In de productie van ‘groen staal’, staal gemaakt met zo weinig mogelijk CO2-uitstoot, zal ArcelorMittal 1,1 miljard euro investeren in de Gentse fabriek. Het kan daarvoor rekenen op financiële steun van zowel de Belgische als Vlaamse regering.
848.172 auto’s die een jaar lang hebben gereden, stoten samen 3,9 miljoen ton CO2 uit. Het is die vermindering die staalgigant ArcelorMittal jaarlijks tegen 2030 wil realiseren op zijn Gentse site. De inspanningen moeten ArcelorMittal Europa helpen om de CO2-emissie met 35% terug te dringen tegen 2030 en in 2050 koolstofneutraal te zijn. Het plan kan op uitgebreide steun rekenen want dinsdag ondertekende de groep een intentieverklaring met de Belgische en Vlaamse regering om de investering van 1,1 miljard euro in nieuwe ‘decarbonisatietechnologieën’ te ondersteunen.
Roadmap naar 2050
Om de vooropgestelde normen te behalen, zal de Gentse site van ArcelorMittal investeren in de bouw van een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) van 2,5 miljoen ton, evenals twee nieuwe elektrische ovens. Een DRI-installatie maakt gebruik van aardgas en uiteindelijk mogelijk (groene) waterstof – in plaats van steenkool – om ijzererts te reduceren. Dat leidt tot een grote vermindering in CO2-uitstoot in vergelijking met staalproductie via de hoogovenroute. De twee elektrische ovens zullen het DRI en staalschroot smelten om vervolgens in de fabriek om te vormen tot plakken en te verwerken tot eindproducten.
Zodra de DRI-installatie en elektrische ovens zijn gebouwd, vindt een overgangsperiode plaats waarin de productie geleidelijk aan zal verschuiven vanuit hoogoven A. Nadien wordt die laatste gesloten omdat de levensduur immers bereikt zal zijn. Tegen 2030 moet dit leiden tot een jaarlijkse vermindering van 3 miljoen ton CO2. De overige 0,9 miljoen ton komen van andere decarbonisatie-initiatieven, waaronder de indienstneming van projecten Steelanol/Carbalyst en Torero in Gent in 2022. Die projecten gaan respectievelijk over het omvormen van restgas tot nuttige chemische stoffen en fossiele koolstof vervangen door circulaire en afvalkoolstof. De aanpak kadert in een heuse CO2-roadmap naar 2050.
(lees verder onder de foto)
Voetafdruk België naar omlaag
“Een van de grootste klimaatinvesteringen in België”, stelde federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bij de voorstelling van het project. “Groen staal is immers nodig in de omschakeling naar 100% hernieuwbare energie.” Het uiteindelijke streefdoel is om de nieuwe staalproductie in het geheel te doen draaien op groene waterstof. Volgens Van der Straeten zou ook dit voor 2030 kunnen en is de aanleg van een pijpleidingnet voor de aanvoer van groene waterstof voor de industrie een van de belangrijkste investeringen in energie-infrastructuur de komende jaren.
De twee hoogovens die worden vervangen door de DRI-installatie zijn nu jaarlijks goed voor 9,6 miljoen ton CO2 of 8 procent van onze totale uitstoot in ons land. “Het is een belangrijke stap in het verkleinen van onze nationale voetafdruk en het toont aan dat onze economie koolstofvrij maken een collectieve inspanning is”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD).
“ArcelorMittal Belgium heeft een passie voor duurzaamheid en circulariteit”, vertelt CEO Manfred Van Vlierberghe. “We blijven investeren en nieuwe projecten lanceren om koploper te blijven in de energie- en klimaattransitie. Dit project is een belangrijke mijlpaar daarin. Deze aanpak draagt bij tot de versterking van ons wereldwijde leiderschap op vlak van CO2- en energie-efficiëntie in de staalsector.”
Interesse om duurzaam ondernemen ook te verankeren in jouw onderneming?
ArcelorMittal is al jaren trouwe deelnemer aan het charter duurzaam ondernemen van Voka Oost-Vlaanderen.
Wil jij ook die inzetten op duurzaam ondernemen en zo weerbaarder en efficiënter te zijn en meer talent weten te behouden?
Meer info op de pagina van Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).