Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Bouwen aan de toekomst van de zorgverlening

Bouwen aan de toekomst van de zorgverlening

  • 08/10/2024

100 jaar Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen - publireportage

De eerste historische sporen die verwijzen naar een gasthuis in Tienen, gaan meer dan 800 jaar terug. Rond 1370 vestigden de Grauwzusters zich in de stad. Geïnspireerd door de idealen van Franciscus van Assisi namen zij er eeuwenlang de zorg voor zieken en armen op. Met diezelfde waarden als fundament bouwt een nieuwe generatie zorgverstrekkers vandaag aan een gloednieuw ziekenhuis voor het RZ Tienen.

“Het klooster van de Grauwzusters werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als militair hospitaal”, weet Gert Peeters, algemeen directeur van het RZ Tienen. “Toen het stof na die oorlog was gaan liggen, beslisten ze in 1924 om naast hun klooster een nieuw ziekenhuis te bouwen. In 1925 werden de eerste patiënten er opgevangen. En dus vieren we ons 100-jarige bestaan zowel dit als volgend jaar. Maar hét project voor de toekomst is natuurlijk de bouw van ons gloednieuwe ziekenhuis.”

Kwaliteitszorg in DNA

“Om de toekomst vorm te  geven, moet je soms ook terugblikken op het verleden. En hier in Tienen is de ziekenzorg via de kloosterzusters stevig verankerd in de lokale gemeenschap. Ook vandaag nog leeft hun inspiratie voort. Al is die wel hertaald in onze huidige VIP-missie: vriendelijk, inlevend, professioneel, zin voor initiatief en duurzaam. Die waarden zitten echt in het DNA van ons zieken-huis. Elke medewerker is ervan doordrongen en dat zie je ook in de praktijk. We zetten ons dagelijks in om hoogkwalitatieve zorg te bieden en om die principes in ons community hospital effectief waar te maken. Als patiënten iets zouden ervaren dat daar niet mee strookt, gaan we daar intern mee aan de slag.”

rz tienen

Op mensenmaat

Als nieuw algemeen directeur tekent Gert Peeters momenteel mee de strategische lijnen voor de komende jaren uit. “Elk initiatief wordt daarbij afgetoetst aan onze missie en visie. In die zin is het niet alleen een inspiratiebron voor de dagelijkse werking, maar ook een richtinggevend kader voor onze toekomstige werking. Een collega zei me onlangs: de VIP-weg is niet altijd de makkelijkste weg, maar wel steeds de juiste. Dat geeft goed het gevoel weer dat hier leeft. We zijn een ziekenhuis op mensenmaat met 300 bedden en zo’n 1.000 medewerkers op onze sites in Tienen en Aarschot.”

Regionaal samenwerken

Om professionele zorg ook in de toekomst te garanderen, hebben heel wat  zorginstellingen fusieplannen. “Ook hier in Tienen was er eind jaren 90 een fusie met het toenmalige OCMW-ziekenhuis. Vandaag werken we met de ziekenhuizen van Oost-Vlaams-Brabant samen om de regionale (ziekenhuis)zorg te verzekeren. Dat Plexus-netwerk evolueert gaandeweg naar een verdere integratie, iets wat je ook elders ziet. Daarnaast verschuift onze opdracht: naast gezondheidszorg is er meer aandacht voor de zorg voor gezondheid samen met onze partners in de welzijnszorg en informele zorg. Die verbreding van curatief naar meer preventief werken is uiteindelijk de beste inves-tering in gezondheid die je als samenleving kan doen.”

Uitdagingen aanpakken 

Corona was een echte stress-test voor het hele gezondheidssysteem. “Een minstens even grote uitdaging is de demografische evolutie waar we voor staan”, aldus Peeters. “Het feit dat er steeds meer ouderen zijn die ook steeds ouder worden, zet de gezondheidszorg onder druk. We leven inderdaad langer, maar daarom niet gezonder. Er is een groeiende populatie met chronische ziekten en ouderdomsgerelateerde aandoeningen. Tegelijk zijn er door die structurele veroudering relatief gezien steeds minder zorgprofessionals beschikbaar. Meer inzetten op preventie is één manier om daarop in te spelen. Maar we zullen de zorg ook anders moeten organiseren. Meer doen met minder professionals door ook informele en buurtgerichte zorg te betrekken. Dat is een opdracht voor iedereen in de sector én de samenleving.”

rz tienen

De zorg verzekeren

De algemeen directeur ziet nog andere uitdagingen. “Een verblijf in het ziekenhuis wordt steeds korter, maar intenser en dus veeleisender. Ondanks voldoende capaciteit hebben we dan mogelijk een tekort aan professionals met aangepaste vaardigheden. Dat zet extra druk op zowel onze medewerkers in het ziekenhuis als op de collega’s in de thuis- en welzijnszorg. Als er minder handen zullen zijn, moet er een maatschappelijk debat komen over de kerntaken van alle betrokken actoren in de zorg. De versnippering van bevoegdheden tussen het Vlaamse en federale niveau is daarin nefast: discussies over wie waar op welk niveau verantwoordelijk voor is, helpen ons niet vooruit. Wij willen vanuit een duidelijk afsprakenkader tussen actoren kunnen samenwerken voor concrete doelgroepen.”

Bouwen aan de toekomst 

Met een nieuwbouw wil het ziekenhuis de toekomst verder vormgeven. “We kiezen voor een compact en futureproof gebouw, met een geïntegreerde werking op vloerniveau. Dat is een vernieuwende benadering waar consultatie, daghospitalisatie en hospitalisatie telkens samen op één vloer georganiseerd worden. Zo’n opstelling is zeer flexibel en kan naargelang de noden in de komende jaren aangepast worden. Het concept is in co-creatie met onze medewerkers bepaald en dat is ook de sterkte ervan. Nu kijken we uit naar de volgende fase. Als de omgevingsvergunning wordt goedgekeurd, kunnen de werken volgend jaar beginnen om in najaar 2029 het nieuwe gebouw in gebruik te nemen. Want Tienen heeft een nieuw en modern ziekenhuis nodig, dat zijn rol als community hospital ten volle kan opnemen.”

Artikel uit publicatie