Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka: "8 procent industriegrond in Mechelen-Kempen voor langere tijd onbeschikbaar"

Voka: "8 procent industriegrond in Mechelen-Kempen voor langere tijd onbeschikbaar"

  • 16/09/2024

Nieuw onderzoek van Voka toont aan dat 629 hectare van de paars ingekleurde industriegrond in de regio Mechelen-Kempen geblokkeerd is. De grond is bijvoorbeeld watergevoelig of niet goed ontsloten. En daardoor niet meteen te gebruiken. "De klok tikt. Het gaat om 8 procent van alle industriegrond in de regio. Tegen 2040 is er de betonstop en kan je geen nieuwe gronden meer aansnijden. Daarom vragen we nú een snelle go aan de lokale besturen", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De cijfers staan in het verkiezingsmemorandum van Voka Mechelen-Kempen. De data geeft een overzicht van de 'geblokkeerde' gronden in de regio. Geblokkeerd wil zeggen dat je er niet meteen op kan bouwen. De grond is voor korte of lange termijn niet beschikbaar. Voka baseert zich voor de analyse op de officiële data van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

"We zien dat op dit moment 8 procent van álle industriegrond niet meteen realiseerbaar is. Dat is een probleem. In 11 van de 39 gemeenten is dat zelfs meer dan 10 procent", zeggen Guy Beyens en Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen. "Dat is een probleem. Zeker met de betonstop die er in 2040 aan komt. Dat is echt niet meer ver weg. Dan kan je in principe geen nieuwe gronden meer aansnijden. Of een planologische compensatie doorvoeren. In de komende legislatuur zullen de nieuwe lokale besturen die geblokkeerde gronden dus moeten activeren. Of het is te laat."

De cijfers zijn een foto van de meest actuele situatie op het terrein. Elke zes maanden worden de cijfers vernieuwd.

Uitgedrukt in hectare gaat het voor de hele regio Mechelen-Kempen om 629 hectare. Dit kan zijn door (tijdelijke) beperkingen (274 ha), door afwijkend gebruik (176 ha) of om onbekende redenen (179 ha). In bijvoorbeeld Vorselaar is 31% van de totale industriegrond niet meteen realiseerbaar. Ook in Mol (16%), Lille (15%) en Heist-op-den-Berg (14%) ligt dat aantal hoger dan gemiddeld.

Voka: "8 procent industriegrond in Mechelen-Kempen voor langere tijd onbeschikbaar"

Lege etalage

Maar er is meer. Uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen blijkt dat op dit moment 28 van de 39 gemeenten in de regio géén enkel aanbod hebben van actieve industriegrond: onbebouwde grond waar je onmiddellijk op kan bouwen en ondernemen. "We krijgen regelmatig vragen van bedrijven die op zoek zijn naar een terrein. Maar in 29 van de 39 gemeenten moeten we zeggen dat er niet snel ruimte is. Daar is de etalage leeg. Maar al te vaak zien we die bedrijven dan de grens oversteken", zeggen Guy Beyens en Wim Brillouet.

"We zijn in gesprek met alle lokale besturen en we zien dat er al nieuwe plannen in de steigers staan. Dat is hoopgevend", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "Voor alle duidelijkheid: dit is géén verwijtende vinger naar de besturen. We brengen deze cijfers onder ogen en gaan in gesprek. We hebben er allemaal baat bij dat deze gronden snel een 'go' krijgen. Als die gronden groen licht krijgen, betekent dat voor de gemeente ook extra bedrijven, extra ontwikkeling, meer jobs. De gemeente heeft er zef veel baat bij."

Ruimtelijke ordening is één van de belangrijke punten uit het Voka-memorandum. Voka Mechelen-Kempen schuift vijf topprioriteiten naar voor. Die moeten de regio Mechelen-Kempen een nieuwe boost geven. 

Geef jouw prioriteiten hier door.