Iedereen denkt wel eens aan een carrièreswitch. In ons hoofd brengen we dan onze wildste dromen in de praktijk. Eventjes toch, om dan terug over te gaan tot de orde van de dag.
Maar sommige mensen wagen de sprong. Het zijn durvers die daadwerkelijk en resoluut het roer omgooien. Marijke Jans (41) is zo een durver. Na jarenlang aan het hoofd gestaan te hebben van een bouwfirma, bestormt ze vandaag als productdesigner de wereld met meubilair en objecten gecreëerd uit biologisch afbreekbaar materiaal. “Eigenlijk ben ik een verhalenverteller”, zegt Marijke Jans. “Alleen eentje die geen woorden gebruikt, maar communiceert met objecten die balanceren tussen het functionele en het sculpturale.”
Toevallige omstandigheden – en ook een beetje de liefde – duwden Marijke op jonge leeftijd in de richting van de bouwsector. “Snel na mijn marketingstudies startte ik met mijn toenmalige partner een bedrijf in chape- en isolatiewerken”, vertelt Marijke Jans. “Samen hebben we die onderneming laten groeien en bloeien. Alleen begon ik na een aantal jaren te beseffen dat ik iets miste. In de droge en technische wereld die de bouwsector toch is, geraakte ik mijn creativiteit niet kwijt. Dat gemis werd zo groot, dat ik uiteindelijk mijn aandelen verkocht en op mijn 34ste terug ging studeren.”
Als ontwerper wil ik de afvalberg niet nog eens groter maken. Daarom kies ik er heel bewust voor om met CO2-negatieve reststromen te werken.
Marijke Jans
Koffiedrab
Ze koos voor de studie interieurarchitectuur en -vormgeving bij Thomas More in Mechelen en specialiseerde zich in biogebaseerde materialen. “Als ontwerper kon ik eindelijk al die creativiteit die in mij zit kwijt”, licht Marijke Jans toe. “Het exacte doel was bij de start van de studie nog niet helemaal afgelijnd. Maar aangezien ik gebeten ben door ondernemerschap, was het snel duidelijk dat ik opnieuw een eigen bedrijf zou opstarten.” Tijdens haar studie experimenteerde Marijke Jans volop met biologisch afbreekbare materialen als basis voor haar ontwerpen. “Als ontwerper wil ik de afvalberg die we met z’n allen creëren niet nog eens groter maken”, vertelt ze.
“Daarom koos en kies ik er heel bewust voor om met CO2- negatieve reststromen te werken. Ik probeerde een aantal grondstoffen en ontdekte zo het potentieel van koffiedrab. Dat is het bezinksel dat in je filter overblijft na het zetten van koffie. Via een zelf ontwikkeld proces, waarbij ik soms andere biobased materialen toevoeg aan de drab, maak ik mijn eigen grondstof. Met dit materiaal, dat zeer specifieke eigenschappen en gedragingen heeft, geef ik al mijn ontwerpen vorm. Als afstudeerproject creëerde ik een eerste collectie, die het startpunt van mijn nieuwe onderneming was.”
Met de hand
Een nieuw merk op de wereld loslaten is uiteraard spannend én een hele uitdaging. Sinds 2022 bouwt Marijke Jans gestaag aan de bekendheid van haar meubels en objecten. “De meeste productdesigners focussen in de eerste plaats op de functionaliteit van hun objecten”, legt Marijke Jans uit. “Bij mij is dat anders. Mijn ontwerpen houden een beetje het midden tussen het sculpturale en het functionele. Ze hebben zeer zeker een functie, maar je moet ze vooral mooi vinden. Omwille van de grondstof, die behoorlijk weerbarstig is om mee te werken en tijd nodig heeft om uit te harden, werk ik altijd in beperkte oplages. Elk meubelstuk en elk object geef ik vorm met de hand. Hierdoor is geen enkel stuk binnen een productlijn 100% identiek.”
In het portfolio van Marijke Jans vind je vandaag drie productlijnen. “De eerste richt zich op rouwbeleving”, zegt Marijke Jans. “Dat zijn objecten – zoals bijvoorbeeld urnen – die je perfect in je huiskamer kan neerzetten. Maar wanneer je ze toch zou begraven, gaan ze – door het biobased materiaal – helemaal biologisch afbreken. Een tweede lijn zijn kleine objecten en meubelstukken – zoals bijzettafeltjes, krukjes of hanglampen. En een derde lijn zijn echt puur sculpturale objecten.”