“Naar de showroom komen is nu de laatste stap”
Niet het gehucht Knokke in het naburige Zwevegem, maar Knokke-Heist werd de locatie voor de tweede showroom van Claeys Verlichting uit Avelgem. Logisch, aangezien het bedrijf met artistieke armaturen op maat mikt op high-end interieurs. “De leukste manier van werken voor ons is toch nog altijd rechtstreeks met de eindgebruiker”, vertelt Brecht Claeys.
Terwijl Brechts grootvader nog focuste op elektrische apparaten en installaties, maakte vader Tom Claeys de switch naar technische verlichting. “20 jaar geleden zette hij dan de stap naar decoratieve verlichting op hoog niveau. Later liet hij de prêt-à-porter armaturen achter zich om enkel door te gaan met de haute couture, unieke stukken. Dat sloeg direct goed aan, omdat de Belg graag iets heeft dat zijn buur niet heeft, om eruit te springen. Ik ben eerst koppig een andere weg ingeslagen, maar 2 jaar geleden ben ik op mijn 25ste toch in de zaak gestapt. De komende jaren zal ook mijn broer Lars erbij komen. Hij is goed in de techniek, ik in het commerciële. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mode en design en dan kun je eigenlijk niet beter zitten dan hier.”
Op 1 juli opende Knokk’On, de conceptstore op het einde van de Knokse Lippenslaan, net voor Place m’as tu vu. “Vroeger waren er veel beurzen van hoog niveau, maar die zijn vaak peperduur geworden of weggevallen. En het aantal mensen dat op zondagmiddag vrijblijvend naar onze showroom in Avelgem kwam kijken, is ook teruggevallen. Het internet staat centraal, terwijl je ons product – door het maatwerk en de materialen – echt moet gezien en gevoeld hebben. Nu wordt iemand klant omdat hij ons online heeft gevonden of iemand kent die iets van ons in huis heeft. Dan gaan we ter plaatse opmeten. We keren terug naar de klant met een 3-tal 3D-voorstellen, om een goed beeld te geven van hoe het er in de praktijk zou uitzien. Maar waar vroeger naar de showroom gaan de eerste stap was, is het nu de laatste geworden. Zo krijg je de voeling met het product die je met 3D-renders niet krijgt.”
Zeker in carbon zie ik het materiaal van de toekomst. We gebruiken een draad met 26.000 vezels die 1.500 kilo kan dragen, maar zelf vederlicht is.
Brecht Claeys
“Vandaar het idee van een pop-up conceptstore in Knokke, met verschillende partners, met naast Claeys Verlichting ook beelden van de Knokse Veerle Devos, keukens en totaalinterieur van Frank Tack, parket van Cappelle en schilderwerk van Beel Schilderwerken. Voka-leden die een product hebben waarvoor ze voor 6 maanden een unieke locatie zoeken om het bij een high-end publiek te promoten, mogen altijd contact opnemen.”
Kristal of carbon
Claeys Verlichting werkt samen met kunstenaars die kristal of carbon als basismateriaal gebruiken voor de lichtcreaties. “Die worden over heel de wereld geleverd, van de buurlanden over Spanje en Italië tot Saudi-Arabië en Rusland. Zeker in carbon zie ik het materiaal van de toekomst. We gebruiken een draad met 26.000 vezels die 1.500 kilo kan dragen, maar zelf vederlicht is. Het weegt letterlijk minder dan de verf op het plafond. En je kunt er zotte dingen mee maken, zoals de armatuur van 18 meter lang die nu in de hal van een kasteel hangt.”