Alain Van Messen, bestuurder van Evoluto – een bedrijf dat IT-profielen begeleidt – nam deel aan het project 'Ondernemers voor de klas' van Voka i.s.m. Vlajo. Hierin deelt hij zijn ervaring met jongeren en de lessen die hij zelf leerde. "Ondernemerschap is een competentie op zich, en die zou vanaf de schoolbanken al meegegeven moeten worden." Een gesprek over zijn ervaring als Ondernemer voor de Klas.
Loopbaanontwikkeling met impact
Evoluto biedt loopbaanontwikkeling voor IT-infrastructuurprofielen, maar gaat verder dan traditionele coaching. "Wij nemen mensen in dienst, bieden hen doelgerichte opdrachten en zorgen voor opleidingen en certificaten die hun profiel en marktwaarde versterken," legt Alain uit. "Deze mix van studie, certificatie en praktijkervaring is de optimale manier om nieuwe competenties op te doen." In de IT-sector zijn certificaten vaak belangrijker dan diploma’s. “Wanneer een bedrijf zoals Microsoft bevestigt dat jij hun technologie beheerst dan wordt dat door iedereen als een feit aangenomen. Die certificaten zijn dus heel waardevol.”
Ondernemerschap in de klas
Alain besloot deel te nemen aan het project omdat hij het belangrijk vindt om praktische sollicitatiekennis te delen. "Elke week interviewen wij verschillende mensen, waaronder ook jongeren. Wat mij opvalt, is dat zaken zoals cv's en motivatiebrieven vaak niet goed genoeg worden uitgelegd. Er wordt te weinig aandacht aan besteed, waardoor jongeren geen houvast, kader of advies krijgen. Dit zijn zaken die ze echt nodig hebben."
De interactie met jongeren gaf hem ook nieuwe inzichten. "Het is een kijkje in de toekomst. Je ziet wat er aankomt, wie direct aan het werk wil of verder wil studeren. Dat biedt waardevolle informatie." Daarnaast merkt hij op dat sommige leerlingen zich goed voorbereiden en kritische vragen stellen. "Sommige leerlingen doen echt hun huiswerk, lezen de website en doen zoekwerk. Dan krijg je vragen die laten zien dat ze dit serieus nemen, dat ze er echt wat aan hebben."
Het is een kijkje in de toekomst. Je ziet wat er aankomt, wie direct aan het werk wil of verder wil studeren. Dat biedt waardevolle informatie.
Alain Van Messen
Ondernemerschap als vak
Volgens Alain is er meer aandacht nodig voor ondernemerschap op school. "Ondernemerschap is een vaardigheid die je al vroeg moet leren. Er zou een vak moeten zijn, net als wiskunde of Nederlands, dat de basis van bedrijfsvoering behandelt – maar dan voor iedereen." Hij ziet de toekomst steeds meer in de richting van zelfstandigen, ondernemers en freelancers gaan: "Ondernemerschap is een competentie op zich, en die zou vanaf de schoolbanken al meegegeven moeten worden."
Hij pleit ook voor sterkere samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven, zoals stages. "Het is geweldig om je verhaal te delen, maar we zouden verder moeten gaan en jongeren ook stageplekken moeten bieden."
Ondernemerschap is een competentie op zich, en die zou vanaf de schoolbanken al meegegeven moeten worden.
Alain Van Messen
Lessen en toekomstvisie
Als ondernemer nam Alain ook nieuwe inzichten mee naar huis. "'Mijn naam is Mohammed en daar stopt het' zei één van de studenten tegen mij," begint hij zijn verhaal. "Dit was voor mij een moment van bevestiging dat er nog steeds veel te veel aanwezige vooroordelen op de arbeidsmarkt zijn. Ik heb geprobeerd om die gedachten te weerleggen en tips te geven, maar het was een eyeopener."
Zijn advies aan andere ondernemers? "Zeker doen. Het is altijd leuk om je verhaal te delen en je krijgt vaak scherpe vragen van jongeren die echt geïnteresseerd zijn." Hij merkt ook op dat leerkrachten altijd zorgen voor een warm onthaal en een goed verloop van de sessies. "Wat me ook bijbleef, was dat ik in PTS Mechelen een mandje met groenten kreeg uit de schooltuin om thuis soep van te maken. Dat was echt een leuke attentie."
In de toekomst wil Alain zich richten op hogescholen en universiteiten, waar de gesprekken volgens hem meer inhoud en focus zullen hebben. "De vragen zullen waarschijnlijk anders zijn en verder gaan. Ik denk dat de antwoorden ook specifieker zullen zijn. Dat is iets wat ik graag wil doen, en ik blijf zeker actief in projecten zoals 'Ondernemers voor de klas'."