Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • KU Leuven Nexus, de unieke brug tussen universiteit en business

KU Leuven Nexus, de unieke brug tussen universiteit en business

  • 17/10/2024

KU Leuven en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen lanceerden op woensdag 16 oktober 2024 samen KU Leuven Nexus, een uniek traject waarin studenten industriële wetenschappen tegelijkertijd aan de universiteit en in een bedrijf uit de regio worden opgeleid. Studenten krijgen op die manier de kans om hun academische kennis en vaardigheden toe te passen in realistische cases uit het bedrijfsleven en verwerven zo relevante werkervaring. Het piloottraject wordt dit najaar uitgerold in de opleiding industrieel ingenieur aan KU Leuven - Brugge.

KU Leuven is met KU Leuven Nexus de eerste Vlaamse universiteit die een traject lanceert waarin de student vanaf het begin van de opleiding proactief de bedrijfswereld gaat verkennen. Tientallen bedrijven uit het West-Vlaamse ondernemerslandschap openen hun deuren voor gedreven studenten die hun praktijkvaardigheden willen aanscherpen en willen ontdekken welke rol zij als industrieel ingenieur kunnen vervullen binnen een bedrijf. De studenten doen zo niet alleen relevante werkervaring op, maar leggen ook waardevolle contacten met het West-Vlaamse ondernemersnetwerk. Daarnaast is er een verloning voorzien voor de geleverde inspanningen in het bedrijf. Aan het einde van het traject ontvangen de Nexus-studenten een certificaat als erkenning voor hun inzet, wat hun profiel bij toekomstige werkgevers nog aantrekkelijker maakt. 

Intra- en extracurriculair 

KU Leuven Nexus zit gedeeltelijk ingebed in het curriculum van de opleiding tot industrieel ingenieur. Tijdens de eerste bachelor maken alle studenten tijdens de opleiding intensief kennis met de partnerondernemingen door middel van een matchmakingbeurs, bedrijfsbezoeken en inleefdagen. Op basis van die kennismaking beslissen de studenten of ze het traject verder willen verkennen en welk bedrijf hen aanspreekt. Studenten die definitief willen instappen in KU Leuven Nexus vanaf het tweede jaar doorlopen daarna een selectieprocedure bij de universiteit en het door hen gekozen bedrijf. 

Als de studenten van beide partijen groen licht krijgen, lopen ze meteen twee weken mee in het bedrijf dat hen aan boord heeft genomen in de zomer na hun eerste bachelorjaar. Vanaf de tweede bachelor tot het einde van de masteropleiding gaan ze elk academiejaar ongeveer 60 dagen actief aan de slag in het bedrijf. 25 dagen daarvan vallen in de zomervakantie en 10 in de paasvakantie. Zo wordt er van de Nexus-studenten verwacht dat ze ook tijdens hun vrije tijd inzet tonen binnen het bedrijf waaraan ze verbonden zijn. 

Pilootproject 

KU Leuven Nexus is momenteel opgezet als een pilootproject binnen de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. In het eerste semester van dit academiejaar maken de ingenieursstudenten uit de eerste bachelor op de campus in Brugge voor het eerst kennis met het traject. Vanaf academiejaar 2025-2026 start de eerste lichting studenten aan hun traject binnen onze partnerondernemingen. KU Leuven Nexus heeft bovendien het potentieel en de ambitie om ook door te groeien naar andere regio’s en opleidingen van KU Leuven. 

“Hoewel de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen al een sterke traditie heeft van samenwerking met het bedrijfsleven, tillen we dit met KU Leuven Nexus naar een nieuw niveau. Door onze studenten vanaf het begin van hun opleiding intensief in contact te brengen met de bedrijfspraktijk, versterken we hun positie op de arbeidsmarkt én creëren we een directe meerwaarde voor het ondernemerslandschap. We zien dit pilootproject binnen de opleiding tot industrieel ingenieur als een veelbelovende eerste stap, met de ambitie om het verder uit te breiden naar andere faculteiten van KU Leuven en regio’s. Zo zal KU Leuven Nexus in de toekomst hopelijk niet alleen de lokale West-Vlaamse economie versterken, maar ook bijdragen aan de Vlaamse economie als geheel.” – Prof. Bert Lauwers, eredecaan Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt 

Ook voor de bedrijven uit West-Vlaanderen, een regio waar krapte op de arbeidsmarkt en een braindrain vandaag realiteiten zijn, biedt KU Leuven Nexus veel mogelijkheden. Aangezien studenten al van vroeg in de opleiding kennismaken met het West-Vlaamse ondernemerslandschap en hun praktijkvaardigheden aanscherpen op de werkvloer, zijn ze na het afstuderen veel sneller inzetbaar. Met KU Leuven Nexus spelen KU Leuven en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen dan ook in op de noden van de arbeidsmarkt en slaan ze de brug tussen studenten en bedrijven. 

Bert Mons, Gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen - “Als Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen zetten we ons in voor de uitbreiding van het academisch opleidingsaanbod in onze regio. Tegelijkertijd denken we creatief na over manieren om jong talent al vroeg en intensief kennis te laten maken met de vele vooruitstrevende bedrijven in West-Vlaanderen. In andere Europese landen bestaat er al een uniek opleidingstraject waarbij studenten zowel op de universiteit als binnen een echte bedrijfscontext hun opleiding voltooien. Zo slaan we meerdere vliegen in één klap: studenten profiteren van een rijke leerervaring, bedrijven versterken hun band met opkomend talent, en ook professoren en docenten komen dichter bij het werkveld te staan. Een heuse win-win-win situatie! Bedrijven kunnen zich trouwens nog altijd aanmelden om in te stappen in KU Leuven Nexus.”

Contactpersonen

Joyce Simoens

Adviseur arbeidsmarkt en onderwijs

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag