Eind vorig jaar vierde Jasaco zijn 35-jarige bestaan. Wat begon als een kleinschalige producent van steekschuim, groeide uit tot een internationaal succesverhaal in kunstbloemen. Met klanten in meer dan 80 landen blijft het familiebedrijf uit Lummen innoveren en groeien.

Marcel Jansen kan als oprichter honderduit over de startperiode vertellen. Samen met de tweede generatie in het familiebedrijf, zonen Pieter en Bente Jansen, richt hij de blik ook op de toekomst. We spraken hen over de evolutie, de uitdagingen en de groeiplannen van Jasaco.
Bescheiden beginjaren
Marcel, een selfmade ondernemer, zette eind jaren 80 de eerste stappen in de industrie. “Ik werkte voor een bedrijf dat schoenzolen maakte, maar dat ook mousse produceerde voor begrafenisstukken. Toen dat bedrijf failliet ging, zag ik een kans. Ik kon de machines overkopen en begon na mijn uren zelf PUR te maken. Dat liep meteen goed en al snel kwamen ook Franse klanten over de vloer – terwijl ik geen woord Frans sprak!”
De vraag naar zijn producten steeg en Marcel investeerde in een eerste bedrijfsgebouw in Tessenderlo. Jasaco groeide echter zo snel dat hij al na twee jaar moest verhuizen naar een grotere locatie in Diest. “Toen maakten we ook de strategische keuze om niet enkel de mousse, maar ook de kunstbloemen zelf te verkopen. We zagen dat de vraag naar kwaliteitsvolle kunstbloemen sterk toenam. Toen we de kans kregen om een kunstbloemenbedrijf in Spalbeek over te nemen, hebben we die met beide handen gegrepen. De PUR-afdeling hebben we later afgestoten en de focus verschoof volledig naar kunstbloemen.”
Van lokaal naar internationaal
Vandaag levert Jasaco kunstbloemen aan klanten over de hele wereld. Maar hoe groeide een Limburgs familiebedrijf uit tot een internationale speler? “We werkten van in het begin al voor het buitenland”, vertelt Pieter, die intussen ook 27 jaar in het bedrijf werkt. “Eerst vooral in de buurlanden, sporadisch tot in Spanje of Italië, maar niet veel verder. Onze echte doorbraak kwam via gespecialiseerde beurzen in Parijs en Frankfurt. Daar kwamen we internationale klanten tegen en merkten we dat de vraag naar onze bloemen groot was.”
"Onze echte doorbraak kwam via gespecialiseerde beurzen in Parijs en Frankfurt. Daar kwamen we internationale klanten tegen.
Pieter Jansen
De kracht van Jasaco ligt volgens Bente in de kwaliteit en het uitgebreide assortiment. “Ons assortiment omvat meer dan 10.000 verschillende artikelen die altijd op voorraad zijn. Onze reputatie is daardoor erg sterk. In België hebben we ook nauwelijks concurrentie. De instapdrempel in onze sector is hoog: wie wil starten, moet kunnen investeren in grote voorraden. Dat schrikt nieuwe spelers af.”
Internationale expansie brengt ook uitdagingen met zich mee. “De regelgeving en administratieve rompslomp maken export steeds complexer”, vult Pieter aan. “Soms is het makkelijker om via Schiphol te exporteren dan via Zaventem. We hebben zelfs even overwogen om een vestiging in Nederland te openen, waar ze veel verder staan op het vlak van exportbeleid.”

