Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 94 bedrijven ontvangen prestigieuze erkenning voor duurzaamheid

94 bedrijven ontvangen prestigieuze erkenning voor duurzaamheid

  • 28/06/2024

94 Oost-Vlaamse bedrijven ontvangen donderdag het Voka Charter Duurzaam Ondernemen tijdens het STROOM-festival. Het certificaat is een belangrijke erkenning voor hun geleverde duurzaamheidsinspanningen van het voorbije jaar en wordt uitgereikt door Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

De uitreiking van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen werd samen met het STROOM-festival georganiseerd.

 

“Inzetten op duurzaamheid is voor meer en meer bedrijven een no brainer. Ze zien het als licence to operate op lange termijn”, stelt Katrien Moens, manager duurzaam ondernemen bij Voka Oost-Vlaanderen. “Los van de druk vanuit Europa om op duurzaamheid in te zetten, nemen bedrijven het voortouw in de klimaattransitie. Ze zijn zich bewust dat als je geen actie onderneemt, je als bedrijf buitenspel gezet wordt.”

“De Oost-Vlaamse bedrijven tonen zich zeer sterk in die transitie”, stelt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder bij Voka Oost-Vlaanderen. “Voka begeleidt in deze regio ruim dubbel zoveel bedrijven in vergelijking met andere provincies. En Vlaanderen is een voorbeeldregio voor de United Nations in het uitrollen van de SDG’s. Het zegt iets over de bedrijfsmentaliteit die hier heerst.”

De Oost-Vlaamse bedrijven tonen zich sterk in de duurzame transitie

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen

CO2-voetafdruk als leidraad

Ruim 75% van de bedrijven die het certificaat behalen, is al actief bezig met hun CO2-voetafdruk en hoe deze te verminderen. Zij leggen concrete CO2-afbouwplannen voor om in lijn te zijn met de Europese klimaatdoelstellingen en tonen aan dat economische groei wel degelijk kan losgekoppeld worden van een verhoogde CO2-uitstoot. Ook over de hele keten denken bedrijven na hoe ze de uitstoot van grondstoffen tot een minimum kunnen beperken.

Maar ook in de breedte zetten de bedrijven in op duurzaam ondernemen. De grootste stimuli zijn klantentevredenheid verhogen, drive om nieuwe producten of diensten te vermarkten en in het bijzonder collega’s bewuster maken van het belang van duurzaamheid. Dit laatste is belangrijk in het ruime verhaal rond employer branding. Om jong talent te blijven aantrekken, is het nodig dat bedrijven tonen hoe ze zich engageren in die duurzame transitie.

“Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen zetten bedrijven acties op poten in de breedste zin. Via een sterk netwerk van ‘duurzaamheidsdenkers’ (mensen met een specifieke ervaring in duurzaamheid) geven we gerichte feedback en helpen we hen op weg om nog duurzamer te worden. We hanteren de Europese standaarden en 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als kader. Het zorgt ervoor dat de laureaten in alle ESG-pijlers nadenken over hoe ze het verschil kunnen maken, van diversiteit op de werkvloer tot waterbesparende maatregelen. Bovendien helpt het kader om hierover te communiceren naar de buitenwereld”, zegt Katrien Moens.

Communicatieschroom

En toch speelt communicatie over duurzame initiatieven bedrijven nog altijd parten. Veel Charter-laureaten geven aan dat ze te weinig communiceren over hun duurzaamheidsinspanningen. Daar zit de EU Green Claims Directive, die strenger toekijkt op welke duurzaamheidsclaims bedrijven zich toe-eigenen, zeker voor iets tussen.

De komende jaren ziet het merendeel enkele belangrijke uitdagingen. Naast het verminderen van de CO2-voetafdruk brengt duurzaamheid hogere investeringskosten met zich mee, hetgeen zich vaak vertaalt in hogere prijzen. Ook transparantie en medewerking van leveranciers bekomen in de duurzame transitie, is een werk van lange adem. Hoe dan ook zijn bedrijven ervan overtuigd dat het harde werk loont op termijn. 

Dit zijn de laureaten voor cyclus 2023

Achtergrondinformatie

Elk voorjaar stellen bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen met veel trots hun duurzaamheidsinspanningen voor waar ze het voorbije jaar hard aan gewerkt hebben. Het zijn stuk voor stuk impactvolle acties die bijdragen tot een grotere duurzaamheidsvisie. 

Aan het einde van dat jaar worden de impactvolle bedrijven beloond met de erkenning van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, een certificaat dat aantoont dat het bedrijf een duidelijke duurzaamheidsstrategie vertaalt in concrete acties.

Bekijk hier nog enkele foto's van de avond zelf

Neem een kijkje naar enkele duurzame inspanningen waar de laureaten het fierst op zijn

Meer weten over het Charter Duurzaam Ondernemen of duurzaamheid in het algemeen? Laat je e-mailadres achter en we contacteren je!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende events of opleidingen

Contactpersoon

Katrien Moens

Financieel en Operationeel Directeur - Duurzaam Ondernemen

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier
Gent Jazz 2024
OV - Festival van Vlaanderen