Het Limburgse familiebedrijf Warehouse Systems Integrators (WSI) specialiseert zich in de inrichting en optimalisatie van magazijnen. Wat in 1999 begon als een montagefirma voor stellingen, is inmiddels uitgegroeid tot een totaalaanbieder van logistieke oplossingen.

Managing director Sigurd Munters schetst hoe het bedrijf in die 25 jaar evolueerde van kleine onderaannemer naar een onafhankelijke speler die volledige projecten beheert. Een groei die zowel uitdagingen als opportuniteiten met zich meebrengt.
Diversificatie als groeimotor
Alain Munters, Sigurds vader, richtte WSI op met een duidelijke missie: de beste opslagoplossingen bieden. “In de beginjaren lag de focus volledig op de montage van opslagsystemen zoals palletrekken en tussenvloeren”, geeft Sigurd aan. “We merkten echter dat we daardoor weinig invloed hadden op de planning en uitvoering van de projecten. Als onderaannemer waren we steeds afhankelijk van anderen.”
Dat besef leidde in 2014 tot een belangrijke strategische verandering. Om meer controle te krijgen over de projectplanning en uitvoering, besloot WSI extra diensten en producten aan te bieden. “Naast montage doen we nu ook veiligheidsnetting, belijning, aanrijbeveiliging, labelen, signalisatie, flexibele opslagsystemen, ultravlakke vloeren en infrastructuurherstellingen”, legt Sigurd uit. “Door die totaalaanpak zijn we geëvolueerd van een montagefirma naar een probleemoplosser voor onze klanten. We krijgen vaak het vertrouwen om een project van A tot Z uit te voeren, van conceptfase tot plaatsing en afterservice. Dat maakt ons uniek in de sector.”
Meer dan stellingen
Door die nieuwe aanpak, de verkoop van aangepaste producten en de stijgende vraag naar integrale magazijnoplossingen groeide de omzet van het bedrijf de voorbije jaren fors. Daar heeft ook de internationale expansie mee te maken. “Waar we vroeger enkel in Vlaanderen actief waren, werken we nu ook regelmatig in het buitenland”, aldus Sigurd. “Onze bestaande klanten vragen ons regelmatig om ook projecten in hun buitenlandse vestigingen te realiseren.”
Het team van WSI is ondertussen uitgebreid tot acht vaste medewerkers en diverse onderaannemers. “Vroeger deed ik alles zelf en daardoor lieten we veel kansen noodgedwongen liggen. Nu kunnen we beter inzetten op business development, product sales en marketing, wat onze groei verder ondersteunt. Al blijft het vinden van geschikte medewerkers steeds een uitdaging. De jongere generatie heeft een andere mentaliteit en het verloop is groter, terwijl wij net duurzame relaties willen opbouwen met zowel klanten als medewerkers.”
Focus op efficiëntie en veiligheid
Hoe kijkt Sigurd naar de toekomst, waar de digitalisering en robotisering van magazijnen in volle gang zijn? “Ik heb er vertrouwen in omdat de basisinfrastructuur onveranderd blijft. Rekken, labels en beveiliging blijven nodig, ongeacht de steeds verdere automatisering. Wat we wel zien, is dat de focus steeds meer op veiligheid komt te liggen. En dus helpen wij onze klanten om hun magazijnen niet alleen efficiënter maar ook veiliger te maken. We denken actief met hen mee en stellen steeds de best mogelijke oplossingen voor.”
Ook de optimalisatie van bestaande magazijnen wordt steeds belangrijker. “Bedrijven willen hun ruimte efficiënter benutten en daar ondersteunen we hen bij met innovatieve oplossingen. We analyseren magazijnen, identificeren verbeterpunten en helpen met reorganisatie, nieuwe technologieën en infrastructurele upgrades.”