Bente, Marcel en Pieter Jansen
Familiebedrijf met visie
Jasaco is een echt familiebedrijf, met Marcel als CEO en zijn kinderen Pieter en Bente mee aan het roer. “We zijn echt groot geworden in het bedrijf”, aldus Pieter. “We kennen bij wijze van spreken niets anders. Als kind was het magazijn ons speelterrein en dus was het bijna vanzelfsprekend dat we later mee in de zaak zouden stappen.”
Bente is sinds 2020 actief in het bedrijf. “Ik ben begonnen in het magazijn en na een paar jaar doorgegroeid naar het kantoor. Vandaag ben ik mee verantwoordelijk voor de logistiek, de administratie en het financiële luik. Pieter doet dan vooral de sales en inkoop. Onze pa heeft nog altijd de algemene leiding, maar we overleggen de hele dag door.”
Aan die samenwerking komt echter binnenkort een einde. In oktober gaat Marcel met pensioen en is het aan de zonen om het bedrijf te leiden. Om die overgang vlot te laten verlopen, volgden ze via Voka – KvK Limburg een traject voor familiebedrijven. “We hebben veel bijgeleerd over bedrijfsopvolging en erfrecht”, geeft Pieter aan. “Zo overwegen we bijvoorbeeld de installatie van een adviesraad. Maar misschien het allerbelangrijkste: we hebben er geleerd om de dingen anders te bekijken.”
"Social media is een belangrijke manier om onze visuele identiteit uit te bouwen.
Bente Jansen
Online en digitaal
Corona versnelde de digitalisering bij Jasaco. “We moesten noodgedwongen meer inzetten op online verkoop en dat heeft ons geen windeieren gelegd”, vertelt Bente. “Onze webshop draait nu enorm goed en we blijven investeren in digitale kanalen. Social media is een belangrijke manier om onze visuele identiteit uit te bouwen én vormt zo een bron van nieuwe klanten.”
Digitalisering stopt niet bij verkoop alleen. Pieter heeft een duidelijke visie: “Mijn doel is om alle bedrijfsprocessen te digitaliseren, zowel intern als naar de klant toe. De webshop moet nog verder worden uitgebouwd, zodat klanten makkelijker en sneller kunnen bestellen.”
Marcel voegt toe: “Het is een droom dat mijn kinderen de zaak verder uitbouwen. Ik heb vroeger altijd goed mijn plan kunnen trekken, ook al spreek ik geen vreemde talen. Ik moest het vooral van mijn ondernemersdrive en gezond verstand hebben. Maar de tijden zijn veranderd. Pieter en Bente zijn gelukkig volledig mee met de digitalisering en nieuwste technologieën. Ik ben maar tot mijn 13 jaar naar school geweest en voor mij is dat allemaal Chinees.” (lacht)
Kunstbloemen: duurzame keuze
Een verrassend aspect van kunstbloemen is hun duurzaamheid. Pieter legt uit: “Verse bloemen vragen veel energie om te kweken en worden vaak ingevlogen uit verre landen. Zo’n boeketje verse bloemen is ook duur en na een week kan je het al weggooien. Onze zijden bloemen gaan jaren mee.”
Marcel vult aan: “Een Nederlands tv-programma toonde twee jaar geleden zwart-op-wit aan dat kunstbloemen ecologisch beter scoren dan echte bloemen. Sindsdien zien we een sterke stijging in de verkoop.”
"De loonkosten in België zijn te hoog. Het huidige economische klimaat is voor ondernemers steeds moeilijker.
Marcel Jansen
“Bij ons lag de focus altijd al op de meer kwalitatieve bloemen, planten en bomen”, geeft Bente aan. “Gaandeweg werkten we ook steeds meer voor andere sectoren, zoals tuincentra, bouwmarkten, horeca en evenementen. Vooral op het vlak van hospitality zien we de laatste jaren een sterke groei. Dat gaat soms echt over grote projecten.”
Dan is het ook kwestie om mee te zijn met de laatste mode en trends, weet Pieter. “We kijken samen met onze stylist welke kleuren en materialen in de mode zijn. De trends die we zien op bijvoorbeeld de Paris Fashion Week, vertalen we dan naar onze collecties. Dat maakt ons uniek in België.”
Uitdagingen en kansen
Kunnen ze dan alles maken wat hun klanten vragen? “Vanuit de evenementensector of de grote muziekfestivals krijgen we soms wel heel bijzondere vragen, zoals bloembladen met een diameter van 1,5 meter. We proberen steeds een oplossing te vinden, maar soms is het te kostelijk om kleine oplagen machinaal te produceren”, zegt Bente.
Eigen productie is voor Jasaco nooit een optie geweest. “Dat is gewoon te complex en arbeidsintensief”, geeft Marcel aan. “De loonkosten in België zijn te hoog. Het huidige economische klimaat is voor ondernemers steeds moeilijker. Dat moet ooit fout lopen, want het is niet meer houdbaar voor ondernemers.”
Ook geschikt personeel vinden blijft een struikelblok. “De eisen bij kandidaten zijn soms onhaalbaar en de motivatie ontbreekt vaak. Veel mensen willen weinig doen, maar toch veel verdienen. Gelukkig hebben wij een trouw team en proberen we hen te behouden door een familiale sfeer te creëren”, aldus Pieter.

Fleurige toekomst
Toekomstgericht kijkt Jasaco naar verdere internationale groei. “We stellen een strategisch plan op om bepaalde regio’s beter te benaderen. Zo is onder meer het Midden-Oosten een markt met enorm veel potentieel”, zegt Bente.
Daarnaast blijft innovatie centraal staan. “Bezoekers schrikken soms als ze hier binnenkomen. We hebben een showroom van 2.000 m2, een magazijn van 24.000 m2 en een heel ruim en kwaliteitsvol assortiment. De simpele kunstbloemen van de beginjaren zijn niet meer te vergelijken met de fraaie kunstwerkjes die het vandaag zijn.”
Het bedrijf wil ook in de toekomst blijven verrassen met unieke producten. “Onlangs introduceerden we een olijfboom van zes meter hoog en vier meter diameter. Zoiets trekt de aandacht en onderscheidt ons in de markt. Soms hoor ik dat we als Belgen te bescheiden zijn”, besluit Pieter. “Op het vlak van design en kwaliteit spelen we alvast mee in de Europese top. Dat mogen we gerust wat meer in de verf zetten!”