Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Duurzame wasserij St. Roch: ultieme efficiëntie bij iedere wasbeurt

Duurzame wasserij St. Roch: ultieme efficiëntie bij iedere wasbeurt

  • 30/01/2024

Industriële wasserij St. Roch is een vaste waarde in Halle en omgeving. Het familie- bedrijf vierde vorig jaar zijn 75-jarig bestaan. Philippe Haegeman kwam als derde generatie in 1999 aan het roer en liet een frisse wind doorheen het familiebedrijf waaien. Hij transformeerde St. Roch tot een moderne, geautomatiseerde wasserij die haar energieverbruik zo ver mogelijk terug- dringt. “Dankzij ons waterzuiveringsstation kunnen we tot 80% van het afvalwater recupereren.”

St. Roch telt een 20-tal werknemers en is gespecialiseerd in het reinigen van arbeidskleding, in het bijzonder voor de horeca en vleesverwerkende bedrijven. De hypermoderne wasmachines zorgen voor een diepgaande reiniging van zelfs de meest hardnekkige vlekken en verontreinigingen. Een wasproces verbruikt veel water en energie, dus daar valt veel winst te behalen. Daarom legt de wasserij de focus resoluut op duurzaamheid: afvalwater wordt gerecupereerd, zonnepanelen zorgen voor groene stroom en er wordt gewerkt met energiezuinige apparatuur en biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen.

Derde generatie

Bedrijfsleider Philippe Haegeman is de derde generatie Haegeman die aan het roer staat van St. Roch. Philippe: “Mijn grootouders langs moederskant en vader zijn begonnen met een klassieke wasserette waar je zelf je was kon doen. Onder impuls van mijn vader is de wasserette uitgegroeid tot een wasserij die voor de horeca, en later ook voor ziekenhuizen werkte. Toen kwam er een wet die wasserijen verplichtte om bij de verwerking van ziekenhuislinnen een organisatorische scheiding tussen een reine en een vuile zone te maken. Dat was fysiek niet realiseerbaar in het gebouw in de Sint-Rochus-wijk waar we toen gevestigd waren. Daarom is mijn vader overgeschakeld naar hotellinnen, en stilaan ook naar arbeidskleding.”

Sint Roch

Automatisering

“Eind 1999 kwam ik in de zaak. Vanaf 2001, na de bouw van onze nieuwe wasserij, zijn we ons vooral op arbeidskleding gaan richten. Ik heb ook ingezet op automatisering om de productiviteit en efficiëntie te verhogen. Van één computer in het kantoor van mijn vader, evolueerden we naar 3 servers en 14 pc’s binnen het bedrijf. We hebben RFID-tags geïntroduceerd, minuscule chips waarmee je kleding onopvallend kan taggen, en we zijn beginnen werken met een volautomatisch sorteersysteem. Zo kunnen we zowel grote klanten met één vestiging, als klanten met veel kleine winkels efficiënt bedienen.”

Optimaal watergebruik

In 2000 kwam er nieuwe wasserij op de huidige site, en werd de eerste aanzet gegeven tot duurzamer opereren. Philippe: “Het spoelwater van de nieuwe wasmachines werd gerecupereerd en opgewarmd via de retourleiding van de stoominstallatie. In 2010 volgde een verbouwing, en toen zijn we overgestapt naar een volcontinu wasproces. Dat maakt het mogelijk om op een continue manier water intern te recupereren. We hergebruiken bijvoorbeeld het spoelwater van de witte kledij voor het ‘inwassen’ van de volgende batch. We wassen ook altijd met maximale belading. Zo gebruiken we het water intern zo optimaal mogelijk.”

Efficiënt wasproces

Ook door het wasproces zo efficiënt mogelijk te organiseren, wordt flink op energie en water bespaard. “Was die we vroeger op 90 graden moesten reinigen, kunnen we vandaag de dag op maximaal 60 graden wassen. Daarnaast werken we met 3 kleurwissels per dag, altijd volgens hetzelfde stramien. ’s Morgens wassen we de rode kleding, dan de donkerblauwe en grijze, en als laatste de witte kleding. Dankzij ons volautomatisch sorteersysteem en de RFID-tags, wordt alle was die bijeen hoort nadien netjes terug samengebracht. En de kleding wordt gesorteerd in functie van transportroute van onze chauffeurs. Efficiency troef, dus.”

Biologische waterzuivering “Bij de uitbreiding van de wasserij in 2010 was er ook een budget voorzien voor zonne- panelen, maar omdat een deel van de aanbouw niet vergund werd, konden wij ze niet plaatsen – later hebben wij alsnog 220 zonnepanelen geïnstalleerd, samen goed voor 55 kVA. Maar daardoor was er budget beschikbaar om een biologisch waterzuiveringsstation te laten plaatsen. De combinatie van membraanbioreactor en omgekeerde osmose maakt het mogelijk om tot 80% van het afvalwater te recupere- ren als proceswater. Van de 50 kubieke meter water die we per dag verbruiken, bestaat zodoende maar 10 kubieke meter uit vers water. En dat is vaak ook nog regenwater.” Dankzij de waterzuiveringsinstallatie met biologische zuivering mag wasserij St. Roch haar afvalwater op oppervlaktewater lozen. Philippe “Dat gebeurt slechts heel beperkt in onze sector. Het overgrote deel van de wasserijen loost hun afvalwater op het riool.”

Stoomloze wasserij

St. Roch bespaart ook veel energie doordat de wasserij stoomloos werkt. Dat wil zeggen dat er niet gedecentraliseerd in een afgeschermde ruimte stoom wordt geproduceerd met stoomgeneratoren of een ketelhuis, maar dat iedere machine is voorzien van haar eigen warmtebron, die op gas werkt. Philippe: “Zo treedt er geen warmteverlies op door transport van en naar de machines. Daardoor hebben we ons gasverbruik van de ene op de andere dag met bijna de helft kunnen verminderen. Een enorme winst.”

Next generation

Philippe neemt voor de 3e jaar deel aan het Plato-traject Sales & Marketing. De meetings vindt hij erg leerzaam. “Je doet veel nieuwe inzichten op. En tijdens de informele nazit kan je van gedachten wisselen met collega- ondernemers over bepaalde topics, of over een bepaald probleem waarmee je zit, bijvoorbeeld op hr-gebied. Je vindt er een klankbord bij collega’s uit soms heel andere branches.” Philippe’s zoon is sinds 3 jaar in het bedrijf actief. Hij neemt deel aan de Plato-groep Next Generation, het netwerk voor ambitieuze opvolgers in familiebedrijven. Is er al een generatiewissel aanstaande? Philippe (lacht): “Nee hoor, ik ben nog niet van plan om op pensioen te gaan. Maar als het zover is zal Jente zeker een heel eigen koers varen. Hij is bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in sociale media en digitalisatie. Iedere genera- tie legt zijn eigen accenten.” 

Wat is ... Wasserij St. Roch 

  • Opgericht in: 1948
  • Algemeen directeur: Philippe en Jente Haegeman
  • Aantal medewerkers: 20
  • Vestiging: Halle
  • Activiteiten: Wasserij Sint-Roch is een moderne duurzame industriële wasserij in Halle. Ze werken volledig
    geautomatiseerd en doen alles in eigen beheer.
  • www.sint-roch.be
     
Proximus

Artikel uit publicatie