebracht om de resultaten van de bevraging bekend te maken. Tijdens een boottocht op het Albertkanaal. De aanwezige politici hebben daar een charter ondertekend om werk te maken van de vijf prioriteiten. En het engagement uitgesproken om een verdere boost te geven aan de regio.

De nieuwe campagne 'Elke seconde telt' loopt nog verder tot 13 oktober. Ondernemers kunnen hun stem blijven uitbrengen op de website www.elkesecondetelt.be.

Bekijk de aftermovie

Herbeleef de avond

Herbeleef de avond