Al 90 jaar vormt de sterke familieband bij bouwbedrijf Vanderstraeten de rode draad. Zo werd de solide basis gelegd voor het bloeiende bouwbedrijf dat de VDS Group vandaag is.

Karel Luyckx en Michel Vanderstraeten
Michel Vanderstraeten senior vestigde zich in 1935 als zelfstandig schrijnwerker. Al snel schakelde hij over op algemene aannemingswerken en in de naoorlogse periode groeide de onderneming fors. Midden jaren 60 kwam zoon Carlos mee aan boord en kende het bedrijf een nieuwe expansie. In 1997 nam kleinzoon Michel, de huidige gedelegeerd bestuurder, de fakkel over. “Net zoals mijn vader heb ik nooit elders gewerkt. De passie voor de bouw en het familiebedrijf zat er van jongs af aan in.”
Sterke en diverse bouwgroep
Vandaag omvat de VDS Group drie businessunits: Vanderstraeten zelf, Execon en Peremans. De kernactiviteiten situeren zich binnen drie segmenten: publieke werken (scholen, ziekenhuizen, woonzorgcentra en sociale huisvesting), residentiële projecten (appartementen en kantoren) en retail.
Door de jaren heen veranderde wel de focus. “We zijn geëvolueerd van een productiebedrijf naar een dienstenbedrijf en nu zelfs naar een kenniscentrum”, legt Michel uit. Toch blijven ze trouw aan de roots, met nog steeds een eigen schrijnwerkerij, atelier en onderhoudswerkplaats. “Dat laat ons toe om ook in de afwerkingsfase een belangrijke meerwaarde te bieden.”
Professioneel én familiaal
In 2020 maakte Michel de strategische keuze om met Karel Luyckx een externe CEO aan te stellen. “De eerste generatie heeft het bedrijf laten groeien, de tweede heeft het stabiel gemaakt en nu bereiden we het voor op de toekomst. Verdere professionalisering is het doel, weliswaar zonder het familiale karakter en de onafhankelijkheid te verliezen.”
De bouwsector evolueert snel en Vanderstraeten wil daarin mee voorop lopen. “De bouw was vroeger een mannenbastion, maar vandaag is diversiteit net een troef. Ik heb drie kinderen, waarvan één dochter. Vooral zij toont vandaag concrete interesse in het bedrijf en het zou mooi zijn als voor het eerst in onze geschiedenis een vrouw een actieve rol zou spelen.”
Blik op de toekomst
Het familiebedrijf zet ook in op duurzaamheid en innovatie. “Mijn grootste uitdaging is om het bedrijf futureproof te maken. Hoe zal VDS Group er binnen 20 jaar uitzien? Welke innovaties zijn daarvoor nodig? Ik beschouw mezelf als de derde loper in het estafetteteam. Het is mijn taak om de fakkel op de meest efficiënte manier aan de volgende loper door te geven.”
De nominatie voor De Fakkel is voor Vanderstraeten een mooie erkenning. “We zijn een op-en-top Limburgs familiebedrijf, maar waren lange tijd minder bekend in eigen regio. Dat komt omdat we meestal projecten buiten de provincie uitvoerden. Nu werken we steeds vaker in Limburg zelf en investeren we meer in communicatie. Want als je talent wil aantrekken, moet je bedrijf uitstraling hebben.”
Met een rijk verleden, een sterke familiale verankering en een duidelijke visie blijft Vanderstraeten alvast verder bouwen aan de toekomst.