Kracht van familie
Ondanks de groei blijft WSI een familiebedrijf in hart en nieren. “Ik was 12 jaar toen mijn vader zelfstandige werd. Hij had wel ervaring met montageploegen, maar een eigen bedrijf starten blijft toch een sprong in het diepe. Het draaide gelukkig goed uit en na mijn studies in de marketing besloot ik in 2014 mee in het bedrijf te stappen. De eerste drie jaar ging ik mee montages uitvoeren om het vak te leren. Gaandeweg kwamen daar steeds meer de planning en de algemene organisatie bij. Ondertussen ligt de dagelijkse leiding van het bedrijf al enkele jaren in mijn handen.”
Toen Alain zag dat de vernieuwde aanpak van zijn zoon werkte, kon hij loslaten. “Weinig mensen hebben het voorrecht om met hun ouders te kunnen werken. Mijn vader heeft me altijd de vrijheid gegeven om mijn visie te realiseren, al betrok ik hem steeds in de beslissingen. We vertrouwen elkaar blindelings en dat is onze sterkte. Hij is nu 67 en officieel met pensioen. In de praktijk is hij hier echter nog vaak te vinden. Hij helpt nog waar mogelijk en is er nog altijd als ik hem nodig heb. Eens zelfstandige, altijd zelfstandige zeker?” (lacht)
Balans zoeken
Zelf zoekt Sigurd een evenwicht tussen zijn drukke job, zijn gezin en de nodige ontspanning. “Het zijn lange en hectische dagen, maar ik doe dit gewoon heel graag. Mijn werkdag start altijd om 5.30 uur op kantoor. Om 6 uur doen we een briefing voor de monteurs en pas dan vertrekken ze naar onze klanten. Dat persoonlijke contact vind ik heel belangrijk. Zo bouw je aan een team en is iedereen op de hoogte van de specifieke context of vereisten van een bepaald project.”

Sigurd Munters
"Meedenken, problemen oplossen en ontzorgen: dat is waar we voor staan.
"We werken hard, maar we zetten familie altijd op de eerste plaats.
Zodra de monteurs de baan op zijn, start voor Sigurd het dagelijkse goochelen met de planning. “Elke dag is hier anders. Ik maak wel een werkschema, maar dat kan ineens helemaal veranderen als er wijzigingen of problemen opduiken. Dat betekent constant schakelen en op korte termijn oplossingen bedenken. Enorm interessant, maar wel uitdagend. Daarom maak ik in het weekend echt tijd vrij voor mijn gezin. Balans is cruciaal en dat moedig ik ook aan binnen het bedrijf. We werken hard, maar we zetten familie altijd op de eerste plaats.”
Duurzame groei
WSI blijft zich richten op duurzame groei zonder in te boeten op kwaliteit en klanttevredenheid. “We willen langdurige relaties opbouwen, geen snelle winsten nastreven”, benadrukt Sigurd. “We doen het goed of we doen het niet. Elk project wordt persoonlijk begeleid en opgevolgd. Meedenken, problemen oplossen en ontzorgen: dat is waar we voor staan. Daardoor vertrouwen onze klanten ons en komen ze steeds terug. In al die jaren hebben we bijna nooit een klant gehad die niet tevreden was. Daar ben ik echt trots op.”
Om de groei verder te ondersteunen, neemt Sigurd sinds vorig jaar deel aan het Accelero-traject van Voka – KvK Limburg. “Elke maand zitten we met andere ondernemers samen om kennis te delen en uitdagingen te bespreken. Het is waardevol om te zien hoe anderen met dezelfde problemen omgaan. Als ondernemer draag je veel verantwoordelijkheid en moet je vaak het voortouw nemen. Dan is het fijn om een netwerk te hebben waar je steun vindt en eens stoom kan afblazen.”
Strategische uitdagingen aanpakken en creatieve oplossingen bedenken, voor Sigurd is het ondertussen een way of life geworden. “Sinds kort heb ik me op schaken gestort als nieuwe hobby. Eigenlijk is dat een andere manier van probleemoplossing. Ik merk dat wat ik goed kan en graag doe in mijn job, zich ook in mijn vrije tijd weerspiegelt. Het maakt van mij een tevreden mens. Het bedrijf doet het goed en we krijgen veel appreciatie van onze klanten. We geven veel, maar we krijgen ook veel terug.”